Tippek az okoskiránduláshoz

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: Ilycsin Zsuzsa

A 21. századi kirándulás elengedhetetlen kelléke az okostelefonra telepített, megbízható túratérkép, mely’ meghatározza a pontos helyzetünket és útbaigazít, ha elbizonytalanodnánk.

Elsődleges szempont a kirándulás megtervezésekor, hogy a túra időtartamát és hosszát előre felmérjük, hiszen például a téli hónapokban hamarabb sötétedik, a repkedő mínuszokban eltévedni könnyen veszélyessé válhat. Sokan tartanak tőle, hogy elinduljanak-e a “kinézett” útvonalon, mert az út során váratlan meglepetések is érhetik őket. Előfordul, hogy nem megfelelő a túraútvonal kitáblázottsága, az információk szegényesek vagy éppen – vicceskedvű rongálók miatt – megtévesztőek. Ekkor sem kell kétségbe esni, hiszen manapság az okostelefonra telepíthető applikációk és túratérképek segítségével könnyen meghatározhatjuk aktuális pozíciónkat. Körbejártuk, melyek azok a térképek és alkalmazások, melyekre nyugodt szívvel rábízhatjuk magunkat.

 

 

Az okoskirándulás segítői – Turistatérkép a zsebedben

 

Ahhoz, hogy megfelelően eligazodjunk a kirándulóösvényeken speciális applikációra és térképre kell támaszkodnunk, hiszen a hagyományos városi közlekedésre használt navigációs alkalmazásoknak az erdőben nem vesszük hasznát. Szerencsére több igazán jó és megbízható túratérkép közül is választhatunk, melyek biztosan nem hagynak cserben, ha véletlenül letérnénk az ösvényről. A telefonokba épített GPS segítségével a térképeken pontosan láthatjuk aktuálisan meghatározott helyzetünket is.

 

HuMap

 

A HuMap egy ingyenes letölthető alkalmazás, mely’ az Invitel InnoApps Díját is elnyerte 2013-ban. A térkép letöltés után offline használható, mely’ lényeges, hiszen az erdei túrákon nem biztos, hogy mindenhol van térerő és mobilinternet lefedettség. Az alkalmazás nagyszerűsége abban áll, hogy a túrautak jeleit is mutatja és könnyűszerrel követhető általa, hogy meddig kell még barangolnunk a választott útvonalon, míg célt nem érünk. Némi térkép olvasási gyakorlatra azonban szükségünk van hozzá, csakúgy, mint a klasszikus, papíralapú túratérképek esetében is.

Letölthető ITT.

 

 

G:hu

 

Az alkalmazás eredetileg geocaching keresésére készült, azonban a túrázók is előszeretettel használják, mint digitális túratérképet. A térkép ebben az esetben is offline használható, valalmint a GPS segítségével mutatja az aktuális pozíciónkat a térképen. Plusz funkciója, hogy az általunk kijelölt ponthoz tudja mutatni az irányt és a távolságot is, így nagyjából meghatározhatjuk, milyen messze vagyunk az adott ponttól.

Letölthető ITT.

 

 

Természetjáró applikáció

 

Magyarország online, interaktív térképes útikönyve gyalogtúrázóknak, kerékpárosoknak és vízitúrázóknak, beépített túratervezővel, valamint több száz előre elkészített túraajánlattal és ezernyi látnivalóval, amelyek mindegyikéhez részletes ismertető és számos fénykép tartozik. Időjárás-előrejelzést láthatunk a választott területre vonatkozóan, valamint olyan hasznos beépített eszközöket is találunk, mint magasságmérő, csúcskereső, iránytű, dőlésszögmérő, QR-kód olvasó. Vészhelyzet esetén telefonos segélyhívást indíthatunk közvetlenül az alkalmazásból, mely aktuális pozíciónkat is kijelzi.

Letölthető ITT.

 

 

 

Bármelyiket is választjuk hasznos, ha ugyanúgy használjuk, mint a rendes, papíralapú túratérképet, csak akkor vegyük elő és nyissuk meg az alkalmazást, ha valóban szükségünk van rá. A GPS meghatározást is érdemes csak a használat idejére bekapcsolva tartani, így a telefonunk nem merül le olyan gyorsan. Mivel ezek nem navigációs programok, így némi térképolvasási gyakorlatra szükségünk lesz a helyzetünk meghatározásához.

 

Fedezzük fel az élővilágot

 

Manapság nincs szükség arra, hogy a táskánkban több kötet határozót cipeljünk magunkkal azért, hogy tájékozottságunkat fejlesszük. Okostelefonunk segítségével rengeteg hasznos tudásra tehetünk szert a különböző természetismereti applikációk segítégével.

 

Fa Book interaktív fahatározó

Az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett terepi fahatározó összesen 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget.

Letölthető ITT.

 

MME Madárhatározó

Nem tudod milyen madarat láttál elsuhanni? A megfejtés csak néhány gombnyomásra van! A határozó a hazánkban előforduló közel 157 leggyakoribb madárfaj beazonosításához nyújt segítséget. A határozás menetét megkönnyíti az alak, élőhely és szín szerinti keresés. A „Haladó” verzió az MME tagoknak ingyenes, ez további 210 fajt tartalmaz, így összesen 367 fajt tartalmaz az alkalmazás.

Letölthető ITT.

 

Collins Bird Guide

A haladó madarászok szent grálja, melyben több, mint 700 Európában előforduló madárfaj szerepel, több, mint 3500 illusztrációval.

Az applikáció fizetős, INNEN tölhető le.

 

Kétéltű- és hüllő határozó

 

A hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához használható az Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazás. 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal támogatja az aktív természetjárók terepi tájékozottságának fejlődését. A határozó azoknak készült, akik kezdők, de mégis tudni szeretnék, hogy milyen kétéltűt vagy hüllőt láttak a kertben, a vízparton vagy az erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozó jegy alapján megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján.

Az alkalmazást iPhone-hoz itt lehet letölteni.

Androidos telefonhoz pedig itt lehet letölteni.

Címkék: határozók / okoskirándulás / túratérkép