Természetközeli filmajánló a téli szünet idejére

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Flatsker Anett
Kép: Youtube

Az ünnepek számos pozitív hatásának egyike, hogy van idő a szűk családi körben élvezhető programokra is.

Ám, ha az időjárás nem kegyes, aligha lesz a fő programunk a közeli tanösvények bebarangolása, netán a szánkópálya felavatása. Helyette inkább bekuckózva keressük a tartalmas időtöltési lehetőségeket, amik – valljuk be -, a korosztályonként eltérő igények miatt sokszor nem is olyan feszültségmentesek.

 

Természetközeli filmajánló cikkünk ötlete bár felvillanyozónak indult, igen hamar rá kellett ébredjünk: Hollywood a kedves családi filmek helyett a horror műfaj kedvelt helyszíneként aposztrofálja az erdőt, ha pedig mégis becsempészi a természetbarátság – tág körben értelmezhető – fogalmát, akkor is aligha az ismeretterjesztés a cél, sokkal inkább a story egy mellékszála fut maximum a természetben.

 

Szerencsére az animációs darabokban azért már nagyobb a választék az erdei és természetközeli témák terén, és van azért mit vetíteni a kamaszkorú, vagy kisebb gyermekes családoknak is. És persze, nem szabad megfeledkeznünk a kevésbé családi, ámde tartalmas gondolati mivolttal rendelkező darabokról sem, amiket sokkal inkább ajánlanánk az esti „gyermekmentes” időszakra.

 

Filmtippek családi mozizáshoz (6 éves kortól):

1. Vad évad – A madármegfigyelést középpontba állító amerikai film több világsztárt állít az élbojba a film sikere kedvéért. A madármegfigyelő versenyben résztvevő szereplők magánéleti nehézségeik árán sem adják alább szenvedélyüket: egy igazán nemes címért folytatott verseny izgalma hajtja őket. Egy év alatt a legtöbb madárfajt megfigyelő kapja az Év Madarásza címet, persze sok esetben nem mindegy, ki, mit áldoz fel a sikerért. A történet páratlan szépségű területeken játszódik, egyáltalán nem tipikus amerikai film: a természet varázslatos világát állítja ugyanis origóba.

 

 

2. A walk in the woods – A nagysikerű regény adaptáció nem lett ugyan kasszasiker, de a szereplők személye okán egyszer érdemes megnézni. A főszereplők (Robert Redford és Nick Nolte) Appalache-hegységbeli caminóját bemutató film édesbús, néhol vicces jeleneteken keresztül kalauzolja végig nézőjét, és leszámítva a kimondottan átlátszó stúdióbeli felvételeket, akadnak azért látványos felvételek is a darabban.

 

 

3. Volt egyszer egy erdő – Egy roppant különleges film, főszerepben a természet csodáival. Luc Jacquet filmje Földünk legnagyobb esőerdeibe invitálja nézőit. Dokumentum jellegét tekintve meglepő módon a mozivásznon debütált.

 

 

Kalandfilmek 12 éven felülieknek (szülői felügyelet mellett):

1. A vadon hívó szava – Remek és modern igényekre szabott történet, melynek főszereplője Buck az édesen mamlasz, neveletlen óriás kutya, akit egyik este elrabolnak, s hirtelen belecsöppen az alaszkai hideg és az aranyláz által minden emberségüket levetkőző kegyetlen emberek világába. A néhol vicces, néhol szívbemarkoló történet igazi családi darab, de a – helyenként -, állatok felé irányuló rossz bánásmód miatt 12 éven aluliak számára nem ajánljuk.

 

2. A medve – A klasszikus, messze nem mai alkotás, igazán szívhezszóló darab, mely az örökzöld etikai kérdést állítja a középpontba: a vadászat kérdéskörét ábrázolja mindkét fél szemszögéből. Az alapvetően könnyfacsaró történetben néhol akadnak sokkoló (életszagú) jelenetek, de témája, és alaposan kidolgozott jelenetei okán meghatározó élmény lehet megtekintése.

 

3. Kaland a vadonban – A 20 éves film egy egyszerű történeti szálon vezeti végig a nézőt. Erdei túrára készülő testvérpárt szállító kisrepülő zuhan le a hegyek között. A magukhoz térő fiatalok pedig hirtelen egy indiánnal találják szembe magukat, aki sebtében elrángatja őket a géproncstól, hogy megvédje életüket az orvvadászoktól. Napokon át menekülnek, ám a fiatalok ezalatt sokat tanulnak a természetről, az indián kultúráról és bár kétszer is látható vérremenő harc a filmben, ez aligha üti meg a mai kalandfilmekben megszokott szintet.

 

4. A farkashegy legendája (The Legend of Wolf Mountain) – Egy autóval elrabolt testvér-trió a történet főszereplője, akiket egy farkas bőrébe bújt indián szelleme kalauzol végig erdei kalandjaikon. A tanulságos történet nem mai darab, a gyerekek számára szokatlan lesz a szereplők külleme, de a történet értékét ez nem csorbítja. A misztikus darab főként a fiúkat szegezheti jobban a képernyő elé.

 

 

Vígjáték kategóriában 6 éven felüliek számára (nem klasszikus erdei történet):


Drágán add a rétedet
– Rocky Springs a legzöldebb övezet, ahová bevásárlóközpont beruházást tervez egy ingatlanmágus. Mindehhez egy erdőt és az összes benne lakó élőlényt kell „mindössze” eltüntetni… Az állatok nem restek szembeszállni a betolakodókkal, ami számos vicces – néhol kissé bárgyú – jelenetet produkál, és szerencsére Hollywood a bevált recept alapján dolgozik, így nem könnyes a story vége.

 

Hazai készítésű, mozikban vetített dokumentumfilmek (korhatár nélkül):

1. Gemenc- Árterek világa – 2017-ben a hazai mozikban is vetített film kétségkívül az egyik legérdekesebb hazai természetfilm, amit a legapróbbaktól a legnagyobbakig minden korosztály szájtátva figyel majd.

 

2. Vad Balaton – Az elképesztően gazdag élővilágot felvonultató filmben pazar képi világ elevenedik meg, mely jóval túlmutat a nyári has süttetős, dőzsölős képen, amit hajlamosak vagyunk a térséghez társítani.

 

 

Animáció (korhatár nélkül):

1. Az erdő kapitánya

2. Bambi 1. és 2.

3. A zöld urai

4. Maci Laci (nem klasszikus animáció, de mesealapú történet)

5. Latte és a titokzatos varázskő

6. VUK 

Morális kérdéseket feszegető, elgondolkodtató, természetközpontú darabok (kizárólag 18 éven felüliek számára):

1. Captain Fantastic – Erdőben, a civilizációtól távol neveli gyermekeit egy szülőpár. A feleség idegszanatóriumba kerül, ettől kezdve a család élete megváltozik. Az édesapa szándéka, miszerint a világtól elzárva, messze a diktatórikus országvezetéstől nevelje fel gyermekeit, az édesanya öngyilkosságával véget ér. Lebilincselő történet a szülői felelősségről, a családi kötelékekről és nem utolsó sorban a természet erejéről.

 

2. A vadon – Lelki caminóját járja be a főhősnő a történetben, aki mintegy feloldzást vár az öngyötrése miatt elkövetett tettei alól. Vakmerő vállalkozásában úgy tűnik mit sem számít, mekkora veszélynek teszi ki magát, ám az útközben tapasztalt nehézségek inkább megerősítik, és bár lelke elgyötört, mégis képes újra és újra átlépni a határait és átlendülni az akadályokon. A film döntően a lelki vonatkozások szálait fűzi, s bár úgy tűnik a természet csupán helyszínként szolgál, mégis bőséggel tanulhatnak belőle a túrázni vagy a lelki vándorútra készülők.

 

Igaz történet (18 éven felülieknek):

Backcountry – Lélektani darab, ami egy fiatal pár kalandjának indul, ám mégis rémálmát mutatja be. Az erdei túra igazi élményként veszi kezdetét, mígnem érkeznek a jelek és balsejtelmek. Aztán a valóság is hamar lecsap.

 

 

Természetesen a felsorolás nem teljes, minden bizonnyal akadnak még izgalmas történetek, de azért bízunk benne, hogy ekkora listából is lehet találni legalább egy emlékezetes házimozi élményt! Jó szórakozást kívánunk!