Téli természetjáró tippek

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

A szervezetünknek télen is szüksége van mozgásra és friss levegőre. Az erdő háborítatlan nyugalmában megmerítkezni terápiás kikapcsolódás, de mire kell fokozottan figyelnünk ebben az időszakban?

A hűvösebb időjárás nem kell, hogy otthonunk falai közé szorítson minket a tavasz beköszöntéig. Egy tüdőtisztító téli túra igazi élmény, ahhoz, hogy biztonságosan és megfelelően felkészülten induljunk útnak mindössze néhány dologra érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

 

 

Öltözködés

 

Nem kell drága magashegyi túrafelszerelésre költenünk, ha a havas táj szépségét szeretnénk kiélvezni, azonban a vízálló túrabakancs és a réteges öltözködés alapvető fontosságú. A merinoi gyapjúból készült túrazokni és aláöltözet ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet, de a különböző technikai aláöltöztek is hamar felszívják és elpárologtatják az izzadtságot, így nem hűl át a testünk. A szélálló sapka és kesztyű szintén alapdarab a menetfelszerelésben és ha igazán körültekintőek szeretnénk lenni, akkor pótzokni és egy vékonyabb pulcsi is kerülhet a hátizsákba szükség esetére.

 

A kamásli jó szolgálatot tehet mély hóban és sáros időben, mert megvédi nadrágszárunkat a víztől. Előfordulhat, hogy az előző nap megolvadt hó másnapra szinte egybefüggő jégpáncéllá fagy az erdei utakon, így hasznos lehet, ha a cipőre könnyen felpattintható hóláncot tartunk a csomagban. Könnyű és kis helyen elfér, nehéz útviszonyok esetén biztosan büszkén veregetjük vállba magunkat, hogy mindenre felkészültünk.

 

Gondos tervezés

 

A lerövidült nappalok időbeosztása előrelátó tervezést igényel. Nincs is rosszabb, mint eltévedni az egyre hidegebb és sötétebb erdőben, így feltétlen tervezzük meg alaposan túránk hosszát és időtartamát is! Érdemes a nehéz útviszonyokra (mély hó, csúszós sár) is gondolni és rászámolni a menetidőre.

Mindenképpen legyen nálunk fejlámpa, iránytű és térkép (a segítő App-ok mellett is jó, ha van) is, valamint mentsük el a vészhelyzet esetén hívható telefonszámokat is.

 

 

Kerüljük el a dehidratáltságot

 

Nem csak a forró nyári túrákon fontos a folyadékpótlás, a hideg időjárásban ugyanúgy gondolnunk kell arra, hogy eleget igyunk a nap során. Érthető módon a mínuszokban nem szívesen hűtjük le testünket azzal, hogy jéghideg vizet kortyolgatunk, azonban egy minőségi termosz akár egész nap melegen tartja a teát számunkra. Hasznos lehet némi élelemmel is készülnünk, még ha rövidebb túrára megyünk akkor is, hiszen a nagy hidegben sok energiát veszíthet szervezetünk.

 

 

Vészhelyzet esetén STOP

 

Az angol mozaikszó arra a cselekvéssorra utal, melyet akkor érdemes követnünk, ha eltévednénk, vagy váratlan időjárási körülmények miatt elveszítenénk a kijelölt túraútvonalat.

 

Stop (Állj) – Ha eltévedtünk álljunk meg és maradjunk egy helyben, hiszen ha céltalanul bolyongunk csak tovább ronthat a helyzeten.

Think (Gondolkodj) – Próbáljunk meg nyugodtak maradni és higgadtan, racionálisan átgondolni helyzetünket. Írjuk körül az adott körülményeket hangosan túratársainknak vagy akár csak magunknak, ha egyedül indultunk útnak.

Observe (Mérd fel) – Nézzünk körül, alaposan tanulmányozzuk át a térképünket, és ha van a GPS-t is. Figyeljük meg a napállást – magasan jár, vagy hamarosan naplementéhez közeledik – van-e a közelünkben bármilyen feltűnő tereptárgy vagy iránypont.

Plan (Tervezz) – Készíts tervet. Egy helyben maradni és megvárni a kiérkező segítséget adott körülmények között akár egy tervnek számít, ahogyan az is, ha nyomainkat követve megkeressük az utolsó általunk még ismert helyet az úton.

 

 

Bár angol nyelven, de vicces módon és körültekintően mutatja be az alábbi videó a téli túrázás legalapvetőbb tudnivalóit. Megtekintését jó szívvel ajánljuk:

 

Címkék: gyaloglás / téli túrázás / tippek