Szamosi-Élménytér – Az Ogre nyomában a Holt-Szamos partján

Forrás: Flatsker Anett
Kép: Flatsker Anett

Shrek és családja a Holt-Szamos partján él. Mocsarukon Szamárral és Sárkánnyal, Kandúrral és Farquaad nagyúrral osztoznak…

Ártatlan felfedezőtúrának indult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Géberjén településről induló Sulyom-tansövény megismerése. A térségre jellemző végtelen helybéli kedvesség irányított bennünket a településre.

 

DSC02356

 

Az ösvény bejárását a Jékey Kúriánál kezdtük. A birtok viharos múltját mi sem igazolja jobban, minthogy tulajdoni lapján számos név szerepelt már 1291 óta. A most látható, egyszintes, klasszicista, műemlékvédelmi épület a XIX. században épült. Jelenleg a Jót s Jól Egyesület fenntartásában üzemel, akik nagy becsben vigyázzák az uniós forrásoknak köszönhetően, csodásan felújított terület épségét. Az épülethez tartozó bástya kapuja alatt út vezet kertjébe, ahol a mai napig Ilosvay Péter 1922-ben készült alkotása: egy napóra működik.

 

DSC02357

 

DSC02361

 

A harangláb tornya melletti kaputól jobbra visz az út a Sulyom-tanösvény másik kuriózumához, az úszómalom makettjéhez. A malomházból és garand-hajóból álló faremek múltidéző szereppel bír: amikor még a malmokat templomhoz hasonlóan tisztelet övezte, területén lopni, káromkodni, alkoholt fogasztani és verekedni is tilos volt. A Szamoson a korábbi századokban 123 malom működött, amiket a folyószabályozás és a töltés rendszer kiépülése okán bontottak le.

 

DSC02364

 

DSC02369

 

A második megállópont egy nádassal körbenőtt madárles. A holtág madárvilága igen színes – s bár nekünk a nyári forróságban nem volt hozzájuk szerencsénk – szürkegém, bakcsó (népi nevén vakvarjú), jégmadár és vízityúk repked jobbára a víz felett, a nádasok rejtekében pedig nádirigó, cserregő nádiposzáta, bakcsócinege, törpegém és barna rétihéja talál oltalmat a rájuk leselkedő veszélyek elől.

 

DSC02375

 

Kerékvájatban haladunk tovább, táblák mutatják az utat a dzsungelgyümölcsös felé. A növények még ifjak, termésük egyelőre kevés, de céljuk nemes: az arra sétálók jókedvét megalapozandó telepítették őket, hogy kedvükre válogathassanak a szezonális gyümölcsökből. Innen az út folytatásához résen kell lenni, ugyanis a folyó mellett közvetlen, az árnyas fák oltalmában visz az ösvény – bár a táblát megtalálni elsőre nem könnyű -.

 DSC02384

 

DSC02385

 

DSC02390

 

A terület kétéltű- és hüllővilágát bemutató tábla jelzi, hogy jó úton járunk, kis fahidak visznek át a Holt-Szamos apró elágazásain. A folyó jelenleg békalencsetakaró alatt vegetál, a Natura 2000-es területekre vonatkozó, szigorú uniós szabályok nem engedik a növény gyérítését, ezért bizonyos szakaszain a kenuzás sem lehetséges, amíg a hűvösebb idő beálltával vissza nem húzódik a zöld réteg a vízfelszínről.

 

 DSC02396

 

 

DSC02404

 

Shrek otthona

Az ecsedi láp területe megihlette az élménytér fantázia-felelőseit, s ide építették Shrek-tanyáját. A mókás műanyag figurák első látásra különösnek tűnnek a természet közepén, de legalább az apró érdeklődők számára tudatosul a mocsárvilág fogalma, s talán még némi környezetismereti információval is gazdagszik világuk.

 

DSC02424

 

DSC02431

 

Az ecsedi láp az Alföld legnagyobb összefüggő mocsárvilága volt, a Balaton kétharmadát tette ki. Felszínét pázsit alkotta, alatta 1-4 méter mély víz volt, melyet a XIX. század végén csapoltak le. A monda szerint a mocsárban sárkány tanyázott, akit a Báthoriak őse még Szent István korában győzött le, melyért a szabolcsi Vid birtok lett jutalma. A család címerébe így került a három sárkányfog és a sárkánykígyó.

 

A tanya után lassan a 1,5 kilométeres tanösvény végére érünk, a sétánk végét az élménytér egyik attrakciója: a téli-nyári korcsolyapálya jelzi. A rövid kirándulást a fülpösdaróci élménytorony megmászásával zárjuk, mely’ kerékpárral mindössze 10 percnyi távolságra található Géberjéntől (a két település szinte összeépült). A 18 méter magas kilátóból a Szatmári Szilva útra és a Holt-Szamos Ökoturisztikai Élménytér egészére nyílik kilátás. A tövében a szatmári települések nemesi családjaira emlékezve épült meg a „Szatmári családok pihenőhelye”, ahol kellemes pagodák nyújtanak árnyékot és sütögetési lehetőséget a pihenni és falatozni vágyók számára, a kicsiket pedig játszótér szórakoztatja.

 DSC02452              

 

       DSC02435   

 

DSC02444

 

A 2016 szeptemberétől működő Szamosi-Élménytér egyediségét öt település turisztikai attrakcióvá fonódása adja: a Holt-Szamos páratlan természeti és környezeti értékeire épít. A kis települések mindegyike adottságaihoz, lehetőségeihez mérten kínál élményt. Az Élményteret a települések önkormányzatai a Jót s Jól Egyesület támogatásával hozta létre.

 

A terület további fejlesztési tervei kecsegtetők. A fejlesztés 2. ütemében 2019 szeptemberéig gyógynövényház és foglalkoztató központ épül Géberjénben, Fülpösdaróc autentikus mezőgazdasági portával gyarapszik, a Sulyom-tanösvényen pedig kilenc mesepontot hoznak létre a magyar mesevilág elemeire alapozva.

 

Shrek tanya belépő:

0-14 év: 200 Ft/fő

14 éven felül: 300 Ft/fő

További információ: http://www.holtszamoselmenyter.hu/

 

Címkék: Shrek-tanya / Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai attrakció / Szamosi Élménytér