Siófok – Töreki természetvédelmi tanösvény

Forrás: Ilycsin Zsuzsa
Kép: Ilycsin Zsuzsa

Háborítatlan tanösvény csábítja a kirándulókat a Cinege – patak és a tíz „gyöngyszemből” álló tófüzér határában Siófok-Töreki között.

A Balaton partjától alig pár kilométerre elhelyezkedő Töreki városrész közvetlen közelében egy varázslatos völgy terül el, mely’ 1994 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. A természeti értékek megőrzése mellett a kirándulni és pihenni vágyóknak is megfelelő környezetet biztosít. Ha kikapcsolódásra vágyunk a friss levegőn, ideális célpont lehet egy balatoni kiruccanásunk során.

 

img_2629

 

A tanösvény hossza 8,5 km, de lehetőségünk adódik ennél rövidebb sétát is tenni a környéken.

 

Az úton…

Siófok határában, a tanösvény parkolójában hagyjuk autónkat és gyalog vágunk neki az ösvényeknek, nehogy bármiről is lemaradjunk. A kijelölt utacska párhuzamosan vezet a Törekibe vezető autóúttal, így sok helyen adódik lehetőség a túraútvonalra csatlakozni. A 300 hektáros Töreki halastavak természetvédelmi terület legfőbb értéke a Cinege-patak, mely’ Siófok környékén az egyetlen Balatonba torkolló, élővizet szállító vízfolyás.

 

DCIM100GOPROGOPR3728.

 

Erre a patakra épült 36 hektár területen, a 10 tóból álló vízrendszer is. E mentén haladunk, gyönyörű fasorokkal szegélyezett szűk erdei utakon.

 

img_2636

 

img_2675

 

Itt-ott lehetőségünk adódik meglesni a tavak titkos élővilágát is, amelyek így ősszel és tavasszal pihenőhelyet biztosítanak a vonuló madarak számára.

 

DCIM100GOPROGOPR3685.

 

Vízimadarak színes kavalkádja kápráztat el minket, a távolban cigányrécéket és üstökösrécéket pillantunk meg, míg más tavakon gyönyörű hófehér hattyúk úsznak méltóságteljesen.

 

img_2869

 

img_2827

 

DCIM100GOPROGOPR3719.

 

Nagyjából félúton egy madármegfigyelő torony magasodik (Tóközi pihenő) az állóvíz partján, a jól karbantartott emelvényről csodás panoráma tárul elénk. Szinte karnyújtásnyira repülnek el a szürke gémek, a fák felett pedig egy karvaly ijesztgeti a kisebb madarakat a lombkoronában.

 

img_2704

 

DCIM100GOPROGOPR3699.

 

A nádasban eztán egy apró kis lényre leszünk figyelmesek, a zöld levelibékára. Bár kétéltűről van szó, amint megneszel bennünket, hidegvérét vesztve menekülni kezd, épphogy sikerül lencsevégre kapni.

 

img_2776

 

A közelben egy tábla hívja fel figyelmünket, hogy az út túloldalán magasodó löszfalban, a nyári időszakban gyurgyalagok és parti fecskék költenek, ezért mindenképpen érdemes lesz még visszatérnünk egy meleg, nyári nap alkalmával, hogy ezeket a színpompás madarakat is jól szemügyre vehessük.

 

Az élőhelyek nagy változatosságát figyelhetjük meg a védett területen: tó, mocsár, üde kaszáló, száraz gyep és erdő követik egymást.

 

DCIM100GOPROGOPR3724.

 

img_2711

 

img_2650

 

A mocsaras részen egy újabb lakóval ismerkedünk meg, – a hidegben lassabban mozgó – erdei békával nézünk farkasszemet. Melegebb időben hamar eliszkolna az aljnövényzetben, ám a hűvös idő beköszöntével érdemes alaposan a bakancsunk elé nézni, mert a “lelassult” állatok nehezebben térnek ki utunkból. Ez azért van, mert a békák a többi kétéltűhöz és hüllőhöz hasonlóan képtelenek szabályozni testhőmérsékletüket, hidegben anyagcseréjük csökken, mozgásuk nehézkessé válik.

 

img_2883

 

Miután alaposan szemügyre vettük, csendben lépdelünk tovább a vízzel szegélyezett erdei utacskákon, amikor egy váratlan pillanatban két őz keresztezi utunkat. Az egész szinte csak egy szemvillanás, kecsesen szökellnek keresztül a szűk csapáson, igéző szépségük azonban örökre az emlékezetünkbe vésődött.

 

Többek között ezért is kiemelkedően varázslatosak a Balaton melletti (és összességében somogyi) erdők. Gazdag vadállományuknak köszönhetően sokszor adódik lehetőség az erdő lakóinak életébe bepillantást nyerni.

 

img_2683

 

img_2671

 

A tófüzért elhagyva a sztyeppréthez érünk. A szárazságtűrő gyeptársulásokat legeltetéssel hasznosítják, a dús füvű sztyeppréteken szarvasmarhákat, míg a szélsőségesen száraz gyepeken birkákat tartanak. Ha ez a legeltetéses állattartás megszűnik, vadrózsás, galagonyás bozótosok hódítják meg a területet, így a legeltetés folyamatos fenntartása feltétele a sztyepprétek megmaradásának. A feljegyzések szerint ezeken a területeken az 1690-es évektől tartottak állatokat, a környékbeli emberek megélhetése gyanánt.

 

DCIM100GOPROGOPR3737.

 

DCIM100GOPROGOPR3734.

 

Itt egy “napenergiával” töltekező nappali pávaszemmel találkozunk. Ezek a lepkék a hideg közeledtével faodvakban, résekben telelnek át, hogy tavasszal újult erővel kergetőzhessenek a napfényben.

 

img_2866

 

Felbukkan egy kénes lepke is a réten, aki igen mozgékonyan és lelkesen szívogatja a nektárt a még virágzó réti növényekről.

 

img_2918

 

 

Időközben vészjósló színű felhők gyülekeztek a fejünk fölé, messziről egy-egy gyanús, dörgésre hasonlító morajlást is hallunk, így gyorsítjuk lépteinket a Cinege-forrás irányába. Kis fahidacska vezet a forráshoz, melynek vizében vörös hasú unkák úszkálnak.

 

DCIM100GOPROGOPR3700.                   img_2947

 

Innen egy kellemes körsétát tehetünk a 90 éves cseres-tölgyes erdőben, azonban mivel mindent betölt az égzengés vészjósló dörgedelme, úgy döntünk, ennek felfedezését egy következő alkalomra hagyjuk.

 

Titokban még reménykedünk, ha elég gyorsan kezdünk visszafelé gyalogolni, megússzuk az októberi, cseppet sem jóleső, jéghideg nyakzuhanyt. Reményünket azonban perceken belül elmossa a kövér cseppekben aláhulló eső, a visszautat bőrünkre tapadó ruhánk nehezíti.

 

Egy pillanatig sem keseredünk el, ez is a természet és természetjárás része, a nádasok mellett a zuhogó eső ellenére még hosszú percekig figyelünk távcsövünkkel egy jégmadarat, aki láthatóan igazán elemében érzi magát ebben az időben, teljes erőbedobással halászik.

 

Mi azonban már a ránk váró kandalló melegét vizionáljuk, ami mellett kellemesen megszáradunk majd, miközben felidézzük a mai kirándulás szépségeit.

 

A csodálatos tanösvényre még biztosan visszatérünk, hiszen találkozó vár ránk egy egész seregnyi 90 éves famatuzsálemmel és a lelket vidító küllemű és hangú gyurgyalaggal is.

 

img_2707

 

További információ

 

Megközelítés

 

Autóval:

 

A 7-es főútról Siófok és Balatonszéplak között (116-os km) Siófok-Töreki irányába fordulva, a benzinkút mögött található a tanösvény első állomása és a parkoló.

Címkék: Cinege-patak / forrás / halastavak / Siófok-Töreki / tanösvény