Mozgással a téli depresszió ellen

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa, www.semmeilweis.hu

Akár napi 10 perc séta is csökkentheti a téli levertség érzését, melyet hazánkban minden tizedik ember megtapasztal a szürke és hideg hónapokban, most pedig a vírus miatti bezártság is tetézi.

Napelemmel működünk

 

A szakemberek szerint a fényhiány Magyarországon a lakosság 10-12 százalékánál okoz téli (azaz szezonális) depressziót. Ennek elsődleges oka, hogy a téli hónapokban túlsúlyba kerülnek a borongós, lehangoló napok, az is előfordul, hogy hosszú időn keresztül egyáltalán nem szűrődik át napsugár a felhőtakaró mögül, illetve ebben az időszakban igen korán sötétedik. Mivel rendszeresen kevesebb napsütés éri az embert, ezáltal a melotonin szint növekszik, a szerotonin pedig csökken szervezetünkben. A melotonin hormon felelős az elalvás elősegítéséért is, ennek megnövekedett mennyisége miatt érezhetjük fáradékonyabbnak, nyűgösebbnek magunkat a ködös, nyirkos napokon. A szerotonin többek között a jó kedélyállapotért, a memória és a figyelem megfelelő fenntartásáért felel, így értelemszerűen ennek hiányában nem leszünk kicsattanóan jókedvűek és tettre készek.

 

pexels-photo-758773

 

A tél közepén természetes, hogy úgy érezzük, energiakészleteink kimerültek és legszívesebben a takaró alatt lustálkodva várnánk meg az első tavaszi napokat, azonban nem érdemes megadni magunkat a lehangoltságnak és “téli álomra” vonulni a lakásunk rejtekében. Egy kis extra odafigyeléssel sokat tehetünk közérzetünk javulásáért.

A plusz figyelem azonban nem feltétlen kell, hogy extra költségekkel is járjon, hiszen szinte minden szakember olyan kézenfekvő megoldást javasol, melyhez nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Ez a természetes orvosság nem más, mint a mozgás, lehetőleg a szabad levegőn! A mozgás endorfint, azaz boldogsághormont termel, így egy kiadós séta vagy egy egész napos kirándulás után sokkal jobb kedvre derülhetünk.

 

pexels-photo-373450

 

Ne várjunk a tavaszi hírnökére

 

Sokan a négy fal közé zárkóznak a téli hónapokban, mondván majd akkor mennek kirándulni, ha jobb idő lesz. Azonban rétegesen és megfelelően öltözködve a hidegebb hónapok is kiválóak a természetjárásra. A lelassultabb, csendesebb környezetben olyan szépségeket fedezhetünk fel, melyeket a tavaszi zsongásban és zöldülő levek közt már nem láthatnánk. A természetes “receptet” a család összes tagja kipróbálhatja, hiszen a lehetséges “mellékhatásai” csak pozitívak lehetnek, s a szeretteinkkel együtt töltött idő is természetesen tölti fel az ember energiakészletét.

 

pexels-photo-793115

 

Az 1900-as évek elején John Muir – amerikai természettudós – jól megfogalmazta mindazt, ami napjainkra lett igazán életszerű: “Fáradt, kirojtosodott idegzetű, túlcivilizált emberek ezrei kezdik észrevenni, hogy a hegyekbe menni annyi, mint hazamenni; hogy a vadság szükségesség, és hogy a parkok és rezervátumok nem csupán mint a faanyag és öntöző folyók forrásai, de az élet forrásaként is fontosak.”

 

A napi rutin részévé váljon a sétálás

 

Olyan apró trükkökkel is feldobhatjuk a kedvünket, mint például egy szürke munkanap ebédszünetében beiktatott séta a közeli parkban, vagy folyóparton. Az előre elkészített szendvicset sétálás közben is el tudjuk fogyasztani és a 10-20 perces frissítő mozgás után feladatainkra is jobban tudunk koncentrálni. Az is megoldás lehet, ha néhány megállóval előbb szállunk le a tömegközlekedési eszközről hazafelé tartva, s gyalog tesszük meg a fennmaradó távot. Nem feltétlen a távolság, hanem a szándék a fontos, hiszen ha szokásunkká válik a friss levegőn mozogni, akkor szinte észrevétlenül épül be hétköznapjaink és szabadnapjaink rutinjába is.

 

pexels-photo-802522

 

A hétvégi kikapcsolódás tervezésénél a bekuckózás helyett válasszuk inkább a kimozdulást. Habár jelenleg a csoportos túrák nem engedélyezettek, családdal bármikor útnak indulhatunk.

 

Íme a legfrissebb, kirándulásokra vonatkozó szabályozás a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) összefoglalásában.

 

 

Címkék: friss levegő / mozgás / napfény / téli depresszió / túrázás