Mi mindenért húzzunk túrabakancsot télen?

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa, Flatsker Anett
Kép: Ilycsin László, Ilycsin Zsuzsa

A szürke, hideg napokon szinte beszippant a meleg szoba, holott ilyenkor is van miért kimozdulni, hiszen rengeteg felfedeznivalót rejtenek a hófedte túraösvények, ha odafigyelve kirándulunk.

A természetjárás többről is szólhat, mint pusztán a teljesítmény hajszolásáról és a megtett kilométerekről. Sokakban felvetődik a kérdés, hogy miért induljanak útnak télvíz idején, pedig a természet ebben az időszakban is tálcán kínálja az élményeket, ha szemfülesek vagyunk.

 

Olvassunk a nyomokból

 

Az erdő titkairól mesélnek az ösvények, ha figyelmesen a lábunk elé nézünk. Az esős és havas idő ideális körülményeket biztosít ahhoz, hogy megállapítsuk ki járt előttünk a túraútvonalon, milyen állatok lakják a környéket. Egy kis szerencsével még az igen félénk erdőlakókat is megleshetjük, hiszen ilyenkor sokkal csendesebbek az egyébként forgalmas és gyerekzsivajtól hangos túraútvonalak, így az állatok is nagyobb eséllyel mozognak napközben.

 

 

Hallgassuk a csendet

 

Másik nagy előnye – ha ilyenkor is túrabakancsot húzunk -, hogy háborítatlan, békés és nyugalmat árasztó túraösvényekre lelhetünk. Ha lassítunk a tempón és fülelve figyeljük az erdő neszeit, némelyik erdőlakót nem a szemünkkel, hanem a fülünkkel fedezhetjük fel. Meg tudjuk állapítani, hogy a csendet egy süvöltő vagy egy fekete harkály jellegzetes hangja töri meg? Egy kis gyakorlással könnyen igazi szakértőkké válhatunk és örömmel nyugtázhatjuk, ki bújik meg az erdő lombkoronájában.

 

 

Télvíz idején hüllőkkel, rovarokkal aligha van szerencsénk ismerkedni, ezzel szemben gyűjthetünk dércsípte csipkebogyót, melyből teát és lekvárt is készíthetünk, kiváló immunerősítő hatását pedig tovább fokozza lélektani hatása, hogy saját kézzel gyűjtöttük be a termést.

 

Éjszakai kaland

 

A hófedte táj egy egészen különleges túralehetőséggel is kecsegtet: a megfelelően kiépített, karbantartott ösvényeken akár vezetett, csoportos éjjeli túrára is indulhatunk, hiszen a hó miatt világosabb van éjszaka és igazán emlékezetes élményre tehetünk szert egy ilyen túra során. Természetesen az időjárásnak megfelelő réteges, meleg ruházat, nem csúszós túrabakancs, elemlámpa vagy fejlámpa és a csoportvezető helyismerete alapvető ez esetben. Mindenképpen csoportos, szakmai vezető által szervezett túrához csatlakozzunk! Egyedül semmilyen körülmények között ne induljunk útnak! (Felelőtlenség és veszélyes is lehet ismeretlen túraútnak öncélúan nekivágni éjszaka. A felszerelés összeállításánál figyeljünk a tájékozódást segítő készülékek feltöltöttségére, papír alapú turista térkép, plusz ruházat, melegen tartó takaró, étel-ital bekészítésére és feltétlen tájékoztassunk legalább egy hozzátartozót a kirándulás pontos helyszínéről, útvonaláról, valamint a megérkezés várható időpontjáról!)

 

Páratlan fotográfiák

 

Szinte minden nap elénk sodor egy elképesztően különleges fotót a közösségi oldalunk, aminek szépsége felett elidőzünk? Havon megpihenő szappanbuborék, dércsípte falevél, hóréteg alól kikandikáló különleges növény, őzike a hóesésben, narancssárga égbolt egy befagyott vízesés felett? Ezekhez a csodás pillanatokhoz bizony nem minden esetben használnak profi felszerelést, manapság egy okostelefonnal is ellőhetjük életünk fotóját, ha élünk a pillanat kínálta lehetőséggel.