Mécsbogár leső túrák indulnak országszerte

Forrás: bogarmester.hu, BMP
Kép: Ilycsin László, PxHere

A szentjánosbogarak minden év júniusában villantják meg különleges násztánc tudásukat, s kínálnak emlékezetes estét megfigyelőik számára.

Miért és hogyan világít a szentjánosbogár?

A levegőben táncoló és világító szentjánosbogarak csak hímek lehetnek, a nőstények nem tudnak repülni, így ők az aljnövényzetben ülve, fényjeleikkel csalogatják a hímeket. Világítani azonban a hímek és nőstények egyaránt tudnak, mellyel egymásra találásukat segítik.

 

A fényt világítósejtek segítségével állítják elő, a sejtekben egy luciferin nevű anyag képződik, amely oxigéndús környezetben fényrészecskéket bocsájt ki. A bogarak képesek szabályozni, hogy mikor jusson oxigén a potrohukba, ahol a fény születik, így egy kis biológiai óra segítségével csak cca. 21 és 22 óra között világítanak, majd lekapcsolják apró lámpásaikat.

 

A szentjánosbogár életének különlegessége, hogy tojásaik és lárváik is halványan világítanak, mely’ az életképességüket jelzi. A lárvák két évig növekednek, majd a felnőtt példányoknak mindössze 2 hét „tündöklés” jut, utána elpusztulnak.

 

A környezeti szennyezések és az emberi beavatkozások jelentős mértékben visszaszorították a szentjánosbogarak élőhelyeit, igazi kuriózumnak számít a fénylő jelenséget személyesen is megtapasztalni. Hazánkban egyre több helyen, szakvezetéses séta keretében lehetünk részesei az élménynek.

 

Hol és mikor lehet programozni?

Az egyedi látványosság átéléséhez országszerte az alábbi helyszíneken csatlakozhatunk szervezett túrákhoz:

 

Agostyán-Ökofalu, Cserépfalu – Hór völgy, Eplény, Felsőtárkány, Soroksári Botanikus Kert, Tata – Tóvároskert, Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, Zirci Arborétum és Szokolya-Királyrét helyszíneken leshetünk fénybogarakat.

 

Szentjánosbogár séták

 

Szentjánosbogaras séták Királyréten

 

Szentiván éji fények és lények a Sas-hegyen

 

Az Alcsúti Arborétum is szervez túrákat, ám esetükben egyelőre nem tudni, melyik napokon indulnak. A szakértők figyelik a bogarakat és a weboldalukon illetve FB oldalukon is közzéteszik a részleteket, amint biztosat tudnak.