Már lehet jelentkezni az idei Vándortáborokba!

Forrás: www.vandortabor.hu
Kép: Országos Erdészeti Egyesület

Sikeres a három évvel ezelőtt elindított Vándortábor Program, melynek idei célja, hogy 13 ezer gyerek jusson el az erdei, vízi és bringás vándortáborokba, és az újonnan induló zarándok táborokba!

Foglalta össze Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a programot beharangozó sajtótájékoztatón.

 

Révész Máriusz ismertetése szerint az idei vándortáborokba január 27-étől lehet jelentkezni. A kormánybiztos ezzel kapcsolatban megjegyezte, a program sikerét az is jelzi, hogy az előző évek tapasztalatai alapján a jelentkezés megnyitását követően a helyek azonnal betelnek. Kiemelte: a táborok egységesen 28 ezer forintba kerülnek, az egyhetes turnusokat vezető pedagógusok pedig 100 ezer forintos díjazásban részesülnek.

A kormánybiztos hangsúlyozta, a vándortáborokat az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel nagyon nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatosságra, a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint a gyerekek előadásokat hallhatnak a természet- és környezetvédelem fontosságáról. „Ha környezetszerető, környezettudatos társadalmat akarunk építeni, akkor rendkívül fontos, hogy az ember már gyermekkorban ismerje meg és érezze magához közel a természetet” – fogalmazott Révész Máriusz. Hozzátette azt is, idén lesznek olyan vándortáborok, amelyekben itthoni és határon túli gyerekek együtt táboroznak majd. Megjegyezte, a program elindításakor nem számítottak arra, hogy ekkora érdeklődés övezi, és ennyire sikeresek lesznek a vándortáborok.

 

 

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, az Erdei Vándortáborok kínálata két új helyszínnel bővül, így 2020-ban már kilenc útvonalon járhatják az erdőket a diákok. Idén újdonságként a Vértesben és a Zselicben is lesznek Erdei Vándortáborok a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-Hegyhát és a Zemplén mellett. A gyerekek a természeti értékek mellett Magyarország kulturális örökségének olyan kincseit láthatják, mint a visegrádi Fellegvár és Salamon-torony, a drégelyi és a regéci vár (a Börzsönyben, illetve a Zemplénben), vagy az Árpád-kori mánfai templom a Mecsekben.

Az államtitkár hangsúlyozta, az Agrárminisztérium célja, hogy a társadalom minél több tagját, különösen a fiatalokat megszólítsa, mert a változó környezetben az erdők fenntartása és gyarapítása mindenki számára fontos ügy. Ezért valamennyi útvonalon lesznek erdei iskolai programok, a szálláshelyeken pedig a tábori könyvtárak kínálatából ismerhetik meg alaposabban a fiatalok az erdők növény- és állatvilágát. Zambó Péter kitért arra is, a vándortáborokban a fenntartható erdőgazdálkodás összekapcsolódik a mindennapi zöld szemlélettel: például a tudatos energia- és vízhasználattal, a műanyag palackok helyett kulacsokba töltött vízzel, vagy a papírzacskóba csomagolt hideg élelemmel. „A vándortáborok ökológiai lábnyoma ezért minimális” – tette hozzá az államtitkár.

 

 

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez Vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MKTSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával.

A BringásVándorok 2020-ban már 7 útvonalon járhatják be az országot. A korábbiak közül szinte változatlanul marad a Felső-Tisza-vidék, az Őrség, a Déli-Bakony és a Bükk – Aggteleki-hegység, kicsit könnyebb lesz a Cserhát – Dunakanyar útvonal, és nehezebb a vízi-kerékpáros vegyes vándortábor a Körösök völgyében, mert nem lesz csomagszállítás. A gyakorlott biciklistáknak egy nagy, nehéz túrával készülnek, és idén először indulnak bringás vándorok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon.

A VíziVándorok idén is 7 útvonalon evezhetnek, de a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a Tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel. Ezen kívül 90-120 kilométeres túrák várják a gyerekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon, a Körösök vidékén.

Idén először indul Zarándok Tábor a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának közreműködésével. A gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométert tesznek meg.

A gyalogos, a kerékpáros és a vízi programhoz is akkreditált pedagógus-továbbképzés társul, amely lehetővé teszi, hogy a kísérő tanárok megfelelő szakmai tudást szerezzenek a túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A képzésre január 20-tól jelentkezhetnek a pedagógusok.

Bővebb információ és jelentkezés a vándortáborok honlapjain:

www.vandortabor.hu