Különleges túrák a Velencei-tó körül

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: Terbócs Attila, Ilycsin Zsuzsa

Hazánk harmadik legnagyobb tavát gazdag természeti értékek ölelik körbe. A vízi sportok élvezete mellett nyáron is érdemes túracipőt ragadni és gyalog felfedezni a környék különleges varázsát.

Pákozdi ingókövek

 

Hazánkban kuriózumnak számítanak a pákozdi ingókövek néven ismert gránittömbök, melyek 44 hektáros területen láthatóak elszórtan a Pákozdi ingókövek Természetvédelmi Területen. A hatalmas sziklák olyan hatást keltenek, mintha egy óriás hanyagul szétdobálta volna őket a tájban. Az ingóköveket 1994-től a Gránit-tanösvény köti össze, mely’ gyalog és kerékpárral is jól járható.

 

 

Madárdal tanösvény

 

A Velencei-tó déli oldalán 2010. óta, 15 kilométer hosszú tanösvény várja, hogy természetbarátok ezrei hódítsák meg. Amennyiben egyszerre túl soknak ítéljük meg a távot, úgy kisebb köröket is bejárhatunk a környéken, mint például a Dinnyési-fertőtől induló Müller István túraútvonal.

 

 

Madárdal körtúra a Dinnyési-fertőn

 

Angelika-forrás

 

Egy rövidebb sétával érhetjük el Sukoróról az Angelika-forrást, mely’ az árnyas fák tövében bújik meg. A zöld jelzést követve a Bodza-völgy patakja mentén sétálhatunk egy jót a frissítő vizű csermelyig. Az út mentén különleges sziklacsoportokban gyönyörködhetünk és a meleg nyári időjárás sem kell, hogy megijesszen, hiszen az erdőben vezető útvonal ilyenkor is csendes és hűvös.

 

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

 

Az arborétum 96 hektáros területét nagyrészt erdő borítja, melyet a Velencei-tó vízvédelme és a környező klíma javítása érdekében ültettek az 1960-as évektől kezdődően. A vadasparkban szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, fácánokat és vadpulykákat csodálhatunk meg testközelből. Az erdészeti tanösvényen pihentető sétát tehetünk, a családdal érkezők pedig a kalandjátszótéren tölthetnek el felejthetetlen pillanatokat. A kilátóból madártávlatból szemlélhetik a tájat az ide érkezők, valamint a nyári szezonban látványetetéseken is részt vehetnek az érdeklődők.

 

 

 

Barangolás a Pákozd-Sukorói Szabadidőparkban