Jótékony természetjárás

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

A természetjárás lelki és fizikai gyógyhatását nem lehet elégszer hangsúlyozni. A kutatások szerint hetente mindössze két óra sétára lenne szükségünk ahhoz, hogy érzékeljük a pozitív változásokat.

A természetjárás tetőtől talpig átmozgatja a testünket, melynek jótékony hatásait a kutatók nem győzik tudatosítani a mai modern városlakókban. A felmérések szerint a  rendszeres mozgás csökkenti a koleszterin szintet, megvéd a magas vérnyomás és a csontritkulás kialakulásától, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát is csökkenti.

 

 

Életkortól függetlenül bárki elkezdheti

 

Tévhit, hogy tökéletes alakkal és edzettséggel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy túrázni induljunk! A fokozatosság elve természetesen ez esetben is fontos, így ha nem vagyunk gyakorlott természetjárók, akkor kezdetnek rövidebb, könnyebben teljesíthető távokat tűzzünk ki célul. Világszerte hódítanak az olyan pozitív, testtudatos kezdeményezések, ahol nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy életkortól, testalkattól függetlenül bárki elkezdhesse és élvezhesse a túrázás lelki és fizikai szintű jótékony hatását, hiszen a természetjárás nemcsak a szuper fittek és sportolók kiváltsága.

 

 

 

Kövesd nyomon az aktív óráid számát

 

A modern technika fejlődésével napjainkban szinte gyerekjáték nyomon követni, monitorozni az aktív mozgással töltött perceinket. Az okostelefonok és okoskarkötők segítségével a napi lépésszámot, a megtett kilométert és az elégetett kalóriákat is könnyen ellenőrizni tudjuk egész hétre levetítve. Egyes okostelefon alkalmazásokkal még a kirándulás során megtett útvonal térképét is megoszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel. A szakértők szerint heti 150 perc közepes gyorsaságú séta elegendő ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk.

 

Szervezett túrák

 

Akkor sem kell elkeseredjünk, ha az ismerősi, baráti körünkben nincsen olyan, akit el tudunk csábítani egy szép, erdei kirándulásra. Az előre meghirdetett, szervezett túrákon az útvonalat már többször bejárt, profi túravezető gondjaira bízhatjuk magunkat, miközben új élményeket és ismerősöket szerezhetünk.

 

Jeges túra a Rám-szakadékba és a Vadállókövekre

 

A Pilis legendáinak nyomában

 

Csákberényi ugróiskola

 

Téli túra a Dráva-parton

Triász időszaki csavargás

 

Séta Tatán: Fényes Források, tavak, nagy platán, vadludak

Fel a Csóványosra!

 

 

Címkék: jótékony hatás / túrázás