Hazánk fényszennyezettség mentes helyei

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa
Kép: Videó: Dr. Kolláth Zoltán

"A világ végtelensége tükröződik a csillagokban" - tartja a mondás. Összegyűjtöttük hazánkban hol lehet a legtisztábban látni a fénylő égitesteket az éjszakai égbolton.

Szinte leírhatatlan csodában lehet része annak, aki valaha fényszennyezettség mentes helyen kémlelte a csillagos égboltot. Egy tavaly publikált tanulmány szerint azonban Európában az emberek majd 99 százaléka maradhat le erről az élményről.

 

milky-way-916523_960_720

 

Mi a fényszennyezés?

 

Fényszennyezésnek azt a mesterséges fényt nevezzük, mely’ nem kizárólag a megvilágítandó felületre vagy irányba és nem a megfelelő időszakban jut el, ezzel káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz.

Mindezt a szükséges szintnél lényegesen nagyobb megvilágítást is előidézhet.

 

A fényszennyezettséget a kutatók régóta vizsgálják és tanulmányozzák szerte a világon. Az erről készült térképeken jól látszik, hogy hazánk sem kivétel alóla, az egész világ népességét tekintve pedig az emberiség 80 százaléka fényszennyezett területen él és a Tejút láthatósága is folyamatosan romlik.

 

Egy nemzetközi kutatócsoport, amely négy éven keresztül dolgozott közösen az európai „Az égbolt elvesztése” elnevezésű projekten elsőként tettek közzé kültéri világítással kapcsolatos gyakorlati iránymutatást. Rávilágítottak, hogy az erős mesterséges éjszakai világítás még olyan dolgokat is megzavarhat mint a vonuló madarak migrációs ideje, a természetes élőhelyek egyensúlyának felbomlása, vagy az emberi szervezetben termelődő melotonin csökkenése, mely’ az alvási ciklusainkat is negatívan befolyásolhatja. Hosszú távon mindez a biológiai változatosságot is veszélyezteti.

 

Négy pontból álló cselekvési javaslatuk alapján: amennyire csak lehet, el kell kerülni a hideg fehér fényű kültéri megvilágítást; a világítótestek ernyőzése olyan legyen, hogy a fényt oda irányítsa, ahol arra szükség van; az utcákat amennyire csak lehet egyenletesen, és amennyire csak lehet alacsony intenzitással világítsák meg; valamint igazítsák a kültéri világítást a tényleges használat idejéhez, mely’ szerint éjfél után a közvilágítás fénye csökkenthető.

 

earth-1149733_960_720

 

Hazánkban elvétve ugyan, de találunk olyan helyeket, ahol tisztán, önnön mivoltukban láthatóak az égbolt csillagai.

 

Mivel a csillagos égbolt az emberi kulturális örökség része, egy olyan nemzetközi kezdeményezés született, melyet magyarul Csillagoségbolt-parknak hívunk. A parkok fő célja az egész világon a fényszennyezettség visszaszorítása és az éjszaka csodáinak minél teljesebb bemutatása.

 

Néhány amerikai nemzeti park után Európában elsőként a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező Zselici Tájvédelmi Körzet kapta meg az elismerő címet.

 

A 2009 novembere óta Csillagoségbolt-parknak számító táj löszszurdokai, dombhátai, patakvölgyei, vízmosásai és ősi fasorai között nappal is érdemes túrázni, ám legalább egyszer éjszaka is érdemes bebarangolni, ugyanis a park területéről szabad szemmel is több ezer csillag látható.

dark-1866803_960_720

 

A tavaszi estéken a városokban nem észrevehető, bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény számít kuriózumnak, míg a kora nyári éjszakákon a Tejút látványa a meghatározó. A legszebb zselici erdei rétek közé tartozik a Pölöskei-rét, de a Csillagoségbolt-parknak több könnyen elérhető csillagnéző pontja is létezik, melyekhez rendszeresen indítanak ékszakai túrákat.

http://zselicicsillagpark.hu/

 

 

Hortobágyi rétek

 

A Hortobágy végtelen pusztaságában a természet vadságát a maga érintetlenségében lehet megtapasztalni, valóban olyan táj, ahol ég és föld összeér.

 

Mivel a Hortobágyi Nemzeti Park hasonló éjszakai adottságokkal rendelkezik, mint a Zselici Tájvédelmi Körzet, szintén csatlakozhatott a Csillagoségbolt-park kezdeményezéshez.

 

A Hortobágy rétjein  (a Fekete-rét és a Fecske-rét a legszebbek közé tartozik) tett éjszakai csillagnéző túrák során mintegy kétezer kisebb-nagyobb fénypont szikrázásában gyönyörködhetnek a kirándulók – a viszonyítást megkönnyíti az a tény, hogy a városokban éjszaka derült időben is csak pár száz csillag figyelhető meg.

 

 

A Tejút május végén és június elején ezüst szalagként húzódik végig a Hortobágy fölött, a Nyilas csillagkép és környéke, a Tejút centruma különösen jól kivehető. Napnyugtakor emellett még ilyenkor is megfigyelhető az állatövi fény.

 

A hortobágyi éjszakai túrák különlegességét adja továbbá, hogy a Hortobágyon számos vonuló fajjal találkozhatunk, így az esti órákban madarak dalától hangosak a rétek és a nádasok.

 

http://hortobagy.csillagpark.hu/fooldal/

 

Az őrszentpéteri Csillagrét

 

Bár hivatalosan még nem tartozik a Csillagoségbolt-parkok közé, az Őrségi Nemzeti Park erdőkben gazdag, tisztásokban és patakokban bővelkedő, mesebeli tájai is méltán kiérdemelnék a címet. Az Őrség egyike hazánk legérintetlenebb vidékeinek, mind a természeti kincsek, mind a hagyományos népi kultúra, mind pedig a fényszennyezés tekintetében.

 

universe-1044107_960_720

 

A térség központja az Őrség dombjain elterülő, Zala folyó által átszelt Őriszentpéter a legideálisabb kiinduló célpont. Míg nappal a parasztházak, haranglábak és erdők között barangolhatunk, éjszaka a település román kori katolikus templomát fedezhetjük fel, mely’ az Őrség egyik legmegkapóbb műemléke. Nem véletlen, hogy a helyet napjainkra Csillagrétnek is nevezik.

 

Bükki Csillagoségbolt-park

 

2014-ben megkezdték a Bükki Nemzeti Park fényszennyezettségének felmérését is, hogy csatlakozhasson a “csillagoségbolt parkok” sorához. A jelenleg is működő, érdekes programokat biztosító Bükki Csillagoségbolt-park potenciális várományosa, hogy a nemzetközi szövetség hivatalosan is elismerje kivételes adottságait, ezáltal csatlakozva a zselici és a hortobágyi csillagoségbolt parkok sorába.

 

milky-way-1096815_960_720

 

Éven át csatlakozhatunk különböző szervezett programjaikhoz, melyekről honlapjukon is tájékozódhatunk.

http://bukkicsillagpark.hu/index.php/bemutato

 

A csillagles nem csak nyáron, hanem a ránk váró tavaszi időszakban is remek időtöltés lehet. Legyünk mi az egy százaléka az emberiségnek, akik átélték már, milyen lehetett a fényszennyezettség előtti időkben felpillantani az égre.

 

További információ:

 

http://advances.sciencemag.org/content/advances/2/6/e1600377.full.pdf

Címkék: csillagpark / fényszennyezettség / Hortobágy / Zselic