Élőhely-rekonstrukció a Körös-Maros Nemzeti Park területén

Forrás: MTI
Kép: pixabay

Lezárultak a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta területén végrehajtott élőhely-rekonstrukciós projektek.

A projekteket csaknem 266 millió forintos uniós támogatásból valósítottak meg – közölte a nemzeti park igazgatósága szerdán közleményben az MTI-vel.

 

A kivitelezés érintette a közel 5000 hektáros puszta szinte valamennyi részét. A Gyulához közeli területen megszüntettek csaknem 20 ezer folyóméternyi csatornát, árkot és gátat, így rehabilitálták a vizes élőhelyeket, növelték a szikeseken jellemző tavaszi vízborítás tartósságát.

 

 

Fejlesztették az extenzív legeltetéses állattartást szolgáló telephelyet is, építettek egy közel 2000 négyzetméteres szürkemarha karámot a hozzá tartozó gondozói épülettel, közművekkel és úttal. A legeltetés fontos eleme az eredmények fenntartásának – jegyzik meg.

A projekt része volt 10 kunhalom helyreállítása is. A Kígyósi-pusztán ugyanis Kárpát-medencei viszonylatban is kiemelkedő sűrűségben találhatóak meg mesterségesen létrehozott földhalmok, vélhetően valamilyen nemzetségi vagy törzsi temetkezési helye, szakrális központja volt itt a több mint 5000 évvel ezelőtt élt gödörsíros kurgánok népének.

 A beruházást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) finanszírozták.