Bosszúra épült Szilvásvárad kultikus építménye

Forrás: Szatmári Zsolt
Kép: Szatmári Zsolt

Különleges látnivalóra bukkanhatnak, akik a Heves megyei Szilvásvárad természeti szépségén túl építészeti örökébe is betekintést nyernének.

Sokak által nem ismeretes, de gyakorlatilag a település szimbólumává vált Szilvásvárad Református kerektemploma, mely egyes feltételezések szerint 1837-40 között Hild József tervei alapján épült. Habár az információ a mai napig vitatott az azonban egészen biztos, hogy építőmestere Povolnai Ferenc egri építész.

 

                     

 

 

1832-ben veszélyessége okán lebontották a falu omladozó régi templomát. A református egyház, a község akkori földesurához: gróf Keglevich Miklóshoz írt kérelmet s kért segítséget az új templom felépítéséhez. 1837-ben kezdték meg az új templom építését a régi helyén, a gróf segítségével, mely három év alatt fel is épült.

 

 

 

 

A templomban található padokat a bánfalvi erdőből hozatott harminchárom tölgyfa gerendájából, egy helyi asztalosmester készítette. A történet érdekessége, hogy Gróf Keglevich Miklós katolikus vallású volt, és a szájhagyomány szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, ám az egri Pyrker érsekkel való nézeteltérése miatt a gróf az épülő templomot a református egyháznak adományozta.

 

 

 

 

Az építésben való segítségét egy feltételhez kötötte: a templom homlokzatára a következő sorokat vésette: „Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái”. A felirat még ma is olvasható, melynek vasbetűi a Szalajka-völgyi vashámorban készültek. A terület elkerített, csak előzetes egyeztetéssel, vagy az istentiszteletek alkalmával látogatható.