Barangolás a Káli-medence tájain

Forrás: Ilycsin Zsuzsa
Kép: Ilycsin Zsuzsa

A Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazi kis gyöngyszeme. Kőzettani, növény- és állattani kincsei mellett, kis falvai is megannyi látnivalót tartogatnak a felfedezők számra.

A Káli-medence területe már a rómaiak korában is lakott volt, később a Kál-nemzetség vette birtokba a tájat. Manapság a bájos, pici falvakban megbúvó parasztházak, a szőlőtermesztés és a római korig visszanyúló borkészítés jellemzik a vidéket. Az északi részén a Fekete-hegy húzódik, a déli szegélyétől szinte karnyújtásnyira van a Balaton.

 

Kiemelkedő szépségű a medence középső részén elhelyezkedő Kornyi-tó és annak gazdag madárvilága. Ez a Káli-medence legnagyobb tava, kisebb karsztforrások és a csapadék táplálja. Elvezető csatorna híján szélsőséges vízállás tud kialakulni. Időnként akár ki is száradhat, míg nagyobb esők után ismét megcsillan a napfény a víztükörben. Az itt található hatalmas nádasos, vizes-rétes terület több mint 100 madárfajnak otthona, köztük a Nemes kócsagnak is. Ha szokatlan “füttyögés” üti meg fülünket az bizony nem véletlen, ugyanis a tó körül, a föld alatt húzódó alagútrendszerekben rengeteg ürge él. Ha türelmesen és csendben várjuk őket, megpillanthatjuk, ahogy két lábra állva fürkészik a tájat. Az ürge Magyarországon védett állat.

IMG_0142                                               _MG_4845

A tavat érinti a kékkúti Theodora tanösvény. Itt 15 állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a Káli-medence természeti kincseivel, vízkészletével és a Theodora ásványvizek eredetével. Az önmagába visszatérő út a Káli-medence nyugati részén a Theodora Kereki forrástól indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányába halad. Ezt követően a tavat északról megkerülve, a kővágóörsi Mosóház-forrás érintésével tér vissza Kékkútra az út. Kővágóörs mellett áll Veszprémi Imre (magyar szobrászművész) acélból és mészkőből készült szoborcsoportjának alakjai. Ezek az emberszerű, 2-3 méteres figurák merengve révednek a távolba.

_MG_4840                                              _MG_4848-2

A túraútvonal hossza 8 kilométer, szépsége képeslapokra illő. Ennek a tanösvénynek a “kistestvére” a 2006-ban átadott  Theodora-Kékkő tanösvény, mely’ a környék geológiai kincseit tárja fel előttünk. Az útvonal a Kereki-majornál kezdődik, kék színre festett kavicsok és “bogarakat” formáló útjelző oszlopok mutatják az irányt. A körtúra változatos tájain kialudt tűzhányó nyomaira bukkanhatunk, megmászhatjuk a Kereki-dombot és a Kopasz-hegyet, de a Szentbékkállai Kőtengert is bebarangolhatjuk. Utunk során elhagyatott mandulafákban és magyar szürkemarha csordákban is gyönyörködhetünk. Ez utóbbi igazi hungarikum, törvényileg is védett háziállataink egyike.

_MG_4881-2                                  _MG_4863 copy-2
A két említett tanösvényt az Idő Ösvénye útvonal köti össze,  mely’ a földtörténet különböző szakaszait mutatja be.  Az 1,1 km hosszú Idő Ösvényen végigsétálva minden lépésünkkel 2 millió évet haladunk előre az időben, mígnem elérünk napjainkig. Ennek segítségével a nagyobb sétára vágyók  a Theodora Tanösvény és a Theodora-Kékkő Tanösvény útvonalát együttesen is bejárhatják.

 

Innen 8 kilométerre találjuk a Káli-medence kapujának őrét: Hegyestűt. A Zánka és Monoszló között magasodó 337 méteres bazalt vulkán nemcsak hazánkban egyedülálló, de Európa szerte is ritka geológiai képződmény. Az egykor kőbányaként működő Hegyestűn egy cca. 8 millió évvel ezelőtt működő bazalt vulkán belsejét fedezhetjük fel. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokat hozott létre, mely’ összetéveszthetetlen és impozáns megjelenést kölcsönöz neki. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről a Káli-medence csodás panorámáján pihentethetjük tekintetünket. Az egykori bazaltbánya épületében a térség földtani felépítését és természeti értékeit bemutató kiállításon kaphatnak választ kérdéseikre az érdeklődők.

_MG_4750                                                _MG_4814

Mindezen látványosságok – a nehezebben mozgók számára – autóval, de akár kerékpárral is megközelíthetőek. Lépjünk hát ki a Balaton csodás partjainak bűvköréből, érdemes a természet hívószavára hallgatva egy gyönyörű napot eltölteni a Káli-medence egyedülálló atmoszférájában!

 

 

Az említett túrák mindegyike gyermekekkel is könnyűszerrel bejárható, és igény szerint a saját teherbírásunkra szabhatjuk őket.

 

További információ:

 

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

https://www.bfnp.hu

 

Káli-medence tanösvények : http://www.theodora-info.hu/

Címkék: gyalogtúra / Hegyestű / Káli-medence / Theodora tanösvény