Az ősz legromantikusabb sétája a váci Ártéri Tanösvényen

Forrás: Ilycsin Zsuzsa
Kép: Ilycsin Zsuzsa

Akár egy filmdíszlet is lehetne a Duna mentén megbúvó rövidebb túraútvonal, mely' ideális kirándulási célpont a természet lágy ölén romantikázni vágyóknak.

Bár a napok egyre hidegebbre fordulnak, sőt néha már a leheletünk is látszik a reggeli nap sugaraiba, ennek ellenére is érdemes meleg teával és némi finom csemegével felszerelkezve kimozdulnunk a friss levegőre. Egyrészt immunrendszerünk is meghálálja, valamint lelkileg is felfrissülünk akár csak egy rövid, 1-1,5 órás sétától is.

 

A váci Ártéri Tanösvény a Váci vártól mindössze 10 perces sétára bújik meg. A környéken futó kerékpárúton akár két keréken is érkezhetünk, de parkolási lehetőség is akad a területen.

 

014

 

A tanösvény kiindulópontját keresve először a Gombás-patak felett kelünk át, majd felfedezünk egy fából épült esőbeállót és egy fán lévő denevérodút is nem messze innen. Itt kell szemfülesnek lenni és egy balra letérő apró kis utacskát követni, hiszen a tanösvény kezdete el van rejtve a kíváncsi tekintetek elől, külön tábla sem jelzi a letérő irányát.

 

010

 

web

 

Pár lépés után elénk tárul az Ártéri Tanösvény kezdete, olyan mintha egy regény nyitóképéhez érnénk, a varázslatos puhafás erdő egészen sejtelmesen növi körbe a pallósort.

 

wev2

 

Mivel a Duna árterében helyezkedik el, így az év különböző szakaszaiban változik a vízállás, akár 6 métert is ingadozhat. A bejárathoz érve kis tábla figyelmeztet, hogy a tanösvény jelenleg felújítás alatt áll, s ennek befejezéséig csak saját felelősségre látogatható.

 

035

 

Ez nem szegi kedvünket, s a nap folyamán azt vesszük észre másokét sem, hiszen találkozunk iskolás csoportokkal és lelkes anyukákkal is, akik hátukon a legifjabb természetbarátokkal sétálnak egyet az egészen más világba repítő pallókon.

 

22117874_10214337326008070_991368276_o

 

Való igaz, hogy felnőttet, vagy nagyobb korú, megbízható gyerkőcöt érdemes csak előre engedni, hiszen a pallósor itt-ott már foghíjas. Az építmény szerkezete stabil, ám a balesetek elkerülése végett jó, ha néha a lábunk alá is pillantunk.

 

059

 

A kissé döcögős haladásért bőven kárpótol bennünket a festői szépség, a mohákkal benőtt korlátok és pallók olyanok, mintha egy filmjelenet részlete elevenedne meg előttünk.  A mindössze 550 méter hosszú pallósor kalandosan kanyarog, s egyre mélyebbre vezet az ártéri mocsárvilág felett.

 

042

 

Útközben három eldugott pihenőhelyen is lehetőségünk adódik megpihenni. A romantikus randevúhelyszínt keresők tökéletes kirándulócélpontja a csendes kis sétaút, ahol viszonylag kevesen járnak, s ha elég felkészülten érkezünk, az egyik pihenőhelyen akár egy meghitt pikniket is rendezhetünk szívünk választottjával.

 

A fákon elhelyezett tájékoztató táblákról a környék jellemző állat és növényvilágát ismerhetjük meg, s egy részét magunk is biztosan felfedezzük andalgásunk során.

 

A pallósor vége egy festői kis stégbe torkollik, s miután itt magunkba szívtunk kellő mennyiségű D-vitamint a napsütésből, a már megtett úton haladhatunk vissza.

 

GOPR8915_1506937360128_high_web

 

Kitűnő program lehet romantikus sétára vágyóknak és azoknak is, akik nagy fizikai teljesítmény nélkül szeretnék élvezni a természet lenyűgöző szépségét.

 

22119426_10214327662486488_1957083482_o

 

A pallósor ismétlődő hiányosságai miatt babakocsival és biciklivel a tanösvény nem járható, kisgyermekekkel érkezve fokozott óvatossággal és csak saját felelősségre látogatható.

 

További információ:

 

Az Ártéri Tanösvény térképe

http://www.goncol.hu/terkepkicsi55k.gif

 

 

Címkék: őszi kirándulás / romantikus séta / váci Ártéri Tanösvény