Az 5 legromantikusabb tavaszi túra

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: Ilycsin László, Ilycsin Zsuzsa

Legyünk eredetiek, kápráztassuk el hazánk különleges természeti szépségeivel szívünk választottját. A lenyűgöző "díszlet" garantált, a felejthetetlen élmény már csak a résztvevőkön múlik.

A virágokba borult fák, a simogató meleg napsugarak és a trillázó madarak hangja a tavaszi zsongás kezdetét jelzik. Nincs is annál meghittebb, mint a természet varázsába merülve andalogni kedvesünkkel. Összegyűjtöttünk öt különleges kirándulási célpontot, melyekkel biztosan nem fogunk mellé, legyen szó akár az első, vagy éppen a sokadik randevúról.

 

1. Váci ártéri tanösvény

 

A filmdíszletbe illő pallósoron oda-vissza mindössze 1 kilométeres séta vár a Duna árterében futó tanösvényen. Útközben három eldugott pihenőhelyen is lehetőségünk adódik relaxálni. A romantikus randevúhelyszínt keresők tökéletes kirándulócélpontja a csendes kis sétaút, ahol viszonylag kevesen járnak, s ha elég felkészülten érkezünk, az egyik pihenőhelyen akár egy meghitt pikniket is rendezhetünk.

 

 

2. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

 

Az ország legnagyobb botanikus kertjének közel 27 hektáros területén 13 000 különböző növény között sétálgathatunk. A területen csörgedező Sződ-Rákos patak vizét felhasználva egy ma is látható tórendszert alakítottak ki, s a romantikus hangulat fokozása érdekében még egy vízimalmot is építettek a patak partjára, mely’ napjainkban is jó állapotnak örvend.

 

 

3. Sas-hegyi Látogatóközpont

 

A látogatóközpontban minden hónapban más és más, az adott időszakhoz kapcsolódó tematikus programok várják a természetbarátokat. A látogatóközpont panorámateraszáról lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre, a tanösvény különleges állat- és növényvilágának megismerése teszi felejthetetlenné a programot.

 

A leánykökörcsin a tavasz első virágaiként nyílik a Sas-hegyen.

NYITVA TARTÁS:

Február 24. – november 4. Keddtől vasárnapig: 10.00-18.00. Az első túra 11 órakor, a továbbiak: kedden és pénteken igény szerint, hétvégén óránként indulnak. Hétfő szünnap.

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/sas-hegyi-latogatokozpont

 

4. Apáthy-szikla

 

Az Apáthy-szikla Budapest II. kerületében található, 1977 óta hazánk védett természeti értéke. 26 védett növény él a területen, köztük a hegyi árvalányhaj és a törpe nőszirom. A mondák szerint a környékbeli erdőkben kaptak helyet egykor Mátyás király vadászkertjei.

 

 

 

5. Hármashatár-hegy (Guckler Károly-kilátó)

 

A II. és III. kerület határán, a Hármashatár-hegy 495 méteres csúcsán áll a 2016-ban átadott Guckler Károly-kilátó, mely’ a második világháborús, légvédelmi ütegállások helyén épült. A magasból egész Budapestet, a Dunán átívelő hidakat és a Gellért-hegyet is belátni, mely’ különösen naplementénél és az esti, kivilágított város fényeinél kínál festői randevú helyszínt.

 

Címkék: kirándulás / randevú / természet