Az 5 legjobb tavaszi bemelegítő túra

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa
Kép: Ilycsin Zsuzsa, Flatsker Anett

A madárcsicsergős tavaszi időjárás már a küszöbön toporog. Bemelegítő túraajánlónkban a rövid távolságot és a kíméletes terepet helyeztük origóba.

Az első tavaszi napsugarak nem csak a kora tavaszi virágokat csalogatják ki a tavalyi avartakaró alól, de bennünket is nagyobb eséllyel csábítanak túrázásra. A fokozatosság elvét betartva kezdetnek egy frissítő és átmozgató élményséta ajánlott, majd apránként emelve a terhelést megcélozni a komolyabb felkészültséget igénylő, tüdőszaggató hegymenetekkel tarkított ösvényeket.

 

1. Guckler Károly tanösvény

 

A 3,5 kilométer hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató interaktív táblák mellett két kilátóterasz is várja a természetjárókat, ahonnan egyedülálló panoráma nyílik a fővárosra. A tanösvény nyomvonalát közel 100 évvel ezelőtt is népszerű sétaútként használták, mely’ a felújítást követően napjainkban ismét virágkorát éli.

 

 

2. Jane Goodall tanösvény

 

A Vörös-kőváron található 6 állomásos tanösvénynek különleges és féltett lakói vannak: a kaszpi haragossiklók. A mindössze 1 kilométer hosszú szakaszon lélekmelengető sétára indulhatunk a tavaszi napsütésben, azonban mindig nézzünk bakancsunk alá, hiszen az első napsugarak nem csak minket csalogatnak a természetbe, hanem a környéken élő pannongyíkok, zöld gyíkok vagy éppen a védett haragossiklók is békésen sütkérezhetnek a talajon.

 

 

3. Selyem-réti tanösvény

 

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet védett erdejében található a Selyem-réti tanösvény igazi családbarát túrahelyszín, 1500 méteres hossza még apró lábakkal is 1,5 óra alatt bejárható. 6 állomásán keresztül a védett természeti területek élővilágát ismerhetjük meg. A szemfüles és szerencsés kirándulók a tavaszi időszakban a mocsári békák hímjeinek azúrkék nászruháját is megleshetik, melyet mindössze pár napra öltenek magukra.

 

 

4. Jági tanösvény


A 3,5 kilométeres túra során csekély szintkülönbséget kell csak meghódítanunk, így könnyűszerrel bejárható akár kisgyerekes családoknak, időseknek is, másfél-két óra alatt. Amennyiben felkészülten érkezünk a Jági-tó partján megpihenhetünk és piknikezhetünk is. A tó élővilága rendkívül gazdag, a barna varangy, a kecskebéka, a vöröshasú unka, az erdei béka és zöld levelibéka is megtalálható itt.

 

 

5. Ördög-orom

 

Budapest 12. kerületében bújik meg az egyik legszebb kilátással büszkélkedő kirándulóhely, az Ördög-orom. 6 állomásos tanösvény várja az ide érkezőket és bár egy rövid szakaszon erős sziklás emelkedővel vagy lejtővel kell megküzdeni – attól függően a túraút melyik végéről indulunk útnak – a kilátás kárpótolja a kirándulókat. A Széchenyi-hegy, Sas-hegy és a Tétényi-fennsík is a lábunk előtt terül el a 317 méter magas Ördög-orom tetejéről. Az ösvény kényelmes tempóban cca. fél óra alatt bejárható, a túra legmagasabb pontján piknikezésre kialakított asztalok és padok várják azokat, akik szeretnének kicsit megpihenni és feltöltekezni a tavaszi madárcsicsergés hangjaival.