A Tiszavirág ártéri sétaút és az Örvényi pákász tanösvény

Forrás: Ilycsin Zsuzsa
Kép: Ilycsin Zsuzsa

A Tisza-tó gyöngyszemének, Göbének vadregényes vízi világa izgalmas kalandtúrával és két egymásba fonódó tanösvénnyel csalogat.

 

A Tisza-tó ősszel és télen is remek célpontja lehet a feltöltődésre és kikapcsolódásra vágyóknak. A teljes nyugalmat és csendet ebben az időszakban még inkább kiélvezhetjük, érdemes hát sálat, sapkát magunkra kanyarítva nekivágni a különleges vidéknek.

 

Az Alföld északi részén fekvő mesterséges tó a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területe és az UNESCO Világörökség része.

 

Kissé szürkés, hideg reggelünket a Szabics kikötőnél kezdjük, ahonnan két egymást kiegészítő tanösvényt járunk végig: a Tiszavirág ártéri sétautat és az Örvényi pákász tanösvényt.

 

A kedves fogadtatást gyors felismerés követi, amikor ráeszmélünk, hogy a tanösvényre jutás folyamata sem mindennapi, egy kis halászcsónak segítségével “vízi taxizunk” át a Tisza-folyón a kiindulópontra. Mint megtudjuk, rajtunk kívül épp’ nincs más látogató a kis földnyelven, így élvezhetjük a háborítatlan békét és nyugalmat. Amikor pedig sétánk végére értünk és vissza szeretnénk térni, csak kurjantanunk kell a túlpartra s értünk jönnek.

 

img_6235_ps

 

img_6107_ps

 

A két kilométer hosszú Tiszavirág ártéri sétaút mentén számos érdekességet tudhatunk meg az árterekhez kötődő ősi kismesterségekről, mint például a kosárfonás, vagy a teknővájás hagyománya. Első állmásunk az egyik madármegfigyelő torony, a sétaút kezdeténél, mely’ a “Gémek tornya” nevet viseli. A tetejéről szemlélve a környező tájat olyan érzésünk támad, mintha megállt volna az idő, a hűvös őszi szürkeségben némaságba burkolózik a környék, csak egy-egy vadkacsa kiabálása töri meg a csendet. Lenyűgöző, ahogyan minden évszaknak megvan a maga bája és varázsa a természetben. Gondolataink könnyen elkalandoznak arról, hogy milyen lassú és nyugodt is lehetett az élet ezen a tájon, napjaink rohanó és zajos világától távol.

 

img_6122_ps

 

Hogy meg ne fázzunk nem időzünk sokat egy helyben, az egyik csatornán átívelő fahídon kezdjük meg sétánkat a Tisza árterén. Óvatosan közlekedünk a masszív hidakon, hiszen a párás, őszi levegőtől síkosak a pallók. Puhafás erdőben haladunk, lombkoronájukat már majdnem teljesen lehullatták a fák és csapatokba verődött kisebb testű madarakat látunk a bokrokban. Őszapók, széncinegék és kékcinegék keresgélnek közösen, élelem után kutatva.

 

DCIM100GOPROGOPR4456.

 

Számos ismertető tábla mellett haladunk el, melyek a tiszavirágok, azaz kérészek életéről mesélnek. Násztáncukat késő tavasszal és kora nyáron figyelhetjük meg nagy számban a környéken. Magyarország szerepe kulcsfontosságú az apró kérészek fennmaradása szempontjából, hiszen a tiszavirág Európában szinte csak a Tiszában és vízrendszerében található meg, ezért világviszonylatban is fontos természetvédelmi kincsünk, örökségünk.

 

Ezenkívül számos olyan információs táblát találunk, melyek az ártéri erdő lakóival ismertetnek meg bennünket. Ezek a forgatható táblák a gyerekek számára is könnyen megjegyezhetővé és izgalmassá teszik az információkat.

 

img_6118_ps

 

A sétaútról nyílik az Örvényi pákász tanösvény, mely’ izgalmas kalandozásra hív a lápvidéken. A 2015-ben átadott tanösvény a Kis-Göbe holtágán keresztül közelíthető meg. A 1-1,5 órás kitérő kezdeténél rengeteg állványra pakolt gumicsizmát fedezünk fel. Ezekre az év nagy részében bizony szükség lehet, főleg a nyári magasabb vízállások idején, de ilyenkor az őszi esős idő után maradó sárban is jó hasznát vehetjük. Nyugodtan használjuk, kifejezetten a látogatók számára készítették oda őket.

 

img_6134_ps

 

Miután felszerelkeztünk hétmérföldes csizmáinkkal máris egy izgalmas kihívás vár ránk, ugyanis egy különleges, révcsónakos átkeléssel jutunk át a tanösvény nyomvonalára. A csónakba szállva egy kötélpálya segítségével húzhatjuk magunkat a túlpartra, felejthetetlen kalandparki élményt szerezve ezáltal.

 

img_6137_ps

 

DCIM100GOPROGOPR4461.

 

A környék szépségeit egy képzeletbeli kísérő, az öreg pákász segítségével fedezhetjük fel. A kihelyezett tájékoztató táblák segítségével betekintést nyerhetünk a pákászok életébe, akik az emberi közösségekből kiszakadva éltek. A pákászkodás csak a XIX. század első feléig létezett, a mocsarak és lápok lecsapolásával megszűnt ez a természettel harmonikusan együttélő mesterség. A pákászok földet műveltek, gyűjtögettek, halásztak, vadásztak, s a természet körfogásával összhangban állandóan váltogatták lakhelyüket.

 

Legfőbb táplálékul a hal szolgált számukra és legapróbb részletekig tudták a csík, csuka és többi hal járását és szokását.

 

A halászat egyik külön mestersége volt a csíkászat, mely’ a láp jellegzetes hala volt, s fogásának fő időszaka télre esett. A pákász léket ütött a jégen és ezen keresztül engedte a vízbe a vesszőből font csíkkasát.

 

img_6164_ps

 

Pallók segítségével járhatjuk végig az állomásokat, még úgynevezett “bukdácsoló botokat” is készítettek a kalandoroknak.

 

img_6150_ps

 

img_6173_ps

 

Az út során a pákász nádból épített kunyhóját is meglessük, majd az ösvény végéhez érve ismét meg kell dolgoznunk a túlpartra jutásért a révátkeléssel. A Tiszavirág ártéri sétaútra visszaérve folytatjuk tovább utunkat a Göbe irányába, mely’ a “sziget” belső tava, s jó időben akár csónakázhatunk is rajta.

 

DCIM100GOPROGOPR4495.

 

Most azonban az ücsörgéshez túl hűvös szelek fújnak, inkább megnézzük a Halásztanyát, mely’ a legutolsó állomása a sétaútnak. Alaposan szemügyre vesszük a különböző varsák és hálók gyűjteményét, sőt ki is próbálhatjuk milyen lehetett a lápi halfogás csínja-bínja a halászkunyhóba készített eszközökkel.

 

DCIM100GOPROGOPR4520.

 

DCIM100GOPROGOPR4522.

 

Innen egyenesen visszasétálunk a kiindulóponthoz ahol nagyon figyelnek a látogatókra, hiszen azonnal meglátnak bennünket a túlpartról és már jönnek is értünk. Szép élményeink útravalóként kísérnek hazáig, s persze a nyári visszatérés tervét képzeletbeli bakancslistánkhoz írjuk.

 

A Tiszavirág ártéri sétaút 2011-ben “Az év ökoturisztikai tanösvénye” cím büszke birtokosa lett, a pákász tanösvény pedig 2015-ben III. helyezést ért el ugyanezen a pályázaton. Mindkettő kiemelkedően hangulatos és kuriózumokat tartogat.

 

További információ:

 

Tiszavirág ártéri sétaút

http://www.szabicskikoto.hu/tiszavirag-arteri-seta/

 

Örvényi pákász tanösvény

http://www.szabicskikoto.hu/tisza-to-tanosveny/

 

Címkék: gyaloglás / kirándulás / örvényi pákász tanösvény / Tisza / Tisza-tó / tiszavirág ártéri sétaút