A barlangok meséi I. – Balatonedericsi Csodabogyós-barlang

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa
Kép: Ilycsin Zsuzsa, Ilycsin László

"Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni." Ez igaz lenne? És mit rejt a Balaton felett magasodó titokzatos barlang gyomra? Honnan kapta a "csodabogyós" elnevezést?

Cikksorozatunkban a hazánkban található barlangok titokzatos világába merülünk el. Milyen titkokat rejt a sötét, föld alatti világuk? Valóban lakják denevérek és más élőlények? A természet erői milyen csodálatos földfelszín alatti képződményeket hoztak létre?

A földalatti világ csodái sokakat vonzanak. A magyarországi barlangok közül a túrázók, a kalandorok és a gyógyulni vágyók is megtalálják a számukra megfelelő célpontot. Cikksorozatunk hazánk legkülönlegesebb barlangjait mutatja be.

 

A Csodabogyós-barlang Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység délkeleti részén található. Egy erdős hegyoldalban, 393 méteres tengerszint feletti magasságban található, az 1992 óta fokozottan védett barlang. Nevét a bejárat mellett is megtalálható örökzöld cserjéről, a szúrós csodabogyóról kapta.

 

ruscus-237531_960_720

 

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége -136 méter, mellyel Magyarország tizenkettedik leghosszabb barlangja. Természetesen az itt szervezett barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik, ám méreteiből és látványos formakincseiből adódóan kiválóan alkalmas a “tanbarlang” szerepre. Azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

 

Az úgynevezett tektonikus mozgás hatására hatalmas hasadékfolyosók, termek és aknák jöttek létre kialakulásánál, s dunántúli viszonylatban igen gazdag és változatos képződményeket láthatunk itt, mint például a cseppkövek.

 

IMG_0083

 

A barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%. Barlangi árvíz, nyílt vízfelületek kialakulása teljes mértékben kizárt, de vízcsepegés, nedves illetve sáros szakaszok előfordulnak a túraútvonalakon.

 

IMG_0079

 

A tömegturizmus számára megnyitott barlangoktól eltérően amennyiben ide vállalkozunk barlangtúrára, itt bizony nem mindig tudunk majd felegyenesedve járni. Néhol csupán négykézláb vagy hason csúszva lehet haladni, ám ehhez minden szakszerű segítséget biztosítanak.

 

IMG_0071

 

A kaland részét képezi a barlang bejáratához vezető, nagyjából 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében tehetünk meg a barlangász bázistól a barlang bejáratáig.

A barlang nincs kivilágítva, de a túra során nagy fényerejű fejlámpát, védősisakot és barlangász overállt is biztosítanak a túrán részt vevők számára, utóbbi tetőtől talpig koszos lesz, erre készüljünk fel.

 

IMG_0061

 

A mélybe merülve denevéreket és más föld alatt lakó élőlényeket is lehetőségünk adódik megfigyelni, mindennapjaikba egy kis betekintést kaphatunk.

 

denever

 

IMG_0028

 

Az út teljes hosszán tapasztalt és szakképzett barlangi túravezetők biztosítják épségünket, sokan közülük egyben barlangi mentők is.

 

IMG_0074

 

A túrák nehézségi fokozatai lehetőséget biztosítanak arra, hogy családi kikapcsolódásként, akár gyerekekkel – 10 éves kor felett – érkezzünk a könnyebb túráikra, ha pedig szeretjük az extrém kihívásokat, itt lehetőségünk adódik megtapasztalni az igazi barlangászás élményét is, melytől garantáltan izomlázunk lesz másnap.

 

Mindenki teljesítőképességének reális megítélése alapján választhat a szintek között, egy azonban biztos: egy életre szóló élményt jelent a komfortzónánkból kilépve, ismeretlen barlangok mélyén igazi felfedezővé és kalandorrá válnunk egy pár óra erejéig. És még csak szakképzett barlangásznak sem kell lennünk hozzá.

 

IMG_0008

 

 

Címkék: a barlangok meséi / Balatonederics / barlangászás / Csodabogyós-barlang / tudástár