5 hangulatos bringatúra a Balatonnál

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

A Balaton körbetekerése bejáratott program a kerékpározás szerelmeseinek, ám számos rövidebb, családbarát bringaútvonal is felfedezésre vár a környéken, mely’ bárki számára könnyűszerrel teljesíthető.

 

Bringatúra Balatonföldvárról a Kereki várhoz

 

Balatonföldvárról indulva Kőröshegyre tekerhetünk, ahol egy 15. századi műemlék romtemplom árnyékában pihenhetünk meg. Innen tovább folytatva utunkat Kereki településéig pedálozunk, ahol a Czikó-pihenőnél bringáinkat megpihentetve gyalogszerel juthatunk el Fejérkő-váráig. A vár hajdani belső udvarából remek kilátás nyílik a völgyhídra és a távoli Tihanyi-félszigetre.

 

 

A pados-asztalos pihenőhelyre visszatérve megfáradt lábaink pihentetése után ismét nyeregbe pattanva a Balaton felé vegyük az irányt. Visszaúton kitérőt tehetünk a táblával jelzett Cserkész-tóhoz is, mely’ hangulatos horgásztóhoz vezető közel 2 kilométeres földútja homokos talajon vezet, itt óvatosan tekerjünk.

 

A Fehérkői vár meséi a Dél-Balatoni erdő sűrűjéből

 

Siófok – Töreki halastavak két keréken

 

Siófokról indulva egy könnyebb, ám mégis tartalmas bringatúra a festői tájakon haladó Siófok-Töreki tanösvény. Tíz kisebb-nagyobb tavat találunk itt, melynek mentén egyrészt a gyalogosok által használható tanösvény fut, másrészt egy jó állapotban lévő, viszonylag kevéssé forgalmas aszfaltút is. Ennek mentén gyakorlatilag egészen a Töreki határában megbúvó Cinege-forrásig karikázhatunk egy szép erdei pihenőhelyre. Érdemes szem előtt tartani, hogy a legvégső szakaszon már földúton kell tekernünk, így nagy esők után ez a szakasz igen csúszóssá válhat.

 

Siófok – Töreki természetvédelmi tanösvény

 

Drótszamaras tekergések a Káli-medence tájain

 

A festménybe illő Káli-medence felfedezése két keréken suhanva is felejthetetlen élmény. Erőnléttől függően tekerhetjük körbe a legnépszerűbb településeket: Kővágóörs- Köveskál- Szentbékkálla-Mindszentkálla-Kékkút mind megannyi csodát rejtenek. Előnye, hogy csak rajtunk és az erőnlétünkön múlik, meddig kerekezünk, útközben akár vissza is fordulhatunk, ám ha elég edzettek vagyunk, akár az ikonikus Hegyestűig is felkapaszkodhatunk.

 

 

Barangolás a Káli-medence tájain

 

Suhanás a Tihanyi-félszigeten

 

Nyaraljunk akár az északi vagy a déli partján a Balatonnak, Tihany mindenhonnan könnyen megközelíthető, hiszen rendszeres kompjárat működik a Balaton két partja között, melyen kerékpárokat is szállíthatunk. A Révtől kiépített kerékpárút halad – összesen 7 kilométer hosszan – a Tihanyi-félszigeten. Több kerékpáros pihenő is várja a megfáradt kirándulókat az út során, ahol a csodálatos panorámában gyönyörködve piknikezésre is kínálkozik lehetőség.

Számos könnyebb túraútvonal közül válogathatunk a környéken: városnéző bringakörútra vagy a leghíresebb látványosságokat érintő „centrum” túrára is benevezhetünk.

 

 

Barangolás a Festeticsek világában

 

A Nyugat- Balaton különleges természeti kincseket rejt, ahol szinte mindenhol találunk valamit, mely’ a Festetics család múltjáról mesél. A környéken rengeteg hosszabb-rövidebb túraútvonal közül válaszhatunk, melyek között három izgalmas Festetics kerékpáros túra is helyet kapott: a könnyű, 16 kilométeres Festetics Családi Túra, a 36 kilométeres Festetics emléktúra, illetve a haladóknak ajánlott, 59 kilométer hosszúságú Festetics Örökségtúra.

 

 

Barangolás a Festeticsek világában

 

 

A haladó, nagyobb kihívást kereső bringabarátok izgalmas vulkánkerülő, Tapolcai-medencét kettészelő túraútvonalakból inspirálódhatnak a Káli-medence kalandkönyvéből:

 

A Káli-medence kalandkönyve – Könyvajánló

Címkék: Balaton / Bringatúra / családi program / kerékpártúra