2020 természeti “legjei”

Forrás: MTI, Magyar Rovartani Társaság, National Geographic, Vadonleső Program, Magyar Mikológiai Társaság, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Magyar Természettudományi Múzeum, Magyar Haltani Társaság, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
Kép: PxHere, Fráter Szabolcs - https://hu.m.wikipedia.org/

A tatár juhar, az álganéjtúró és a vidra vihette haza ez ideig az Év legjei díjat, de a sor még egészen biztosan tovább bővül.

A tatár juhart (Acer tataricum) választották a 2020-as Év Fájának az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett internetes szavazáson. A A tatárjuhar 2131 szavazattal nyerte el az Év fája címet.

 

Az Év Rovara, a tavaszi álganéjtúró lett a Rovartani Társaság szavazásán. A szavazáson a legtöbb jelölést kapott faj testhossza 12–20 mm. A hímet és a nőstényt külsőleg szinte lehetetlen megkülönböztetni. Teste zömök, minden oldalról lekerekített, valamivel hosszabb, mint széles, erősen domború. Magyarországon a Balatontól dél felé egyre több a teljesen zöld egyed –, észak felé és magasabban a kék, majd a fekete szín dominál.

 

 

Az Év Emlőse szavazáson a vidra nyert. A Vadonleső Program választotta emlős 1974 óta védett, 1982 óta pedig fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2020-ban az Év Gyógynövényének, az echinacea (ehinácea) néven is ismert, bíbor kasvirágot választotta.

 

 

A csoportos csészegombát választotta a Magyar Mikológiai Társaság 2020-ra az Év Gombájának, mely piros színével a tavaszi erdők egyik ékköve. Általában nagyobb csoportokban terem, a csészék 2-4 cm hosszú nyél végén terülnek ki. Nem ehető, korhadékbontó faj.

 

 

 

Magyar Természettudományi Múzeum által indított választáson, a szavazatok 54%-ával egyértelműen a nemes májvirág lett az Év Vadvirága, második helyen a báránypirosító, harmadik helyen pedig a kövér daravirág végzett.

 

Magyar Haltani Társaság idén is három halfajt javasolt az Év Hala választásra: a csukát, a süllőt és a fokozottan védett német bucót, melyek közül mindhárom faj őshonos hazai vizeinkben. Az online szavazáson a süllő kapta a legtöbb szavazatot.

 

Az Év Hüllője a keresztes vipera lett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának  választása.

 

 

Az erdei fülesbagoly lett az Év Madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2019-ben indított szavazásán, ahol az uráli baglyot és füles kuvikot utasította maga mögé.