10 különleges, fél napos kirándulás Pest megyében

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: Ilycsin László, Ilycsin Zsuzsa, Flatsker Anett

A rövidebb, családbarát túraútvonalak káprázatos tájakon vezetnek végig és akkor is beleférnek a hétvégi programba, ha mindössze fél napot tudunk a friss levegőn tölteni.

Mesebeli lápvilágot, vadregényes szurdokot, titokzatos sziklaalakzatokat, impozáns vár másolatot, vagy akár rómaiak által járt erdőt-mezőt fedezhetünk fel a főváros vonzáskörzetében. Mindegyik más és más lebilincselő látnivalót tartogat, így érdemes mindet a képzeletbeli bakancslistánkra tűznünk még tavasszal.

 

1. Ócsai Selyem-réti tanösvény

 

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet védett erdejében található a Selyem-réti tanösvény. Ideális kikapcsolódást biztosít a kisgyermekes családoknak is, hiszen a tanösvény 6 állomását még az apró lábak is könnyedén bebarangolhatják. A környék rendkívül gazdag élővilágából minden évszakban újabb érdekességeket figyelhetünk meg és a mesebeli lápvilág életébe is betekinthetünk. A mindössze 1200 méter hosszú ösvény nagyjából egy óra alatt bejárható.

 

 

 

 

A lápok vidékén a Selyem-réti tanösvényen

 

2. Pilisi zsivány sziklák

 

A felejthetetlen kalandtúra Dobogókő szívétől csupán egy ugrásnyira található, a különleges sziklaformációkhoz megannyi monda kötődik, melyeket érdemes a helyszínen feleleveníteni. A túraszezon kezdetéhez ideális „bemelegítő kör” lehet a természetjárás szerelmeseinek.

 

 

 

 

Zsivány-túra a Föld szívcsakrájában

 

3. Thirring körút

 

A mindössze 2,9 kilométer hosszúságú körút különleges élményeket tartogat és kényelmes tempóban 1,5-2 óra alatt bejárható. Érdekesség, hogy a túraútvonal alaprajza egy kitárt szárnyú turul madarat formál, s a környéken működő Táltos Iskola kiemelkedő jelentőségű helyként kezeli. Nem véletlenül, hiszen az arra fogékonyak különös spirituális rezgésekről adnak számot az ösvényt taposva, s egy monda szerint nagy királyaink koronázásuk előtt ezt az útvonalat járták be, hogy beavatást nyerjenek a Nép vezetéséhez.

 

 

A nemzeti park címerállatának nyomában a Thirring-körúton

 

4. Dera-szurdok

 

A Dera-szurdok a Pilis legvadregényesebb és legromantikusabb patakvölgyeinek egyike. A családbarát kirándulás fantasztikus tájakon teljesíthető, a szűk szurdokban fahidakon barangolhatunk kis vízesések felett.

 

 

A mesebeli Dera-szurdok

 

5. Teve-szikla és az Egri-vár másolata

 

A túraútvonal a különleges, dromedár alakú sziklalakzatoknál kezdődik, ahonnan már látjuk is túránk célpontját, az Egri-vár másolatát. Az Egri csillagok című klasszikus film több ezer statisztát felvonultató csatajelenetének fő helyszínét biztosította a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgy, ahol az egykori díszletek között mi magunk is újra, igazi felfedező gyermekekké válhatunk. Igazi ritkaság, hogy egy grandiózus, körbejárható filmtörténeti kuriózumot nézhetünk meg látványos várfalakkal. Ez a nagyon rövid és könnyű cca. 3 kilométeres túra babakocsival is könnyen végigjárható, ideális úti cél kisgyerekes családok számára is.

 

 

Várhódítás a Pilisben

 

 

6. Jági-tanösvény

 

Az alig 3,5 kilométeres túra csekély szintkülönbséget tartogat, így könnyűszerrel bejárható. A tanösvény szemkápráztatóan szép tájakon halad, időközben akár egy hangulatos piknikezésre is lehetőségünk adódik a Jági-tó partján. A környék legnagyobb értéke és különlegessége a pilisi len, mely’ növény egyedül itt található a világon.

 

 

7. Nagy-Szénás tanösvény

 

Nagykovácsiból indulva mindössze 1,5 óra alatt végigjárhatjuk a cca. 2 kilométeres tanösvényt. A Szénás-hegycsoport Európa Diplomával büszkélkedő terület, ami olyan természeti területet jelöl ki, mely’ védelme egész Európa számára elengedhetetlen. Tiszta időben semmihez sem fogható kilátás várja a természetjárókat a Szénások csúcsáról.

 

 

Élményséta a Jági- és a Nagy-Szénás tanösvényeken

 

8. Aquincum-Mocsáros Tanösvény

 

Az Aquincum-Mocsáros-tanösvény a nyüzsgő fővárostól szinte csak egy kőhajításnyira veszi kezdetét. Budapest ezen része már a rómaiak idejében is pezsgett az élettől, ám a környék jelentősen másként festhetett, mint manapság. A tanösvény hét állomásán megismerhetjük a terület jellegzetességeit és sokat megtudhatunk azokról az időkről is, melyek már rég feledésbe merültek. A Mocsáros-tanösvény sík terepen halad, 4 kilométeres hossza kényelmes tempóban 2 óra alatt végigjárható.

 

 

A rómaiak nyomdokain az Aquincum-Mocsáros Tanösvényen

 

9. Soroksári botanikus kert

 

Budapest déli csücskében egy páratlan, tiszta levegőjű botanikus kert bújik meg, melynek különleges állat- és növényvilága mindenkit magával ragad. A Botanikus Kerten 20 állomásos tanösvény vezet végig, melyet 2013-ban adtak át. Az alföldi mocsárréttől, Észak-Amerika, Kelet-Ázsia, a Kárpátok és számos más, különleges élőhely növényvilágával ismerkedtünk meg.

 

 

A Soroksári Botanikus Kert rejtett szépségei

 

10. Majdán-fennsík (Pomáz)

 

A Pomáz felett magasodó fennsík gyönyörű panorámával bír a környező hegyekre, nyugatról az Oszoly-csúcs és a Csúcs-hegy, délről a Kevélyek vonulata öleli körbe. A Pomáz déli oldalán található füves síkság gazdag növény és állatvilágnak ad otthont, a környéken számos lovarda működik, így gyakori látvány a festői környéken vágtázó ló és lovasa. A nemrégiben emelt Árpád-emlékmű remek kilátópontot biztosít, ám a lelkesebb túrázók a Csobánka felé eső Delelő-dombig is tehetnek egy frissítő sétát.

 

 

Címkék: Aktív program / családbarát / Pest / programajánló