Várat magára a Világörökségi besorolás

Forrás: turizmus.com

Át kell dolgozni a Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Németország által benyújtott Duna-Limes pályázatot, hogy 2020-ban elfogadja az ICOMOS.

A magyarországi Limes-helyszíneknek a világörökségi listára kerülésétől teljesen független azok turisztikai hasznosítása. Komáromban, Dunaújvárosban, Kölkeden, Nyergesújfalun nemsokára már a kivitelezés kezdődik, Verőcén, Óbudán és Nagytétényben még a közbeszerzési eljárások előkészítése zajlik.

 

 

Amikorra várhatóan 2020 nyarán az UNESCO világörökségi listájára kerülnek a hazai Limes-helyszínek, az új létesítmények, a „római élményt” kínáló attrakciók a kivitelezési szakban lesznek, a világörökségi cím utoléri a fejlesztéseket a várakozások szerint.

 

Karsai Árpád, a Magyar Limes Szövetség elnökségi tagja, a Duna-Limes Kulturális Tematikus Program fejlesztési koncepcióját kidolgozó team vezető tervezője kifejtette: a remélt világörökségi cím nem feltétele a turisztikai vonzás elérésének, hiszen például az osztrák Petronell településen lévő Carnuntum római emlékét is évi 200 ezer látogató keresi fel, pedig nincs rajta az UNESCO listáján.

 

Kétségkívül a világörökségi cím lendíthet a keresleten: sok turista szereti kipipálni bakancslistáján az újabb és újabb UNESCO-helyszíneket, de a világturizmus attrakcióinak 99 százaléka nem függ össze a listára kerüléssel, hanem a vonzerő képességének egyéb komponensein nyugszik (különlegesség, megközelíthetőség, marketing stb.)

 

Németország, Ausztria, Szlovákia és hazánk 2018 januárjában nevezett a világörökségi címre az egykori Római Birodalom határainak e négy ország területére eső emlékeivel. A Magyarország által koordinált nevezés 98 helyszínt foglalt magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán fekvő helyszíneket érintve, a részhelyszínekkel együtt 175 helyszínnel. Magyarország 65 világörökség-várományos helyszínnel, Szlovákia kettővel érdekelt.

 

 

A világörökségi címre pályázó helyszínekről az UNESCO július 5–7-én Bakuban ülésező Világörökségi Bizottsága szavazással döntött. A négy országot érintő dunai Limes nevezését a plenáris ülésen formai okból nem tárgyalták. Az ICOMOS nem utasította el, át kell dolgozni ahhoz, hogy egy év múlva elfogadják.

A mostani döntéstől függetlenül a következő időszak már a fejlesztésekről szól. Számos hazai helyszín élményszerű bemutathatóságára több település nyert támogatást a kormányzat által meghirdetett pályázatok keretében.