Újra autómentes a Szabadság híd 4 hétvégén keresztül

Forrás: Valyo - Város és Folyó Egyesület
Kép: Valyo - Város és Folyó Egyesület

Július 14-én kezdődik a Valyo – Város és Folyó Egyesület által kezdeményezett Szabihíd projekt első felvonása.

A tavaly is nagy sikerrel megszervezett hídfoglalás után a Valyonak köszönhetően idén ismét négy hétvégén keresztül foglalhatják el a Szabadság hidat a budapestiek. Lesz bohócelőadás, koncertek és sportprogramok, sőt, augusztus 4-én véradásra is lesz lehetőség.

 

 

A Valyo – Város és Folyó csapata már felkészült a hétvégére: július 14-én, szombaton ugyanis, ha csak vasárnap éjfélig is, de ismét birtokba vehetik a budapestiek a Szabadság hidat. A Valyo már tavaly is kilobbizta a Fővárosnál, hogy nyáron hétvégenként zárják le a hidat, amit rengeteg szervezet, a sajtó munkatársai és a budapestiek egyaránt támogattak. Tarlós István főpolgármester idén is belement, hogy négy hétvégén (július 14-15. és az azt követő három hétvégén) keresztül lezárják a forgalom elől a hidat és átadják azt a budapesti lakosoknak.

 

A Valyo ennél még tovább menne: hosszú távon a céljuk az, hogy ne pikniket és bulikat kelljen szervezni, hanem 10 km/h-s sebességgel a villamost is felengedve, sétálóhídként adják át a Szabadság hidat minden nyári hétvégén a lakosságnak.

 

„Már tavaly is elmondtuk és ehhez tartjuk is magunkat: hosszú távon nem szeretnénk akadályozni a villamosközlekedést” – mondta el Tömör Miklós, a Valyo elnöke. – „A Duna Budapest legszebb természeti kincse, mégis alig tudják megközelíteni a mellette lakók. Reméltük, hogy idén már közlekedhet lassítva a villamos, azonban erre a történelmi sikerre még várni kell – addig is, négy hétvégén át ismét felköltözhetünk a Duna fölé és közösen létrehozhatjuk a legszabadabb közteret Budapesten” – tette hozzá.

 

 

Tavalyhoz hasonlóan, idén is bárki szervezhet programot a hídra, a Valyo önkéntesei pedig koordinálják ezeket, hogy mindenki lehetőséghez jusson, miközben nem is zavarják egymást az események. Szombaton egy meglepetés koncerttel nyitják meg a hidat, a négy hétvége alatt pedig lesz a Birkózó Világbajnoksághoz kapcsolódó flashmob, spinning, salsa és zumba is, ahogy természetesen a jógázás sem maradhat el idén sem. Koncertet ad többek között a Gyík Zenekar és a Söndörgőis, de lesz swing és érkeznek japán dobosok is, augusztus 4-én pedig a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben véradásra is lesz lehetőség.

 

A szervezők mindenkit figyelmeztetnek, hogy készüljön fel a napsütésre és hozzon magával enni- és innivalót is, valamint kérnek mindenkit, hogy ne hagyjon szemetet a hídon. A kerékpárosokra is gondoltak: a híd déli járdáját külön a bringás közlekedésre tartják fent, míg a híd többi része a gyalogosoknak lesz fenntartva. Erre, valamint az általános rendre is ügyelni fognak a Valyo önkéntesei, akik „hídmester”-ként megkülönböztető jelzéssel járják majd a hidat.

 

 

A Szabihídon árusítás nem lesz, de ettől még lehet támogatni a híd lezárását kilobbizó Valyo – Város és Folyó Egyesületet. Akár a helyszínen adománnyal, melyért cserébe pólót, táskát vagy repoharat ajánl fel az Egyesület, akár önkéntesnek jelentkezéssel, esetleg utalva a Szabihíd Magnet Bankos, 16200151-18536955-ös számlaszámára.

 

Címkék: gyalogosoké a Szabadság híd / Szabihíd project / Valyo