Tűzgyújtási tilalom lépett életbe a dél-alföldi régióban

Forrás: nebih.gov.hu, erdotuz.hu
Kép: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.

Ide kell érteni a tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírsággal sújtható!

 

 

A lakóhelye vagy az aktuális tartózkodási helye környékén található erdőterületek beazonosíthatók a http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ felületen található térkép segítségével. A Rétegek menüpontra kattintva további rétegeket kapcsolhat be. Alaprétegként beállítható a Google Hybrid térkép is. A térképen lehetőség van koordinátás keresésre is EOV és WGS84 vetületi rendszerben.

 

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

 

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

 

 

Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

 

Külön “i” infógomb szolgál az erdőrészlet, és más elemek információinak megjelenítésére.

 

A tűzgyújtási tilalomról és az erdőtűz megelőzésről sok hasznos információt talál a http://www.erdotuz.huweboldalon.

 

 

 

Megelőzési információk: http://erdotuz.hu/megelozes/

 

 

 

Tűzgyújtási szabályok: http://erdotuz.hu/tuzgyujtasi-szabalyok