Tűzgyújtási tilalom – már országszerte

Forrás: parkerdo.hu

Immár az egész országra kiterjedően rendeltek el tűzgyújtási tilalmat március 6. óta.

Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. A tilalom visszavonásig érvényes.

 

Az elmúlt napok, hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már februárban elkezdődött a tavaszi erdőtűz szezon. A fokozott erdőtűz kockázat miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti szakemberei és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai megkezdték az erdőtűzkockázat értékelő rendszer működtetését, mellyel naponta jelölik ki a tűzgyújtási tilalommal érintett területet, mérlegelve a várható időjárást, az erdei biomassza állapotát és a megelőző időszak tűzeseteit. Az intézkedés célja, hogy az egyes területeken csak a feltétlenül indokolt időtartamra rendeljék el a tűzgyújtási tilalmat, emellett a korlátozás elrendelése és visszavonása gyorsabban kövesse az időjárás változásait.

 

 

A magyarországi erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. Az erdőtüzeket megelőzni nagyon könnyű, csupán egy kis odafigyelés szükséges, ha viszont már fellobbantak a lángok, akkor évtizedek munkája veszhet kárba, és legalább ugyanennyi idő kell a károk helyreállításához.

Mielőtt az erdőbe indulunk, tájékozódjunk felelősen a tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdotuz.hu weboldalon!