Tízmilliárd forintból újulnak meg a kisvasutak

Forrás: MTI
Kép: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között - jelentette be Révész Márius a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

A miskolci sajtótájékoztatón a kormánybiztos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelent, ismert és kevésbé ismert helyeken.
A kisvonatokon mind többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfélmillióan élvezték hasznait.
Fenntartásuk aonban sokba kerül, a felújításuk költséges. Az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak.

 

DSC03457

 

A kormánybiztos megjegyezte: egyre többször fordulnak elő pályaelhagyások, például 2016-ban a sajtóban is megjelent lillafüredi kisvasútnál, vagy a pálya rossz állapota miatt rugótörés történt a Morgó gőzösön, a királyréti vonalon. “Ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat”.


A kormány ezért úgy döntött, hogy elindít egy kisvasút-fejlesztési programot, a legtöbb karbantartási, felújítási munkát azonban a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.
A kormánybiztos hangsúlyozta: az erdei kisvasutaknál ez év első félévben elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan le is zárulnak.
A cél az, hogy a következő években, évtizedekben is működjenek kisvasutak Magyarországon, amelyeken a családok, gyerekek, nyugdíjasok és turisták biztonságban utazhatnak.

Címkék: kisvasút felújítás / tízmilliárd forintos beruházás