Természetjáró kisokos az év végi osztálykirándulásokra

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa
Kép: Flatsker Anett

A tanév végéhez közeledve a legtöbb iskolában az osztálykirándulásoké a főszerep. Kisokosunk praktikus tudnivalókkal segíti a szülőket, hogy a csemeték felhőtlenül élvezhessék a természet szépségeit.

A természetjárás élménye manapság már kevéssé bizsergető gondolat az ifjoncok számára, mégis sok év végi osztálykirándulás célpontja a hazai erdők-mezők határoktól, korlátoktól és szabályoktól mentesnek hitt világa. Sok családban nem számít programnak a hazai tájak felfedezése, ezáltal a szülők maguk sem tapasztaltak az erdei etikett terén éppezért gondban vannak azzal is, mit csomagoljanak gyermekük számára, vagy éppen, milyen helyzetekre készítsék fel csemetéiket. Az írott és íratlan erdei etikett betartása és annak megtanítása a gyermekek számára elsődleges ahhoz, hogy a későbbiekben a jövő generációja is élvezhesse a bennünket körülvevő természet megannyi érdekességét és szépségét.

 

 

Az írott szabályok

 

Az erdőben rengeteg olyan szabály van, melynek megszegése súlyos pénzbírsággal és természeti károkozással is járhat. Természetesen ezeknek egy részét nem feltétlen egyedül kezdeményezik a gyermekek, ezért elsősorban kísérőiknek és a pedagógusoknak fontos tisztában lenniük az ide vonatkozó jogszabályokkal.

 

Tábortűz

 

Bár remek közösségformáló program egy kis szalonnasütés a tábortűznél, a tűzgyújtás szabályait nem csupán ismerni, de betartani is kell a gyermekeket kísérő felnőtteknek.

Indulás előtt elsődlegesen tájékozódni szükséges, van-e érvényben tűzgyújtási tilalom országosan, vagy abban a tájegységben, ahol túrázni készülünk. Erről a legkönnyebben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának tűzgyújtási tilalom térképén informálódhatunk.

 

 

Ezen kívül az aktuális tűzgyújtási tilalomról és számos egyéb hasznos információról a www.erdotuz.hu oldalon is tájékozódhatunk.

Amennyiben nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, gyújthatunk tüzet az erdőben, de csak a megfelelően kialakított és kijelölt tűzrakó helyen.

 

Nyári vadkempingezési kisokos

 

Gyűjtögetés

 

A jó idő beköszöntével a természet kincsestára is megtelik élettel és gyűjthető növényekkel, gombákkal, gyümölcsökkel és egyéb termésekkel. Elsődleges, hogy bármit is gyűjtenek a gyermekek az erdőben mindig tapasztalt, hozzáértő felnőtt felügyeletével tegyék, hiszen a növények és gombák között is akadnak mérgező fajták.

Fontos tudni azt is, hogy nem gyűjtögethetünk korlátlanul, az erdők kezelője 2 kilogrammos határértékig tűri azt!

“Erdei haszonvételnek minősül: a gomba, vadgyümölcs, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése. Az erdőgazdálkodó köteles tűrni – ha jogszabály másként nem rendelkezik – az egyéni szükségletet (2 kg/nap/fő) meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható.”

 

Az erdei “éléskamra” használatának szabályai

 

 

Védett természeti területek szabályai

A természetjárás közben többször találkozunk különböző védett természeti területet jelző táblákkal, a kísérőknek pedig mindenképpen tudniuk kell, hogy melyik, mit jelent és milyen következményekkel számolhatunk, ha tiltott területre tévedünk.

 

A védett természeti területek szabályai

 

 

Íratlan szabályok

 

Az erdei etikett íratlan, de nagyon fontos szabályai közé tartozik, hogy az otthon gondosan elkészített, majd jóízűen elfogyasztott elemózsiák kiürült csomagolását mindenki vigye magával minimum a legközelebbi szemetesig, ám mivel súlyt már nem jelentenek, a legtöbbet azzal segítünk, ha csak otthon dobjuk ki szemetünket, így az erdei állatok nem hordják szét az erdőben elhelyezett szemetesekből az ínycsiklandó illatú csomagolásokat.

 

                                  

 

Az erdő csendjének és nyugalmának tisztelete nagyon fontos, a kiabálás és hangoskodás megzavarhatja az ott élő állatok nyugalmát. Mindig tartsuk szem előtt, hogy mi csupán látogatók vagyunk otthonukban.

 

Erdei etikett, íratlan szabályok – szakmai szemmel

Túra tippek

 

Akad néhány nagyon fontos kiegészítő, melyet mindenképpen érdemes a gyermekek csomagjába készíteni. Természetesen elsődleges szempont, hogy csak a legszükségesebbeket vigyék magukkal, hiszen nem az a cél, hogy mázsás hátizsák nyomja a kisemberek vállát.

 

A fél – egy napos kirándulásokon az elemózsia és innivaló mellé feltétlenül kerüljön a csomagba egy esőkabát, pótzokni és alsónemű, napellenzős sapka, kullancs és szúnyogriasztó spray, valamint napvédő krém. Amennyiben lehetőség adódik a buszban vagy szálláson hagyni nagyobb csomagot, akkor érdemes egy váltócipőt is csomagolni, illetve amennyiben árteres részeket érinthet a kirándulás, gumicsizma is javallott a kiránduláshoz.

 

Kerékpáros és kenus kirándulások

 

Magyarország tájait nem csak gyalog felejthetetlen élmény felfedezni, két keréken suhanva vagy kenuval evezve is páratlan élményekkel gazdagodhatnak.

 

 

Mindkét jármódban nagyon fontos a szükséges védőfelszerelések használata, kerékpározás esetében a bukósisak, a kenus kirándulás alkalmával a mentőmellény kötelező, utóbbit általában a helyszínen biztosítanak. A vízfelszínről visszaverődő UV sugárzástól – illetve biciklizéskor a portól és sebességtől – könnyező  szem  védelmére is jó szolgálatot tehet a napszemüveg. A gyermekek bőrének védelme érdekében itt is elengedhetetlen tartozéka a csomagnak a magas faktorszámú naptej.

Kerékpáros kirándulás esetén praktikus a fényvisszaverő mellény, valamint csukló és bokapántok viselése, melyek a jobb láthatóságot biztosítják a kerékpárosoknak.

 

 

A kísérők fontos tudnivalói

 

Fontos szót ejteni a kísérők, pedagógusok megfelelő és körültekintő felkészültségéről is. Az ő esetükben a váratlan helyzetekre is fel kell készülni, elsősegély kisokosunkban részletesen tájékozódhatnak arról, mi lapuljon az elsősegélycsomagban, melyet legalább egy felnőttnek magával kell vinnie, hogy baj esetén segíteni tudjon.

 

Elsősegély az erdőben – természetjáró kisokos

A turistajelzések megfelelő ismerete és a biztos tájékozódás szintén a felnőttek feladata, turistajelzés kisokosunkkal hamar eligazodhatnak abban, hogy mit jelent a rengeteg különböző szín és forma, amit a fákra festenek.

 

Turistajelzés kisokos kezdőknek és haladóknak

 

Szülőként mindenképpen olvassunk utána a kirándulás helyszíni sajátosságainak, ne a pedagógusoktól várjuk a részletes tájékoztatást, hogy mit vigyen magával a gyermek! A mai technika mellett extra élményekhez is juttathatjuk csemetéinket, ha mobiltelfonjaikra letöltjük a madár-, kétéltű és hüllő- valamint fa határozó APP-okat, netán a google térkép használatának rejtelmeibe is bevezetjük őket.

 

Megújult és kibővült az MME madárhatározó mobil App-ja

 

Kétéltű- és hüllő határozó mobilapp-ot fejlesztett az MME

 

Már fa határozó APP is telepíthető telefonunkra!

 

Többféle túratervező díjmentesen is elérhető a különböző weboldalakon, mutassuk hát meg a gyermekeknek a technika adta korlátlan szabadságot és tegyük még élvezetesebbé számukra a legjobban várt iskolai programot!

 

Címkék: osztálykirándulás / túrázási kisokos