Számos hazai vár és kastély újul meg 2020-ig

Forrás: Turizmus Online
Kép: Ilycsin Zsuzsa

40,4 milliárd forintos uniós támogatás és hazai költségvetésből biztosított forrás áll rendelkezésre a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztési projectjében 2020-ig.

A 1773/2016. Kormányhatározat értelmében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív program keretén belül 20 kastély, 19 vár kapott támogatást a programban.

 

Virág Zsolt, a Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram miniszteri biztosa közölte: a megjelölt építmények felénél a tervek szerint már nyáron elkezdődik a kivitelezés. A miniszteri biztos azt is kiemelte, hogy ma már hazánkban másfél tucat felújított kastély és vár működik nyereségesen, amelyek rendezvényhelyszínként, a park hasznostásával, csapaépítő tréningek, filmforgatások befogadásával költségeik jelentős részét ki tudják termelni. A miniszteri biztos az esküvőszervezés szerepét is hangsúlyozta, amelynek bevételeiből a kiadások 22 százaléka fedezhető, egy jól sikerült fejlesztés ugyanis 2-3 szoros növekedést is hozhat a látogatószámban.

 

 

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram szakemberei hosszas kutatómunkával készítették elő e fejlesztéseket. A falszövet, a régészeti, a restaurátori, a levéltári, a tervtári, a köz- és a magángyűjteményekben végzett kutatások mellett az egykori birtokos családok leszármazottaitól is értékes adatokat gyűjtöttek. Az egyes helyszínekre egyedi tematikájú és jellegű kiállításokat terveztek. A multimédiás és interaktív eszközök segítségével „virtuális sétákat” tehetnek a látogatók. Az állagmegóváson és az épületegyüttesek felújításán kívül fontosnak tartják a turistacsalogató infrastruktúra megteremtését a korábban romos és kihasználatlan műemlékekben. Kávézók, éttermek és múzeumshopok várják majd a látogatókat. A kastélyok és kastélyparkok alkalmassá válnak a kikapcsolódásra és feltöltődésre a családok számára. Parkolókat és szálláshelyeket hoznak létre, valamint gyermekprogramokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek. Az így újjászületett kastélyok és várak nemcsak szellemi mozgatórugói és jelképei lesznek az adott térségnek, hanem munkahely- és közösségteremtő erővel bírnak, valamint a helyi gazdaságot erősítik.

 

A Nemzeti Kastélyprogram keretében az alábbi kastélyokat újítják fel:

Bajna – Sándor–Metternich-kastély

Dég – Festetics-kastély

Fehérvárcsurgó – Károlyi-kastély

Fertőd–Eszterháza – Esterházy-kastély

Füzérradvány – Károlyi-kastély

Geszt – Tisza-kastély

Gödöllő – királyi kastély

Keszthely – Festetics-kastély

Komlódtótfalu – Becsky–Kossuth-kúria

Körmend – Batthyány–Strattmann-kastély

Nádasdladány – Nádasdy-kastély

Nagycenk – Széchenyi-kastély

Oroszlány–Majkpuszta – Esterházy-kastély, kamalduli remeteség

Sümeg – püspöki kastély

Szabadkígyós – Wenckheim-kastély

Szécsény–Benczúrfalva – Benczúr-kúria

Szécsény – Forgách–Lipthay-kastély

Tata – Esterházy-kastély

Tiszadob – Andrássy-kastély

Várpalota – Zichy-kastély

 

A Nemzeti Várprogram keretében ezek a várak újulnak meg:

Csesznek – vár

Csókakő – vár

Doba – Somló-vár

Eger – vár

Esztergom – vár

Füzér – vár

Gyula – vár és Szigeterőd

Kisvárda – vár

Miskolc–Diósgyőr – vár

Mosonmagyaróvár – vár

Nagyvázsony – Kinizsi-vár

Ónod – vár

Sárospatak – Rákóczi-vár

Soproni városfal és a hozzá kapcsolódó múzeumnegyed

Sümeg – vár

Szigetvár – vár

Szögliget – Szádvár

Várgesztes – vár

Visegrád – Fellegvár, Alsóvár, Salamon-torony és királyi palota