Ruházkodás lovas módra

Forrás: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.
Kép: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.

Bizonyára minden lovas ismeri azt a semmihez sem fogható érzést, amikor a lovas ruhába bújva hirtelen egészen más embernek érzi magát. Cikkünkben az ideális lovas ruházatot vesszük górcső alá.

Lovasember, milyen különleges csengése van-e szónak! Egy különleges világhoz való tartozást jelöl és egy olyan világot takar, melybe nagyon sokan szeretnének tartozni, hisz lovasnak lenni rangot, különlegességet sejtet. Ez természetesen megmutatkozik a lovasok ruházatában is. A lovas ruhákat speciális anyagokból, különleges szabásvonalakkal készítik, hiszen egy aktív mozgással járó sportot segítenek. Viselőjének szinte el is kell felejtenie, hogy ruha van rajta, hiszen gondoljunk csak arra, hogy egy szoros, bevágó varrás teljes mértékben képes tönkretenni egy ígéretesnek tűnő tereplovaglás élményét is. Mostanság már nem csak a praktikum a szempont, fontosnak tartjuk a divatot is, hiszen a lovaglás egy elegáns sport. Egész iparág épült a lovasruházkodás köré. Színek egész kavalkádja fogadja a lovagolni vágyót, ember legyen a talpán, aki távol tudja tartani magát a „divatozástól” és csak a praktikumot tartja szem előtt a választáskor.

 

 

Aki nyeregbe pattan tudja, hogy a lovas legfontosabb felszerelése és nélkülözhetetlen eszköze a kobak. A legegyszerűbb, alul az áll alatt gumival rögzíthető változattól  a legszuperebb, 4 ponton rögzített darabokig elképesztő variációkban készülnek. Használata életet is menthet, így ebben az esetben abszolút nem divat kérdése, hordjuk-e vagy sem!

 

Kesztyűnknek legalább ilyen fontos kritériumoknak kell megfelelni, hiszen egy kézből kicsúszó szár balesetveszélyes lehet. A téli hidegben jó szolgálatot tehet a sál, főleg ha nem kifejezetten magas nyakú, szorosan záródó a lovaglókabátunk. A most divatos körsál a legjobb választás erre a célra, hiszen lobogó vége nem akad fel terepen faágon és nem kap bele a szél – lovunknak nagy rémületet okozva ezáltal -. Lovaglókabátunk készülhet a már említett magas nyakú fazonban, de választhatunk igény szerint kapucnis változatot is, ahol a kapucni szabása a szokottnál jóval bővebb, hogy a kobak is aláférjen. Praktikus, ha kabátunk szél és vízálló,- hiszen a szabadban töltött hosszabb idő komfortosabbá tételére szolgál – és természetesen lélegző, hiszen sportolunk, ezáltal óhatatlanul is megizzadunk benne. Szabásuk némileg eltér a megszokottól, általában vállban bővebb, az ujja hosszabb, derékban szűkíthető modellek közül választhatunk. Igen fontos részét képezi az alulról is nyitható zippzár és a két oldalt felnyíló ülésbetétek, melyek használatával derekunk és csípőnk lóháton is melegben marad, viszont a mozgásunkat cseppet sem korlátozza. Lóról leszállva ezek természetesen zárhatóak.

 

 

 

Enyhébb időben igen kellemes komfortot biztosít a mellény, derékban hátul kissé hosszított formában, elől a már említett kétirányú zippzárral. A pulóver esetében is jó, ha kifejezetten szűk fazont választunk, általában csípőig érő szabással, rugalmas anyagból.

 

Nyári melegben a legalkalmasabb viselet a póló, melyet a galléros kivitellel tesszük elegánssá. Az ujjatlan, vagy rövid derekú pólók-topok alkalmatlanok, terepen-bokrok között nem is védenek megfelelően.  A férfiak viselete a rövid-hosszú ujjú ing, vagy a szintén galléros póló.

 

 

Bármennyire is elbagatellizálhatónak tűnik a fehérnemű kérdése, anyaga és szabása talán a legfontosabb a ruházkodásban. Mindenképp sportoláshoz kifejlesztett modellt válasszunk, anyagában fontos, hogy pamut vagy új fejlesztésű, technikai anyagok kényelmes, puha verzióját részesítsük előnyben. (Számos fájdalmas problémát előzhetünk meg egy okosan megválasztott darabbal.)

 

A lovasok talán legtöbbet méltatott ruhadarabja a nadrág, melyet saját anyagában térdfoltos, bőrbetétes, nubukbetétes, szilikongripes és még legalább ezer formában készítenek. A pár ezer forintos darabtól csillagászati árakig találunk modelleket. A legfontosabb, hogy testhezálló legyen, bár érdekesség, hogy a régi katonai bricsesznadrágok combnál kifejezetten bőnek, buggyosnak találtattak. Egy igazi, 3/4-es bőrbetétes nadrág első próbálkozásra akár szűknek-merevnek is érezhető, ez idővel és sok lovaglással abszolút megszokható ugyanúgy, mint az első ránézésre igen rövidnek tűnő szára. Szűk fazonja miatt lefelé csúszkálósnak is érezhetjük esetenként, ezt a jelenséget igen egyszerűen, egy öv viselésével korrigálhatjuk. A lovaglónadrágokhoz lábszárvédőt, vagy hosszú csizmát, hosszú zoknit viselünk, így talán nem tűnik olyan meglepőnek a manapság lábszárközépig, régebben térd alá érő hossz. Választhatunk lábszárvédő nélkül is viselhető úgynevezett jodhpur nadrágot lefelé kissé bővülő szárral, hozzáillő jodhpur cipővel. Téli hidegben még a bélelt lovaglónadrág alá is igen jó szolgálatot tesznek az aláöltöző nadrágok, melyek az ízületek védelmére még plusz béléssel is el vannak látva.

 

 

 

A hagyományos bricsesz fazonú nadrághoz viseljünk bőr, vagy szintetikus anyagból készült hopiletet, avagy lábszárvédőt. Ez jóval komfortosabbá teszi a lovaglást, megóvja lábszárunkat a nyereg-kengyelszíj dörzsölő-becsípő hatásától, nem utolsósorban nem akad bele cipőnk szegélye a nyeregszárnyba, kengyelszíjba. Lábbelinkbe kényelmes zoknit: antibakteriális, lehetőleg varrás nélküli fazont válasszunk, természetesen a lovasok között oly trendi, tradicionális kárómintával, térdig érő kivitelben.

 

A cipőkérdés szintén sok vita tárgya, amit azonban biztosan ne válasszunk, az a térdig érő, béleletlen gumicsizma, mely ugyan a legolcsóbb verzió, de ezzel egyenesen arányos praktikussága is. Télen iszonyú hideg, nyáron túl meleg, könnyen befülled a láb és még csak nem is kényelmes benne lovagolni. Egy fokkal jobb megoldás, ha nedvszívó béléssel készített modellt választunk, de több igazán kényelmes, sokoldalúan használható modellt találunk közepes árkategóriában, melyeknek egész felülete légáteresztő és egyben tökéletesen vízhatlan is.

 

 

Az elegáns lovaglócipők oldalt gumibetéttel, fűzővel, zippzárral, vagy ezek kombinációjával hivatottak rásimulni lábunkra, magas száruk bokánkat védi. Itt a letisztult formákat részesítsük előnyben, a lehető legminimálisabb sallanggal. Fontos, hogy sarokkal ellátott modellt válasszunk, mely’ megakadályozza a láb kengyelbe való túlzott becsúszását, sokuknak még sarkantyútartó kis pöcköt is találunk a saroknál. Télire ideális a lábfejnél gumi, lábszárnál orkán-gyöngyvászon anyagú, melegen bélelt csizma. A jobb idő beköszöntével arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy lovak közé szandálban, nyitott cipőben, papucsban bemenni még pár percre is tilos!

 

 

Kiváló minőségű lovasruházat beszerzési lehetősége itt található.

Címkék: felszerelés / lovaglás / lovasruházat