Programtippek a téli szünetre

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

Idén a téli szünet különösen hosszúra nyúlik. Hogy az együtt töltött idő tartalmasan és emlékezetesen teljen, család- és természetbarát programötleteket szedtünk csokorba.

Az ünnep körüli teendők mellett sokszor nem jut idő túratervet kovácsolni, ez azonban nem jelenthet akadályt, hiszen rengeteg szervezett eseményhez csatlakozhatunk ebben az időszakban. A lovaglás szerelmesei sem maradnak program nélkül, izgalmas lovas versenyen drukkolhatnak a legjobbaknak, akár szilveszter éjjelén is!

 

Egynapos családi vízitúra a meleg vizű Hévíz-patakon

Ünnepi vonatozás a Mátra és Bükk erdeiben

Elő-szilveszteri verseny Székesfehérváron

Bejgliégető nyolcastúra

Erzsébet Túra – Irány az Ördög-szikla!

Kőbánya kincsei – pincerendszer és Lechner szecessziója

Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten

Előszilveszteri élménytúra a Pilistetőre

A négyszögletű kerek erdőben

Ügetőszilveszter 2018

VI. Szilveszteri Regatta – Téli vitorlás versenysorozat

Szilveszteri Kőris-hegyi csúcstámadás

Évindító élménytúra Dobogókőre

 

Azokra is gondoltunk, akik önállóan szeretnének útnak indulni, kisgyermekekkel könnyen bejárható sétát és kamaszokat erőpróbára hívó kalandtúrát is választhatnak a mozogni vágyók.

 

A lápok vidékén a Selyem-réti tanösvényen

 

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet védett erdejében található a Selyem-réti tanösvény izgalmas kirándulásra hívja a kisgyermekes családokat. A mindössze 1200 méter hosszú ösvény cca. egy óra alatt végigsétálható, 6 állomásán keresztül pedig a terület minden egyediségét felfedezhetjük.

 

A lápok vidékén a Selyem-réti tanösvényen

 

Élménytúra a Börzsönyben

 

A Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsán a Nagy-Hideg hegyen havas időben népszerű sípálya működik, azonban a hegyre vezető ösvényeken gyakran találkozunk ifjú természetjárókkal is, akik elszántan húzzák szánkózásra alkalmas eszközüket a hegycsúcsra tartva.

 

Téli mesevilág a Börzsöny tájain

 

A Pilis-tető elfeledett történetei nyomában

 

A Pilis-tető népszerű kirándulóhely, hiszen a Két-Bükkfa parkolóból széles aszfaltúton tudunk felsétálni a Boldog-Özséb kilátóhoz. Amennyiben ezt az útvonalat választjuk, úgy elkerüljük a sziklás, csúszós ösvényeket is és egy kellemes sétával megleshetjük az egykor szigorúan titkos rakétabázis maradványait is. Jégmentes időben akár babakocsival is nekivághatunk a széles erdei úton a hegymenetnek.

 

A Pilis-tető elfeledett történetei nyomában

 

Nagyobb gyerekekkel – Téli túra a vadálló kövekre

 

Bár a kiskamaszok és tinédzserek előszeretettel bújnak el szobájukba, erre a túrára talán még őket is el lehet csábítani a családdal. A Vadálló-kövek és a Prédikálószék meghódítása próbára teszi az ember állóképességét és csúszós időben fokozott óvatosságot igényel, ezért kis gyermekekkel inkább válasszunk a többi lehetőség közül. A nagyobb korosztálynak viszont remek kihívás lehet és az iskolába visszatérve büszkén mutathatják meg a „csúcshódító” fényképet a többieknek.

 

Téli túra a Vadálló-kövekre és a Prédikálószékre