Őszi-téli felkészülés a lovardában

Forrás: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.

Mire kell figyelni a lovak körül a hidegebb idő beköszöntével? Hogyan váltják a patások nyári bundájuk télire? Kisokosunk az őszi-téli tudnivalókat veszi sorra.

Szőrváltás és praktikák

 

A hideg idő beköszöntével nem csak számunkra, hanem kedvenceink számára is kiemelt figyelmet kap az egészség. Lovaink a nyári hónapokban felszedett esetleges súlyfelesleget, vitaminraktárat használják fel a téli felkészüléshez, szőrváltáshoz, így számukra is előtérbe kerülhetnek a táplálékkiegészítők, az alternatív vitaminforrások. Szervezetüket ilyenkor megterheli a szőrváltás, hiszen a nagyon rövid nyári szőr nem alkalmas az őszi, téli időjárás kivédésére. Hosszú, meleg, szél,- és vízálló bundát kell növesszenek. A szőrváltás elősegítésére sokan lenmagot adnak a lovaknak, ezzel azonban óvatosan kell bánni, mert nyersen mérgező, megfelelő hőkezelés után, vagy készítményként etethető az egyébként valóban nagyon hasznos takarmánykiegészítőt. Érzékenyebb, vékonyabb kondícióban lévő, idősebb, illetve fiatal csikó számára mindenképp szükséges a takarmánykiegészítés, hiszen a legelő egyre kevesebb füve erre már nem elég.

 

 

A vadon élő lovak tavasszal, nyáron tetemes túlsúlyt „növesztenek”, hiszen tél végére ez bőven elkopik, akár látványos mínusz kondival is várhatják a tavaszt.

 

Istállóban, otthon tartott kedvenceinknél ez természetesen nem ilyen látványos, hiszen a jó gazda, a megbízható bértartó istálló már a nyár folyamán gondoskodik az egész éves jó minőségű széna ellátásról. A száraz, por és penészmentes széna mellé ilyenkor nagyobb dózisban kerülhetnek fel a palettára a szemestakarmányok, takarmánykiegészítő készítmények, gyógynövények, vitaminok. Általában az abraktakarmányba keverve, pontos adagolást betartva etetjük ezeket a készítményeket, hiszen a zsírban oldódó vitaminokat túl tudjuk adagolni lovunknál is. Szerencsére a gyártók – gondolva a gazdi bőkezűségére – a készítményeken pontosan feltüntetik az ajánlott adagolást, legtöbbször még kis mérőedénnyel is megkönnyítik a dolgunkat. Többféle állagú, kiszerelésű táplálékkiegészítést találunk a piacon, hiszen nem mindenki szereti és tudja megfelelően tárolni a sokszor napfényre, hőre, fagyra érzékeny készítményeket.  Egy bepenészedett, fülledt, zsizsikes gyógynövényes táp nem hogy nem hasznos, hanem kifejezetten súlyos problémákat okozhat. A szavatossági időt azonban itt is fontos nagyon szigorúan betartani, hiszen lovunk emésztőrendszere nagyon érzékeny, a nyelőcső felépítése miatt hányni nem tud, így a felszívódás előtt csak szakértő állatorvosi segítséggel, szondán tudjuk eltávolítani lovunk gyomrából a nem oda valót.

 

 

A lovaknál is fontos a folyadékbevitel

 

A hideg idő beköszöntével azt is észrevehetjük, hogy lovunk kevesebbet iszik, ez a megnövekedett szénamennyiséggel párosítva szintén probléma forrása lehet.
Áztathatjuk szénáját fogyasztás előtt, adhatunk neki bővebb vízzel, teával felöntött maccsot, valamint sok lónál célravezető eleinte langyos vízzel felönteni innivalóját, így lesz ideje hozzászokni a hidegebb vízhez.

 

A megfelelő lótakaró kiválasztása

 

Folyamatos edzésben lévő, izzadós lovaink nyírása is lassan időszerűvé válik, a rövidre nyírt bunda munka után sokkal hamarabb szárad, és könnyebb tisztítani. Ennek feltétele az időben megvásárolt lótakaró, hiszen „meztelen” lovunk jóval hamarabb megfázik, így az ellenkezőjét is elérhetjük a kehesség megelőzésére is szolgáló nyírással.

 

 

Minden időjárásnak megfelelő választékot találunk már lótakarókból, mást használunk munka közben, mást esőben, leszárításhoz, megint mást farkasordító hidegben karámozáshoz. A vásárláskor fontos, hogy megbízható helyről, számlával, garanciával szerezzük be ezeket a felszereléseket, hiszen a használtan megvásárolt takaróról nem egy esetben derült már ki, hogy mégsem olyan meleg, mégsem vízálló, esetleg pár perc alatt elszakad a több száz denesnek hirdetett termék. Ebben az esetben azonban nincs hova fordulnunk reklamációnkkal, panaszunkkal.

Címkék: lótakaró / lovaglás / őszi kisokos / szőrváltás