Őszi kirándulóhétvége

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: Eszterháza Központ (Batár Zsolt), Ilycsin Zsuzsa, Flatsker Anett

Hazánk számos régiója kecsegtet olyan gazdag programkínálattal, hogy egy nap alatt mindent bejárni képtelenség. Olykor érdemes egy teljes hétvégére elszökni, hogy igazán felfedezzük a táj értékeit.

Persze minden értékes látnivalót képtelenség egy cikkben összefoglalni, ezért ajánlatunkat az aktuálisan megrendezett, nagyszabású esmények alapján állítottuk össze.

 

Tapolcai medence

 

A Balaton közelsége adja igazi varázsát a Tapolcai medencének, ahonnan remek csillagtúrát tehetünk a környéken. Tapolca legfőbb látványosságát a Tapolcai-tavasbarlangot vétek lenne kihagyni. Akkor is ideális program, ha romantikus hétvégét tervezünk, de ha gyermekkel érkezünk, számukra is emlékezetes időtöltés a különleges, földalatti csónakázás.

 

A Szigligeti vár közel 750 éve magasodik a Balaton büszkeségeként, vétek nem meghódítani az igen jó állapotú kőépítményt. A fél napos várostrom után a Szent György-hegyi “Bazaltorgonák” tanösvényt se hagyjuk ki, hiszen különleges geológiai képződményei egészen egyedülálló és látványos panorámát kínálnak. A mindössze 4 kilométer hosszú, 7 állomásból álló gyalogút 1,5 óra alatt teljesíthető.

 

 

Aki pedig két kerékre pattanna, az sem fog csalódni a környék szépségeiben, Tapolcáról egy közepes nehézségű, mintegy 36 kilométeres kerékpár túrát tehetünk Sümegig, a Bakony-Balaton Kerékpárkölcsönző hálózat segítségével pedig rengeteg helyen felvehetjük, vagy éppen leadhatjuk drótszamarainkat.

 

Európai Madármegfigyelő Napok – Fenékpuszta

Haláp ,,duplavulkános” bazalttúra éjszakai borúttal

 

Hortobágy és környéke

 

Az ősz egyik legnagyobb látványossága a daruvonulás, melynek fellegvára a Hortobágyi-halastavaknál található Kondás-tó. A madármegfigyelő rejtekhelyeket a Hortobágy-halastavi kisvasúttal érhetjük el, a gyönyörű tájon kicsiknek és nagyoknak egyaránt hatalmas élmény végigdöcögni. Mivel a daruvonulás leglátványosabb része – a behúzás – naplementekor zajlik, így okos döntés a környéken szállást keresni és másnapra is programot tervezni.

 

 

A közel 300 éves múltra visszatekintő hortobágyi Mátai Ménes Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik, így kár lenne kihagyni az élményt. Azok számára, akiknek a természet csodáiból elég mindösszesen egy nap, remek programokat tartogat Debrecen, mely’ lüktetően életteli nagyváros alig fél órás autóút innen. A Nagyerdei Víztorony kilátójából megcsodálni a várost igazán léleknyugtató, sőt az adrenalin függők még  egy 13 méteres mászófalat is meghódíthatnak az élménybázison.

     

Túra a darvak nyomában

Darules – kenutúra a Tisza-tavon és a Hortobágyon

Madarásztúra a Hortobágy‐Halastón

 

Gemenc

 

A gemenci erdő egyedülálló. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ a bakancsos, kerékpáros, vízitúrás kirándulások igazi nagyágyúja. A családdal érkezők a varázslatos Gemenci erdőn kisvasutazhatnak keresztül, a Sió és a Duna mentén haladva, közel 30 kilométert.

 

 

Teljes napot eltölthetünk a közelben lévő Karapancsai Kastély és Major területén, ahol, az erdészet- és vadásztörténeti kiállítás mellett, lovaskocsikázhatunk, vagy akár kerékpárra pattanva fedezhetjük fel a Riha-tó, vagy éppen a Földvári-tó környékét és az Ó-Dunai (Kadia) tanösvényt.

 

 

Fertő-tó

 

Mindössze 4 kilométeres, ám annál több látványosságot ígér a Sziki Őszirózsa Tanösvény a Győr-Moson-Sopron megyei Sarród határában. A kirándulóútvonal a Hansági-főcsatorna zsilipjénél kezdődik és mivel gyakorlatilag az utolsó méterig belátható síkság, igaz hát rá a legnagyobb dunántúli puszta jelző. Az őszi madárvonulás időszakában vadlibák sokaságában gyönyörködhetünk a környéken.

 

 

Innen mindössze 5 perces autóút a fertődi Esterházy-kastély, mely’ az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya. A kastély fénykorát Esterházy „Fényes” Miklós idején élte, aki közel 28 éven át építette az impozáns rezidenciát, melyet sokan csak a magyar „Versailles”-ként emlegetnek.

 

 

Amennyiben még maradt pár szabad óránk érdemes meglátogatni a – tavasztól ősz végéig nyitva tartó – fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat, mely’ körül értékes állat- és növényvilággal büszkélkedő tanösvény is fut.

 

 

 

Kenutúra a nádasban

 

 

Lovaskocsikázás, szolárhajózás a Fertő-Hanság területén

 

Címkék: családbarát / hazánk tájai / irány a természet / kirándulóhétvége / merre induljak