Mozdulj ki – érdekes programok télvíz idején

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: Nagy Tomi

A mai kor embere folyamatos ingerekre, aktív időtöltésre éhezik. Íme néhány lehetőség, ahol a legzimankósabb időjárásban is egészen biztosan újratölthetjük belső elemeinket.

Az örökmozgó gyerkőcök zsigerből, a felnőttek pedig felpörgetett életformájuk okán a tél legcidrisebb napjain is nyüzsgéssel teli kikapcsolódásra vágynak.

A mai társadalom legnagyobb igénye az állandó fogyasztás mellett az örökös szórakozási kényszer, az ingerek habzsolása, a folyton “úton lenni” érzés hajszolása.

Íme néhány opció, hogy merre nyüzsögjünk, még akkor is, ha jégvirágok díszelegnek ablakunkon és legalább két nadrágot kell húzzunk, hogy elhagyhassuk a házat.

 

VALYO szauna a Duna-parton

 

Immár hatodik szezonját éli meg Budapest legkülönlegesebb Duna-parti mobil szaunája, melyet idén is 15 000 forint adományért cserébe lehet kipróbálni. Időpontot foglalni online a http://valyo.hu/szauna oldalon lehet.

 

 

 

Szaunázzon a Duna-parton!

 

Mézeskalácsváros a Bálnában

 

Idén 150 alkotó hozta létre közel száz telken a fénypompában úszó Mézeskalácsvárost, ahol olyan mesebeli életképek elevenednek meg, mint a rénszarvasszánok, a vonatra váró pingvinek, freskó a vasútállomás falán, kiflik a pékség ablakában vagy forró csokiért sorbanálló hóemberek.

 

A kiállítás ingyenesen látogatható a Bálnában január 17-ig, 16.00-tól 19.45-ig.

További információ a www.facebook.com/mezeskalacsvaros oldalon található.

 

 

Magyar Csillagászati Egyesület

 

Budapesten, Óbudán derült idő esetén a hidegebb időben is izgalmas csillaglesre indulhatunk a Polaris Csillagvizsgálóba. Derült időben távcsöves bemutatót tekinthetünk meg minden héten kedden, csütörtökön és szombaton 18.00-22.00 között.

További információ: https://www.mcse.hu/polaris-csillagvizsgalo/informaciok/

 

 

Pannon csillagda

 

A Pannon Csillagda 800 m² látogató központjának főbb elemei között találunk csillagászati távcsőparkot, digitális planetáriumot, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállításokat. A nappali látogatási időszakon felül különleges esti programok is várják a családokat, melyekre előre egyeztetve lehet időpontot foglalni.

http://csillagda.net/jegyarak-programok/

 

 

Téli programok a Zselici Csillagparkban

 

A téli időszakban az évszakhoz igazodó gyerekprogrammakkal kedveskednek a kisgyermekes családoknak. A planetáriumi program során a téli égbolt csillagképeivel és a most látható bolygókkal ismerkedhetnek meg az apróságok, melyet kézműves foglalkozás követ, ahol kis ajándékokat, díszeket készítenek – és közben a téli erdőről beszélgetnek.

 

A programok időpontjai:

Szombati napokon: január 19., február 2. és 16. 13.30-tól

Vasárnapokon: január 13., 27., február 10. és 24.  9.15-től

A részvételi díj gyerekeknek 800 Ft/fő. Kísérőknek: családonként egy ingyenes, további személyeknek 300 Ft/fő.

 

NaturArt – Az Év Természetfotósa Kiállítás

 

Idén immár 26. alkalommal mérték össze tehetségüket a lelkes természetfotósok Magyarország és Közép-Európa legrangosabb versenyén. A pályázat legjobb képeiből készült kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeumban csodálhatjuk meg január 21-ig.

 

Belépőjegy: A kiállítás az időszaki kiállítások belépőjegyével tekinthető meg.

Felnőtt: 800 Ft

6-26 év között: 400 Ft

62 -70 év között: 400 Ft

 

 

Etessük meg együtt a vadakat – családi kisvasutazás

 

A Belső-Somogy egyik legszebb útvonalán kisvasutazhatunk januárban 3 alkalommal, miközben megleshetjük és megetethetjük a téli mesevilág erdei lakóit.

 

Etessük meg együtt a vadat kisvasutazás

Dino Safari – soha nem látott virtuális valóság

 

A legmodernebb technika segítségével keltik életre az őskor ismeretlen, titkos korszakát. Több millió évet utazhatunk a virtuális térben, kutathatunk eltűnt expedíciók maradványai után, rég kihalt fenevadakkal találkozhatunk az Európában elsőnek felépült ultramodern VR stúdióban.  A technikai felszerelés használata miatt kizárólag 140 cm feletti látogatókat fogadnak.

További információ: https://www.facebook.com/dinosafaribudapest/

 

 

 

Diósgyőri vár tárlatvezetés

 

A Diósgyőri várat az egyéni látogatáson kívül, különleges tárlatvezetéssel is fel lehet fedezni. A tárlatvezetés során találkozhatunk találkozhatunk a vár népével, akik izgalmas, szórakoztató módon mesélnek a Diósgyőri vár történetéről, a falai között zajló diplomáciai eseményekről, szövődő szerelmekről, intrikákról, cselszövésekről és a középkori mindennapokról.

Tárlatvezetés november 1-től – március 31-ig mindennap óránként. (Első tárlatvezetés indulása 10.00, utolsó tárlatvezetés 16.00.)

További információ: www.diosgyorivar.hu

 

 

Bőregér lesen a Pál-völgyi barlangban

 

10 emelet mélységben barangolhatunk a cseppkövek titokzatos világában, ahol – amennyiben szerencsénk van – a télen nagy számban itt meghúzódó bőregereket is megcsodálhatjuk. A barlang kiépített túraútvonala ugyancsak 500 méter hosszú, azonban a közel egy órás program egy új világba kalauzol bennünket. A föld alatti világ csak szakvezetéssel látogatható, a csoportok óránként indulnak felfedezőútra.

További információ: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/pal-volgyi-barlang

 

Címkék: családbarát / gyerekprogram / téli program