Motorosok a turistautakon – mit tehetünk?

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

Sok bosszúságot okoznak az erdőn-mezőn illegálisan száguldozó motorosok. Tudjuk-e mit tehetünk kirándulóként, ha hangosan zúgó, két kerekű vasparipák száguldanak el mellettünk erdei sétánk során?

A kellemesebb hőmérsékletű napok beköszöntével szinte kirajzunk a természetbe a hosszú, hideg hónapok után. A túrázni, kerékpározni, vagy tereplovaglásra indulókat a természet szeretete összekovácsolja. Közös problémájuk azonban, hogy egyre gyakrabban szembesülnek a motorosok okozta bosszúságokkal is. A fagyos útviszonyok után a motorosok is mind több helyen bukkannak fel tiltott, természetvédelmi területeken, békés, erdei kirándulóutakon.

Számos túraútvonalon láthatjuk a talaj állapotából, hogy motoros szelte át előttünk és bizonyára nem egyszer bosszankodtunk már az utánuk maradt hepe-hupás keréknyomvályúk, vagy éppen a természet háborítatlanságát megtörő motorzaj miatt.

 

 

Tilosban járnak?

 

Nem mindegy azonban, hogy milyen két kerekű járművel találkozunk, hiszen amíg a kerékpárosok, az arra kijelölt turistautakon bátran gurulhatnak, addig ez a motorosokra nem vonatkozik.

A legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy a flórában és faunában is kárt okozó motorosok a törvény szerint alapvetően ki vannak tiltva az erdő területéről. Az erdő járművel történő látogatásáról az Erdőtörvény 92. § és 92. §/A-a a következőképpen rendelkezik:

 

“erdőben quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral valamint motorkerékpárral közlekedni tilos.”

 

1996. évi LIII. törvény 38. § (1) kimondja, hogy “Védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen 

j) járművel történő közlekedéshez, az arra kijelölt utak, az engedélyezett tevékenységek végzéséhez szükséges munkagépek, valamint a feladatukat ellátó – külön jogszabályokban erre feljogosított – személyek járművei kivételével.”

 

Amennyiben nincsen a motorosnak külön úthasználati engedélye és mégis tilosban jár, természetvédelmi bírság szabható ki, melynek összege a károkozás mértékétől függ. A természetvédelmi őrök enyhébb esetben helyszíni bírságot alkalmaznak, nagyobb károkozás esetén közigazgatási eljárást kezdeményeznek és a természetvédelmi hatóság szabja ki a természetvédelmi bírságot a “33/1997. (II. 20.) a természetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatos szabályokról” kormányrendelet alapján. Ennek mértéke 125 000 forinttól akár több millió forintig is terjedhet.

 

 

Mit tehetnek a természetjárók?

 

Amennyiben az  erdőben – a törvényi tiltás ellenére – szemtől szemben találkozunk a motorosokkal, érdemes megfigyelni ruházatuk és motorjuk színét, egyedi ismertetőjegyeiket, esetleg – amennyiben van – a rendszámot, valamint útvonalukat is, hogy az információkkal segíteni tudjuk az erdészek, nemzeti parkok és hatóságok munkáját. Amennyiben a túraútvonalakon motorosokat észlelünk a területileg illetékes erdőgazdálkodót kell értesíteni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lovasok kontra motocrossosok – Élni és élni hagyni!

 

 

 

Címkék: erdő / illegális motorozás / kirándulás / természetvédelmi terület