Megújul a Jági-tanösvény

Forrás: turizmus.com
Kép: Ilycsin Zsuzsa

Megkezdődtek a Jági-tanösvény felújítási munkái, mivel a több mint 15 éves faszerkezet elemei folyamatosan mentek tönkre.

A felújítást a VEKOP-pályázat, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.
A tanösvény két újabb állomással fog bővülni, mely Pilisszentiván nagyon régi, és kevésbé régi múltjába ad visszatekintést. Hosszát azonban ez csak néhányszáz méterrel toldja meg. A kelta település régészeti feltárása 2000 évvel ezelőtti időkbe repít minket vissza, az ökörkút a település 100 évvel ezelőtti életének egy fontos része.

 

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai új interaktív táblákat helyeztek ki a tanösvény 5. állomásán a Hársas-erdőben a Hársas-forrásnál. Az egyik a holtfákhoz kötődő élővilágot mutatja be, a másikon az erdő nagyvadjaival ismerkedhet a látogató. A régészeti feltárásnál pedig egy ismeretterjesztő tábla lett elhelyezve – adja hírül oldalán a nemzeti park.

 

A tanösvény indító táblája is áthelyezésre került a pilisszentiváni sportpálya parkolójának jobban látható helyére. A felújítási munkák folytatódnak, valamint egy új tanösvényfüzet is előkészítés alatt áll.
A tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés és a tanösvényhez kapcsolódó programok a nemzeti park oldalán olvashatók.