Már lehet szavazni az Év Európai Fája verseny döntőseire

Forrás: MTI, http://evfaja.okotars.hu
Kép: http://evfaja.okotars.hu

Február végéig lehet szavazni az európai Év fája versenyben szereplő 13 fára, köztük a Magyarországot képviselő zengővárkonyi szelídgesztenyére.

Magyarországot 2018-ban egy igazi túlélő, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviseli, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa – olvasható a  magyar fordulót szervező Ökotárs Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A 300 éves szelídgesztenye élni akarásának és az őt körülvevő közösségnek köszönhetően a századok során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A versenytársak között megtalálható még egyebek mellett a világ legnagyobb parafatölgye, amely Portugália jelöltje, a cserkészmozgalom szimbólumává vált angliai tölgy és idén először egy orosz fa is.

 

evfajaeurop

 

A kezdeményezés immár nyolc éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére. A mezőnybe történetük, közösségben betöltött szerepük és nem a koruk, méretük vagy szépségük miatt kerülnek a fák – közölte Oravecz Ágnes, a magyarországi Év Fája verseny szervezője. A verseny történetében eddig háromszor nyerte magyar fa a fődíjat: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban az egri termálfürdő platánja lett a győztes, 2016-ban pedig a bátaszéki molyhos tölgy lett az európai Év fája. Ebben az évben is két fára szavazhat mindenki, az egyedekre pedig az összegzés szerint évente több mint 200 ezer szavazat érkezik. A szavazás február 28-ig tart, az eredményt március 21-én, az Erdők Világnapján hozzák majd nyilvánosságra a szervezők a brüsszeli díjátadón.

 

A kezdeményezéshez 2018-ban újonnan csatlakozott Horvátország, Oroszország, Románia és Portugália. A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 13-ra emelkedett.

 

Szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon lehet.

 

Mint eddig minden éven, úgy idén is két fára lehet voksolni. A két fa kiválasztását követően a megadott e-mail címre érkező visszaigazolás ellenében érvényes a leadott szavazat. Az izgalom fokozása okán a szervezők az utolsó héten (február 22. és 28. között) a szavazást titkosítják, a szavazatok száma ebben az időszakban már nem követhető. A szavazás február 28-ig tart, az eredményt március 21-én, Brüsszelben, a díjátadó gálán hozzák majd nyilvánosságra.

 

Tények és adatok a versenyről:

  • Idén 8. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt
  • 13 ország 13 fája versenyez egymással
  • Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet
  • 2018-ban újonnan csatlakozott Horvátország, Oroszország, Románia és Portugália
  • Évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra

 

Címkék: Év Európai Fája 2018 / szavazás / zengővárkonyi szelídgesztenye