Madáretetés tudatosan – víz kihelyezésének szabályai

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely, www.mme.hu

Tollas barátaink téli etetésének csínjáról-bínjáról viszonylag sokat hallunk, de mi a helyzet az itatással? Miért fontos és hogyan végezzük helyesen?

A madarak etetéséről a tél beköszöntével sok szó esik, azonban sokan nem tudják, hogy itatásuk is legalább annyira fontos feladat. A tél beköszöntével a természetes ivóvízforrások megcsappannak, hiszen a nagy mínuszokban sokszor jéghártya borítja a kisebb pocsolyákat, összegyűlt esővizeket.

 

 

A fagyos levegő hasonlóan dehidratálja a madarak szervezetét, mint a forró kánikulai napok, így fokozott folyadékpótlásra van szükségük. Sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy ha jeget vagy épp havat csipeget a madár az bőven elég a folyadékpótlásra, azonban a fagyott víz testen belüli felolvasztása erőn felüli energiát kíván meg a törékeny kis madaraktól. Így az etetés mellett mindig gondoskodjunk a madarak friss vízhez jutásáról is. Nem feltétlenül kell, hogy egész nap rendelkezésre álljon a víz, azzal is sokat segítünk nekik, ha naponta pár órán keresztül tudnak inni belőle.

 

Jégteleníts reggelente

 

Éjszaka sokszor fagypont alá kúszik a hőmérséklet, így reggel javasolt az itatót ellenőrizni és szükség esetén jégteleníteni. A víztároló edényt maximum langyos hőmérsékletű csapvízzel töltsük fel, semmiképpen ne legyen ennél melegebb. Érdemes egy laposabb edényt használnunk az itatásra, hiszen a mélyebb víz az apróbb termetű madarak számára veszélyes is lehet. Segíthet, ha egy ülőrudat helyezünk az itatóba, hiszen ennek segítségével könnyebben tudjuk mozgatni a belefagyott jeget is és a madarak is könnyebben isznak a tálkából.

 

Hasznos tippek

 

▫️ “Indián radiátor” bevetése, mely arra utal, hogy ha éjszakára egy nagyobb méretű követ teszünk a kazánra, fűtőtestre vagy kandallóra, akkor az alaposan átmelegedett követ a jégtelenített itatóba helyezve késleltethetjük annak befagyását.

▫️  Hasznos lehet, ha egy fekete műanyag lapot, vagy szemetes zacskót terítünk az itató aljára, vagy esetleg egy fekete követ helyezünk a közepére, hiszen a sötét szín még télen is magába szívja a hőt, ezáltal szintén lassabban fagy be a kihelyezett víz.

▫️ Helyezzünk egy tenisz labdát az itatóba, amely lebegni kezd és mozgásával segít a hártyásodó jég törését. Az élénk színű labda abban is hasznos, hogy a téli havas tájban felkeltse a madarak figyelmét, ezáltal előbb észrevegyék a vízforrást.

 

 

További cikkeink a téli madáretetés fortélyairól:

 

A téli madáretetés fortélyai

Címkék: madarak itatása / tél