Lovas kisokos – Színek a lovardában

Forrás: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.
Kép: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.

Hogyan látnak a lovak? Mit jeleznek a ló hosszú szörébe font színes szalagok? Milyen színű ruhát és lovas felszerelést érdemes a lovasnak választani? - Tudástár, nem csak lovasoknak!

“A jó lónak nincs színe!”- Tartja a mondás, miszerint a „jó” lovat egyéb tulajdonságai alapján kategorizáljuk, a szín pusztán másodlagos. Természetesen több lófajtát is ismerünk, melyekre egy bizonyos szín kizárólagossága jellemző – ilyen például a haflingi, gidrán, fríz – azonban itt is előfordulnak kedvelt vagy kevésbé divatos színárnyalatok. A ló számára nem is olyan fontos ez a kérdés, kizárólag olyan jelentősége van, hogy barátkozáskor az anyja színéhez közelebb álló társát részesíti előnyben. Táplálékfogyasztási szokásaikat sem befolyásolja a szín, inkább az illat és a tapintószőrök segítségével válogatnak.

 

A lovak színlátása

 

Színlátásuk sem olyan kifinomult és részletes, mint az emberé, színspektrumuk a piros, narancssárga, sárga, zöld színekre korlátozódik. Minden mást kéknek, sárgának, szürkének látnak. A piros és a zöld, valamint a zöld és a szüke közötti különbséget is nehezen tudják megkülönböztetni, színlátásuk talán az emberi színvaksághoz hasonlítható legjobban. Bár a ló színlátása sok esetben még mindig vita tárgya, abban egyetértenek a tudósok, hogy ez a speciális színlátás segíti a lovakat, hogy átlássanak a álcázáson, mely’ a ragadozók és zsákmányállatok számára egyaránt fontos.

Díjugratásnál pályaépítéskor például köztudott dolog, hogy könnyebben ugorják meg a kontrasztos színekkel díszített akadályokat, mint a környezetbe beleolvadót.

 

 

Színek a lovardában

 

Az emberek számára azonban igen fontos mondanivalója is lehet a színeknek. Különböző színekkel jelölhetjük a bizonyos típusú nyergekhez kapható marvasak méreteit, a könnyebb azonosítás érdekében. Kifejezetten fontos – és a KRESZ által szabályozott  – a lovasok számára a fényvisszaverő felszerelések használata, melyben előszeretettel használják a neonsárgát, narancsot, zöldet a biztonság és jobb észlelhetőség érdekében. Szintén színekkel jelölik díjugratásnál – az akadály sorrendjét megkönnyítendő számozás mellett – a megugrás irányát, hiszen az akadály jobb oldalán piros, bal kéz felől fehér zászló jelzi a helyes útvonalat, a rajvonal és célvonal is ezekkel a színekkel jelzett.

Lótakarókból a szivárvány minden színében pompázó darabok közül válogathatunk, azonban nem árt tisztában lennünk a fekete szín fényelnyelő hatásával, mely’ nyári takarónak nem a legpraktikusabb.

 

 

A légytakarók gyakori zebramintája sem kizárólag a divat műve, kevésbé keresik a szálló rovarok a fekete-fehér csíkok társaságát. Ugyanígy viszonyulnak a kékhez, a világos szürkés árnyalatokhoz, hiszen a nagy vízfelületre asszociálnak, így inkább ezekből válogassunk, mint a virágok színéhez közelebb álló sárga és narancs árnyalatokból.

 

Figyeljünk a szalagok színére

 

Fontos információt közvetíthetünk lovunkról a hosszú szőrökbe font szalagokkal is. A piros szalag sörénybe-farokba fonva a veszélyre figyelmeztet: az így jelzett ló harap és rúg. Versenyen, bemutatón nem célszerű rúgótávolságon belül megközelíteni, érdemes nagyobb helyet tartani mellette elhaladáskor. Sárga szalaggal a méneket jelöljük. Egy verseny kiírásakor és arra való jelentkezéskor nem tudhatjuk biztosra, pontosan mely’ időpontban fog sárlani a kancánk, ami felkeltheti a csődör érdeklődését. A közvetlen találkozást jobb elkerülni, a legfegyelmezettebb csődörök is kísértésbe eshetnek egy randevúra kész kanca illatától. A farokba font zöld szalaggal a tapasztalatlan lovat jelöljük, akinek helyes viselkedése még hagyhat kívánnivalót maga után, ezért fokozott figyelemmel közelítsük meg!

 

Ló és lovas felszerelések

 

Ló és lovasfelszerelések is választhatók elképesztő színválasztékban, mindenki megtalálhatja közöttük a stílusához, ízléséhez megfelelőt, azonban ne helyezzük a felszerelés színét a minőség, a kényelem és a használhatóság elé!

 

Versenyeken komoly előírás vonatkozik a színek használatára:

 

Galopp futamokon az elképesztő gyorsaság, pörgés miatt nem csak a rajtszámok, hanem az élénk színek is megkönnyítik a lovas és ló azonosítását. Itt előszeretettel használnak kontrasztos, élénk színeket mind a lónál, mind zsokéjánál.

 

 

Díjlovaglásnál ellenben a klasszikus eleganciát helyezik előtérbe, a zakó-kabát kizárólag fekete vagy sötétkék lehet. Itt maximum a paszpóllal, szegéllyel játszhatunk, de csakis elegáns, elütő színekkel. A cilinder vagy kobak is csak fekete, esetleg a zakó színével azonos lehet. Nadrág kizárólag fehér, törtfehér, a kesztyű fehér vagy a zakó színével harmonizál.

 

 

A díjugratás világában kicsit szabadabban használhatjuk a színeket, legalábbis, ami a lófelszerelést illeti. A nadrág itt is csak fehér vagy krém lehet, a csizma-cipő-lábszárvédő barna vagy fekete. A kobaknál csak a hárompontos rögzítés előírás, színben harmonizálhat lovunk felszerelésével. Ugyan nem olyan szigorú a szabályozás, de adjuk meg tiszta ápolt színben összeillő felszereléssel a tiszteletet, nem csak bíráink, de kedvenc sportunk, lovunk és sporttársaink felé is.

 

Címkék: lovas kisokos / mire figyeljünk / mit viseljünk / színek