Lókímélő felszerelések pro és kontra

Forrás: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.
Kép: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.

Egyre több lovas tartja fontosnak, hogy a ló is maximálisan jól érezze magát az együtt töltött idő alatt. Azonban félrevezető csak abból az elvből kiindulni, hogy minél kevesebb, annál jobb.

Manapság reneszánszát éli a lóbarát kiképzés, melyhez lókímélő felszerelések kimeríthetetlen tárházából válogathatunk kedvünkre. Érdemes azonban kicsit körbejárni a témát, hiszen ez esetben is igaz a mondás, hogy nem mind arany, ami fénylik. Ahogyan az is nagyon fontos, hogy milyen körülmények között, hogyan és ki használja ezeket a felszereléseket.

 

Az emberiség története szinte egyidős a lóval való együttműködéssel, így az évezredek során elképesztő mennyiségű és kialakítású lófelszerelés került használatba. Kezdetben kizárólag a praktikum dominált. Az a szándék, hogy teherhordó társunknak is könnyebb, komfortosabb legyen a közös munka, viszonylag újkeletű. Az utóbbi időben azonban elképesztő mennyiségű felszelés közül válogathatunk kedvünkre és a nagy kínálatban könnyen elveszik az ember.

 

 

A felszerelés választásánál mindig az egyszerűségre törekvés a legbiztosabb: a lehető legkevesebb és legalapvetőbb szerszámot érdemes kiválasztani. Egy sima, egyszerű angol kantár is lehet igen kényelmesen, puhán bélelt és megfelel akár az érzékenyebb bőrű lovak számára is.

 

 

Amikor már megfelelő alapképzettséggel rendelkezünk, dönthetünk úgy is, hogy még kevesebb szerszámot szeretnénk használni. Ennek sokféle útja van, kezdhetjük erőszakmentes lókiképzési módszerekkel is hátasunk betanítását, hiszen nagyon sok szakképzett, a szakmájában kiváló mester dolgozik már hazánkban ezen a téren. Azonban kiemelendő fontosságú, hogy a speciális irányzathoz használt felszereléseket a megfelelő biztonsággal tudjuk kiválasztani és használni! Egy zablához szokott és hosszú idő óta azzal lovagolt lovat nyakkarikával azonnal terepre vinni egy divatirányzat kedvéért, a legnagyobb felelőtlenség és balesetveszélyes. A bekerített pályán való gyakorláshoz használt nyakmadzag, nyakkarika igen érdekes, változatos feladatokat tesz lehetővé: mind a lovasnak, mind a lónak üdítő változatosságot nyújt. Kiváló fokmérője a ló-lovas kapcsolatának, igen jól építi a bizalmat kettejük között, azonban a lovasnak minden esetben fel kell tudni mérni saját és lova határait is!

 

A mostanság széles körben elterjedt csomózott kötőfékről is igen kevesen tudják, hogy milyen elven működik. Az egyszerűnek látszó – ezáltal igen lókímélőnek gondolt – csomózott kötőfék komoly fájdalmat képes okozni lovunknak. Felhelyezése is némi anatómiai tudást feltételez, hiszen működése a reflex pontok nyomásán alapul. Hirtelen rántásra vagy tartós nyomásra a hatása több, mint kellemetlen. Lovat kikötni, lovon fennhagyni nem szabad, csak kiképzésre szolgál!

 

A zabla nélküli kantárok a képzés során megfelelő alternatívát jelenthetnek a lókímélő lovaglás szerelmeseinek, bár a felszerelés használatához teljesen kezdők számára szintén edző segítsége javasolt, saját szakállunkra ne kísérletezzünk ilyenfajta újdonsággal. Fontos tudni, hogy használatával zabla nélkül is az orrhátra gyakorolt nyomásnak tehetjük ki kedvencünket, mely’ helytelen használat esetén ugyancsak káros lehet és fájdalmat okoz.

 

A bőrzabla szintén némi gyakorlatot feltételez, helytelen használatával akár egy fémzabláénál is nagyobb fájdalmat okozhatunk! Avatott kezekben azonban annál lényegesen finomabb segítségre is képes az ezt választó lovas. Nagy előnye a többi felszereléssel szemben, hogy kantár használata nélkül is pontos kontaktban maradunk lovunkkal.
A váz nélküli nyereg sem más, mint egy nyereg kinézetű patrac. A patrac elképesztően jó mulatság, olyan érzés, mintha szőrén lovagolnánk, de a kengyel plusz biztonságot és támaszkodást ad a lovasnak, miközben az egyensúly érzéket is fejleszti. Azonban fontos szempont, hogy a nyereg nem csak a mi kényelmünket kell, hogy szolgálja. A nyereg váza a ló számára is komfortosabbá teszi az együtt töltött időt, a lovas súlyát a ló súlypontjához igazítva oszlatja el a hát nagyobb felületén. Erre a váz nélküli nyergek nem képesek, hiszen a lovas teste csak az ülőgumókkal érintkezik a ló hátával, jóval kisebb felületen.

 

Bármelyik szerszámra esik is a választás, a biztonsági felszerelések fontosságát mindig tartsuk szem előtt. Legyen szó olyan gyakorlatokról, mint Pat Parelli 7 játéka, ahol földről dolgozunk a lóval, vagy a legmélyebb ültetésű nyeregben történő munkáról, a biztonsági előírásoknak megfelelő kobak és protektor mellény minden esetben életet menthet. Fontos hangsúlyozni, hogy minden körülmények között a ló képzettsége legyen a mérvadó, fokozatosan, tanítással lehet csak biztonságosan használni az új felszereléseket. És soha ne feledjük, hogy a földön végzett munkához is elmaradhatatlan a lovas védőfelszerelés viselése!

Címkék: lókímélő felszerelés