Lendületesen gyarapszik a hazai kerékpárutak száma

Forrás: kormany.hu

1000 kilométernyi erdei út nyílt meg és kilenc kerékpáros közbringarendszer létesült az utóbbi években a kerékpárosok számára. Ez azonban csupán a kezdet. A gyarapodás tovább folytatódik.

A kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy országszerte új, jó minőségű, a korábbi időszak szigetszerű fejlesztéseit összekapcsoló kerékpáros útvonalak jöjjenek létre.

 

A családdal túrázókat a hazai árvízvédelmi töltéseken összesen több mint 4000 kilométeren autómentes környezet és könnyű terep várja. Két páratlan szépségű kerékpáros túraútvonal jött létre Pannonhalma–Balatonfüred és Fertőd–Keszthely között. A határokon átnyúló együttműködéseknek köszönhetően összesen 500 kilométer kerékpárút épült meg. Kilenc kerékpáros közbringarendszer létesült a hazai városokban, a többi között Budapesten, Esztergomban és Győrben.

 

 

2018-ban 30 milliárd forint jut kerékpárutak építésére. 2019-re egyebek mellett megújul a Balatoni Bringakör, elkészül a Tiszafüred–Poroszló kerékpárút, így teljesen körbebiciklizhetővé válik a Tisza-tó, megépül a Budapest–Balaton kerékpárút, elkészül a Duna menti kerékpárút Gönyű és Komárom közötti szakasza.

Az új turisztikai kerékpáros táblarendszernek köszönhetően könnyebben tájékozódhatnak a biciklis túrázók. 2018-ban további útvonalakat jelölnek ki Eger–Mezőkövesd–Poroszló, Velence–Dunaföldvár, Solt–Kecskemét–Szarvas–Gyula és Tokaj–Sárospatak között. 2019-ben megújul a teljes nemzetközi EuroVelo 11 Tisza menti kerékpáros túraútvonal kitáblázása.

 

Fontos cél a további fejlesztések összehangolt tervezése és megvalósítása. Ennek érdekében 2018-ban országos kerékpáros forgalomszámlálást végeznek, átfogó kerékpáros kutatások készülnek, folyamatosan fejlesztik a Kerékpárút Nyilvántartó Rendszert. Az újonnan létrejött utak mellett a meglévők karbantartására is fokozott figyelmet fordítanak.

Az eredményeket, terveket ismertető Két keréken Magyarországon című kiadvány április 6-tól a kormányzati honlapon is elérhető.