Környezettudatos praktikák a tábortűz körül

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa

„A szemét túl értékes ahhoz, hogy csak úgy elhajítsuk, úgyhogy alternatív megoldásokat kell találnunk az ismételt felhasználására.” - Nicolas Mallos

Varázslatos élmény a szabadtéren sütögetni, még az ételnek is egészen más íze lesz, ha nem a konyhában készül. Ha mindezt megoszthatjuk családunkkal vagy barátainkkal, akkor lesz igazán felejthetetlen a kikapcsolódás. Egy kis odafigyeléssel azonban nem csak magunkat tehetjük boldogabbá, hanem bolygónkat is óvhatjuk, ha tudatosan és jól megválasztjuk, mit és hogyan használunk a természet lágy ölén. Hazánkban is rengeteg környezettudatos megoldás közül válogathatunk a különleges alkalmakra, legyen hát a piknik igazi, környezetbarát örömünnep is egyben! Ehető tányérok, kukoricából készült poharak? A megoldás néha karnyújtásnyira van, merjünk kilépni a komfortzónánkból és váltani!

 

 

Újrahasznosítható evőeszközök

 

Csábító, hogy nagy társaságban, esetleg erdei kirándulást követő sütögetés során könnyű, egyszer használatos evőeszközöket használjunk, azonban ebből is létezik már környezetbarát verzió. Felejtsük el az évszázadok alatt lebomló műanyagokat és használjunk búzakorpából, kukoricakeményítőből vagy fából készült kanalakat, villákat és késeket!

 

 

Lebomló szívószál

 

Napi szinten elképesztő mennyiségű műanyag szívószál landol a szemétben, még többször az óceánokban, ahol súlyosan veszélyezteti az élővilágot. Évek óta erősödik a szívószál mentes kampányok sikeressége, azonban azokra is gondolnak, akik úgy érzik, nem tudnak élni nélküle. A lebomló, környezetbarát szívószálak már hazánkban is könnyen beszerezhetők a bioboltokban, prémim termékeket forgalmazó papírírószer üzletekben, de akár egy vastag spagetti tészta is helyettesítheti a szívószálat, mi több, visszatérhetünk a szívószál eredeti gyökereihez is: a szalmaszálhoz.

 

 

Komposztálható tányér

 

Cukornád, pálmalevél, bambusz, banánlevél vagy cellulóz: manapság kedvünkre válogathatunk a különböző ökobarát, eldobható tányérok és tálak közül. Közös jellemzőjük, hogy jól komposztálhatók, gyorsan lebomlanak, ezáltal jelentősen csökkentve az ökológiai lábnyomot. Különlegesség, hogy a búzakorpából készült tányér ehető is, persze csak azoknak, akik nem gluténérzékenyek. Akik szeretnek házilag barkácsolni, kókuszhéjból is remek tálkát faraghatnak, nagy előnye, hogy könnyű és nem törékeny, így szállítása sem okoz gondot.

 

 

Kukoricából készült poharak

Magyar termék az I am plant névre hallgató újrahasznosítható pohár, mely’ a kukorica emberi fogyasztásra alkalmatlan részéből készül. Gyártása során akár 90%-al kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe, mint a hagyományos műanyag esetében és kevesebb, mint 3 hónap alatt lebomlik a használat után.

 

Környezetbarát mosogatószerek

 

Élővizeink tisztasága elsődleges, így ha mégis el kellene öblíteni a sütögetés során használt eszközöket, akkor azt mindenképpen környezetbarát szerrel tegyük, mint például a szódabikarbóna, vagy egyéb bio mosogatószerek. Jó szolgálatot tehet, ha egy félbevágott citromra sót szórunk, ezzel pillanatok alatt megszabadulhatunk a lerakódott zsírtól.

 

 

Alufólia helyett csomagolj természetesen

 

Az alufólia és az alumíniumtálca kedvelt eszköze a sütögetésnek, hiszen ezekbe csomagolva az ételeket megóvhatjuk a parázstól és hamarabb el is készülnek. Azonban a fóliabatyu helyett választhatunk olyan természetes csomagolóanyagot is, mint a káposzta, szőlő vagy éppen banánlevelek, melyek – nem mellesleg – nem rákkeltőek és a bolygó jövőjén kívül a saját egészségünkért is teszünk használatukkal.

 

Címkék: környezettudatos praktikák / sütögetés / tábortűz / újrahasznosítható