Környezettudatos otthonok

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: Earthship Biotecture, https://commons.wikimedia.org, www.youtube.com

Szalmaház, földbárka, nádtégla, szupervályog: az innovatív alapanyagokból épülő otthonok egyre nagyobb teret hódítanak hazánkban is. Itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk velük.

Ökoház, passzívház, aktívház, a környezettudatos otthonokat különböző kategóriákba sorolják a szakemberek, az azonban mindegyikben közös, hogy nem elég csupán beköltözni egy ilyen otthonba: teljesen más, környezettudatosabb életformát kíván meg a mindennapi élet során is. A vegyszermentesség, a víz- és energiatakarékosság elengedhetetlen némelyik technológiánál, így sok esetben a régi, jól bevált és igen kényelmes szokásokon kell változtatni azoknak, akik egy önállátó házban szeretnének élni.

 

Földbárka azaz Earthship

 

Mike Reynolds nevéhez fűződik az Earthshipnek elnevezett különleges, hulladékokból épült passzív ház megálmodása. A legtöbbet használt építőeleme az autógumikba döngölt föld, mely’ a falak fő hőtárolását szolgálja, más hőszigetelő falai pedig üvegpalackokból, műanyagpalackokból vagy éppen sörösdobozokból állnak. Bár első hallásra azt gondolhatjuk, hogy a meséből ismert, összetákolt „Malacka ház” lehet, melyet az első erősebb szél elfúj, a valóságban azonban ezek a földbárkák egy mérnöki pontossággal megálmodott, önellátó otthonok.

 

 

A ház lakói nem függenek az elektromos- vagy vízhálózattól, a szennyvizet a házban található üvegházi növények szűrik meg részben, ahol ehető növények, zöldségek nőnek a zuhanyzásból, kézmosásból lefolyó víz táplálásával. A földbárka megépítéséhez viszonylag nagy földterület szükséges, tehát nem egy olyan megoldásról van szó, melyet egy zsebkendő nagyságú telekre terveztek. Azonban a földbárkák eredeti filozófiája a civilizációból való kivonulást feltételezi, melynek része az is, hogy kiesőbb, emberektől, városoktól távolabbi földterületeken épülhetnek meg. Hazánkban a földbárkák engedélyeztetése még jogi nehézségekbe ütközik, a legközelebbi ilyen épület Csehországban található.

   

 

Szalmaházak

 

A szalmabálából készült házakat kívül-belül agyagvakolattal burkolják, a szerkezet stabilitását fa-vázszerkezet biztosítja. Építésekor az alapanyagok nagy része helyben beszerezhető, megújuló energiaforrások, előállításuk környezetbarát. Az épület fűtési költsége minimális és természetes szellőzése és hőszigetelése miatt télen-nyáron kellemes klíma uralja a szobákat. Tévhit, hogy a szalmaházak könnyebben kapnak lángra, mint a hagyományos módon épült házak, a vakolatba burkolt falak épp annyira biztonságosak, mint a hagyományos társaik.

 

 

 

 

Nádtégla

 

Magyar találmány a nádtégla elemekből épülő ház, amely olyan környezetbarát technológiával állítható elő, hogy karbonlenyomata negatív lesz, tehát az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása kedvező. Ez azt jelenti, hogy a gyártása során több üvegházhatást okozó gázt használnak fel, mint amennyit kibocsátanak. A nádtégla nem gyúlékony, nyílt láng hatására elszenesedik, de nem bocsájt ki fojtó, vagy mérgező füstöt. Remek hő- és hangszigetelő tulajdonsággal bír.

 

 

Búbos Ökoház

 

A régi vályogházak alapanyagát ötvözik a szupervályog falazatú dombházban és a nádtetős présházban a SzuperVályog & PermaKultúra Műhely alapítói. A ház nevét arról kapta, hogy a dombház formavilága a búbos kemencét idézi meg, illetve vastag hőtároló falai télen meleget, nyáron kellemes hűvöset árasztanak a benne lakóknak. A legtöbb ökoházra, így a Búbosházakra is jellemző, hogy térkihasználásuk optimális, nem több száz négyzetméteres házak felhúzása a cél, hanem egy teljes mértékben kihasználható, okos elrendezésű otthon létrehozása.

 

 

Az Európai Unió területén 2021-től csak közel nulla energiaigényű épület építhető, így hazánkban is egyre inkább előtérbe kerülnek a környezettudatos megoldások és energiahatékony otthonok. Ahhoz azonban nem kell ökoházban élnünk, hogy a környezettudatos gondolkodásmódot már most elkezdjük beépíteni a mindennapjainkba.

 

Címkék: földbárka / környezettudatos otthonok / nádtégla / szalmaház / szupervályog