Környezettudatos kikapcsolódás belföldön

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa, www.hulladekmentes.hu, www.fna.hu
Kép: Ilycsin László

„Mindannyian csak turisták vagyunk ezen a bolygón. Senki nem él itt örökké, legfeljebb egy évszázadot maradhatunk.”-Tendzin Gjaco

Legyen szó az éves nagy családi nyaralásról, vagy éppen egy hosszú hétvégéről hazánk valamelyik gyönyörű szegletében, esetleg egy aktív, kirándulással, kerékpározással eltöltött napról, egy dolog közös az utazásainkban: a megszámlálhatatlan szép élmény megszerzése mellett, rengeteg szemetet termelünk a felhőtlen kikapcsolódásunk során.

 

Az idei Föld napja világszintű eseménysorozatának fókuszában is a műanyagcsökkentés áll, a statisztikák szerint ugyanis napjainkban a világ összes műanyagjának 91%-a egyáltalán nem hasznosul újra. Ezt súlyosbítja, hogy egy 2015-ös kutatás szerint éves szinten 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, mely’ percenként egy teherautónyi szemetet jelent.

 

Bár Európa szívében úgy tűnhet, hogy az óceánok illetve az olyan nagy műanyag hulladékot termelő országok, mint Kína vagy Indonézia tőlünk rendkívül távol esnek, mégis a probléma globálisan hatással van a Föld összes élőlényére.

 

A mikroműanyag szennyezés globálisan érinti hazánk vizeit is, 2017-ben Magyarországon először végeztek erre vonatkozó vizsgálatokat a Tiszán. Európai adatokat tekintve a vizsgált ivóvíz minták 72%-a szennyezett műanyag mikroszálakkal, mely’ vészharangként hívja fel a figyelmet az egyre elhatalmasodó műanyag hulladékok problémájára és az egyre sürgető intézkedésekre.

 

Ahhoz azonban, hogy egy kicsit enyhítsük a Földünkre nehezedő környezetszennyezést, nem feltétlen kell azonnal vérprofi zöldmozgalom alapítótagokká válnunk. A sok kicsi sokra megy elvén az apró tettek is összeadódnak, lehet nem is gondolnánk egy-egy ötletre, melyet alapvetően könnyűszerrel meg tudunk valósítani.

 

1. Hazai tájak felfedezése

 

Azzal, hogy belföldi úti célt választunk, máris teszünk valamit a környezetünk megóvásáért, hiszen akár össze is foghatunk a barátainkkal vagy a családdal és „telekocsival” indulhatunk útnak ahelyett, hogy külön járművekkel égetnénk a benzint. A több órás repülőutak sokkal nagyobb károsanyag kibocsájtással terhelik a környezetet. A falusi és ökoturizmus preferálása nagyban csökkenti „ökológiai lábnyomunkat”, ráadásul a helyi gazdaság fellendülését is segítjük vele.

 

 

 

2. Mintha csak otthon lennél

 

Amikor nyaralni indulunk hajlamosak vagyunk többet megengedni magunknak, hiszen úgy érezzük megérdemeljük az egész éves munka jutalmaként. Ez természetesen elvitathatatlan, azonban van pár olyan dolog, ami nem jár hatalmas lemondásokkal, mégis fontos lépések a környezettudatosság felé. Ilyen például az, hogy takarékoskodunk a föld energiaforrásaival: gyors zuhanyt veszünk és nem állunk órákig a folyóvíz alatt, vagy nem hagyjuk felkapcsolva a villanyt, bekapcsolva a légkondicionálót, amikor napközben felfedezzük a környék szépségeit. Az egész gondolat alapelve, hogy viselkedjünk úgy, mint otthon tennénk. Viszonylag kevesen vannak, akik otthon minden nap teljesen frissen mosott törölközőt használnak, ha nem indokolt, ne terheljük a környezetünket azzal, hogy minden nap kicseréltetjük.

 

 

3. Legyen újratölthető vizes palackod

 

Naponta elképesztő mennyiségű szemét gyűlik össze a világon csak kizárólag a műanyag palackokból. Rengeteget segítünk a Földnek, ha ahelyett, hogy újabb és újabb üveg vizet vásárolnánk, szimplán megtöltjük a palackunkat a vízzel. A szívószál használatának visszaszorítására is számos kampányhoz csatlakozhatunk, a frissítőnk pont ugyanolyan finom nélküle is, mégsem termeltünk egy újabb olyan szemetet, amely könnyen lehet, hogy 500 év alatt sem bomlik le. Utazós bögrékkel szintén helyettesíteni tudjuk a műanyag poharak használatát, egyáltalán nem számít cikinek, ha abba kérjük kávénkat, teánkat az egyszer használatos műanyagok helyett.

 

 

4. Ételek dobozokban

 

A legkézenfekvőbb és teljesen természetes, hogy amikor a családdal útnak indulunk, mindenre igyekszünk felkészülni. A saját magunk által készített szendvics és rágcsálnivaló remek útravaló, ám ez esetben is érdemes figyelni, hogy miben csomagoljuk el az ételeket. Rengeteg környezetbarát – újrahasznosítható – csomagolás létezik, de a legegyszerűbb, ha dobozba rakjuk az elemózsiát, melyet könnyen és gyorsan elmoshatunk, majd újra használhatunk a későbbiekben is.

 

 

5. Hagyd el a műanyag szatyrok használatát

 

A legfontosabb ez esetben az előre gondolkodás, vásárláskor készüljünk előre és vigyünk magunkkal vászontáskát, melyeket kis helyre összehajtogatva magunkkal tudunk vinni és szükség esetén előkapni. Az utazások alkalmával is szeretjük zacskókba pakolni lábbelijeinket vagy szennyesünket, ám mindegyikre nagyon jó alternatíva lehet egy szövetzsák, vagy anyagból készült tornazsák, melyet szükség esetén ki tudunk mosni és következő utazásunk alkalmával újra használhatjuk.

 

6. Kozmetikai hulladékok csökkentése

 

Rengeteg szemetet termelünk a személyes higiéniánk fenntartásához is. Statisztikai adatok szerint évente 13,2 milliárd fültisztító pálcikát dobnak ki évente a lefolyókba csak Angliában, illetve a műanyag mikroszemcséket tartalmazó kozmetikumok is nagyban szennyezik élő vizeinket. Skócia elsőként tervezi az említett műanyag fültisztító pálcikák használatának betiltását és szintén Nagy-Britannia hívja fel a figyelmet a nedves törlőkendők helytelen kidobásából adódó természeti katasztrófára is. Az évente hatalmas mennyiségekben eladott nedves törlőkendők többsége poliészterből készült és vegyi anyagokkal átitatott. A szemétbe kerülés helyett pedig legtöbben a lefolyókba dobják ezeket, azonban a beőlük kioldódó mikroszálak számtalan folyami és tengeri halat pusztítanak el. Minimális időráfordítással házilag is lehet kevésbé szennyező, nedves törlőkendőket készíteni, ha tenni szeretnénk valamit a környezettudatosság jegyében.

 

A sminklemosáshoz is léteznek már mosható kozmetikai kendők, melyek remek helyettesítői lehetnek az egyszer használatos vattakorongoknak, valamint a műanyag flakonos tusfürdők és samponok helyett is válogathatunk a szappanok és szilárd samponok között.

 

 

7. Mindent a szemnek, semmit a kéznek

 

Nincs is annál szomorúbb látvány, amikor a tarka foltokban virító vadvirágokat leszedik, s csupán csonka száruk árulkodik egykori szépségükről. A hazánkban található ritka növények és állatok védettség alatt állnak, a károkozásért egyrészt súlyos bírságokat szabhatnak ki, másrészt még a kirándulás végéig sem tartanak ki a gyönyörű virágok, legtöbbjüket a leszakítás után 10 perccel eldobják, hiszen azonnal elfonnyadnak. Mindig tartsuk szem előtt, hogy csak úgy gyönyörködhetünk hazánk különleges szépségeiben évről évre, ha mi magunk is óvjuk, vigyázzuk azokat. Ahogyan azt egy indián törzsfőnök megfogalmazta: „Ne vigyél el semmit, csak az emlékeidet, ne hagyj hátra semmit, csak a lábnyomaidat.”

 

 

Természetesen ezek az ötletek csupán kezdeti – ám annál fontosabb – lépései a környezettudatos életmód hosszú útján, melybe, ha igazán beleássuk magunkat, akkor valóban mesterei lehetünk a “zero waste”, azaz a hulladékmentes életnek.

Címkék: hulladékmentes / környezettudatos / nyaralás