Kikötőfejlesztések és Vándortábor – fejleszt az MKKSz

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Kép: Flatsker Anett

4000 kilométernyi folyószakaszon és állóvizen újulnak meg vízitúra megállóhelyek a Bejárható Magyarország Program (BMP) keretében hamarosan.

Európai Uniós és hazai forrásoknak köszönhetően 2020-ra a Tiszán, a Körösökön, a Dunán, a Bodrogon, a Túron, a Szamoson, a Sajón, a Balatonon és a Velencei tónál is minőségi, XXI. századi körülmények között lehet vízitúrázni.

 

DSC_0387

 

Természeti adottságainak köszönhetően tökéletes kikapcsolódási lehetőséget kínál az aktív turizmus kedvelői számára Magyarország. Reneszánszát éli a gyalogos és kerékpáros turizmus, és közkedvelt úticélt jelentenek a vízpartok is, álló és folyóvizeink számtalan aktív programlehetőséggel kecsegtetnek. Ezt felismervén a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSz) már 2010-ben elkezdte kidolgozni új szabadidős programját, amelynek középpontjában a vízi turizmus fejlesztése állt.

 

Az MKKSz – amellett, hogy projektgazdaként és az önkormányzatok által létrejött konzorciumok vezetőjeként felvállalta a megállóhelyek, eszközparkok, létesítmények felújításának, bővítésének koordinálását – létrehozott egy új vízitúra tervezőrendszert is, amelyben minden túrázó előre kijelölheti, „megrajzolhatja” a saját túraútvonalát. Az internetes programnak köszönhetően rengeteg információ válik elérhetővé az adott régió megállóhelyeinek felszereltségéről, a helyi programlehetőségekről, kulturális vagy természeti látványosságairól.

 

A túratervezőben azok a megállóhelyek jutnak felülethez, amelyek regisztráltak az MKKSz és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által közösen létrehozott úgynevezett Lapátos védjegy-rendszerben. (A védjegy egytől négy lapátig terjedő skálán osztályozza a megállóhelyeket. Az egy lapátos helyek a minimális felszereltséggel:hideg vizes blokkal, sátorozási lehetőséggel, tűzrakó hellyel felszereltek. A legmagasabb fokozat részeit olyan extrák képezik, mint az apartmanház, étterem, teniszpálya és internet hozzáférés.)

 

 

„Elengedhetetlennek tartjuk a védjegy-rendszer kialakítását ebben a programban, hiszen az EU-s forrásoknak köszönhetően megújuló megállóhelyek az alapot jelentik, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az üzemeltetés, a szolgáltatás az állami védjegy-rendszer kritériumainak megfelelő minőségben működjön is. Bár különböző forrásokból újul meg a magyarországi vízitúra-hálózat, minőségben, arculatban, szolgáltatásban a Lapátos védjegyeknek megfelelő színvonalat szeretnénk biztosítani” – mondta Antal Ferenc, az MKKSz projektvezetője.

 

2017 tavaszán és nyarán a Felső- és Alsó-Tiszán már meg is kezdődnek a megállóhelyek rekonstrukciói, az előbbi szakaszon öt, utóbbin hat létesítmény újul meg, valamint több helyszínen jelentős eszközfejlesztéseket visz véghez a helyi önkormányzat és az MKKSz.

 

„Jelen állás szerint száz-százhúsz helyszínen lesz lehetőségünk fejleszteni. A Felső- és Alsó-Tiszán, a Duna középső szakaszán és a Balatonnál már elnyert pályázati forrásokból el is kezdődhet a munka, de több pályázati anyagunk van előkészítési fázisban, hiszen szeretnénk Magyarország teljes vízfelületét lefedni a programunkkal” – folytatta Antal Ferenc, aki kitért a célcsoportokra is.

 

„Főként családokra specializálódott megállóhelyeink lesznek, ahol úgy alakítjuk ki a szolgáltatásokat, hogy a gyerekek a vízparton is megtalálják a kedvükre való szórakozási lehetőséget, de mellettük más célcsoportokat is szeretnénk megszólítani. Egyik nagyobb szegmens az iskolás és középiskolás réteg, amelyet a Vízivándor programunkkal is ösztönzünk a túrázásra, valamint az egyetemi és munkahelyi közösségek. A másik az idősödő, ötvenöt év feletti korosztály, akik nem elsősorban a teljesítményre fókuszálnak, hanem arra, hogy jól érezzék magukat. Nem szaladnak, nem sietnek, szépen nyugodtan haladnak, megnézik a környékbeli látnivalókat. Igénylik, hogy többféle komfort-fokozatból tudjanak választani akár szállás, akár étkezés tekintetében. Célcsoportnak mondanám még a külföldieket. A szomszédos országokból belépő turistákon kívül jó lenne, ha a Rajna-völgyének mintájára ide is sokan eljönnének.”

 

DSC_0395

 

Vízivándor – Vándortábor 2017

A magyar kormány támogatásával létrehozott Vándortábor program régi hagyományokat elevenít fel, egyben új lehetőséget kínál a hazai diákok számára, akik erdei és vízitúrázás közben fedezhetik fel Magyarország természeti és kulturális értékeit. A hegyek, völgyek és folyók legszebb szegleteit feltáró, változatos túrák a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében, együttműködésében valósulnak meg. A vízi vándortáborokban összesen négy útvonalon: a Dunán, a Mosoni-Dunán, illetve Északkelet-Magyarországon, a Tiszán ismerkedhetnek a vízitúrázás élményével a gyerekek. A 6 napos, 5 éjszakás tábor ára fejenként 18 000 forint. Az erdei vándortáborok esetében 5 útvonalon: a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben, mintegy 130 túra indítására lesz lehetőség. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek majd el az iskolai csoportok, ennek részvételi díja fejenként 22 000 forint. A vándortábor programmal párhuzamosan indulnak a kísérő pedagógusoknak szóló, a Testnevelési Egyetem akkreditált vándortábor-túravezetői tanfolyamai. A 30 órás tanfolyamot elvégző szakemberek számára ingyenes a vándortáborokon való részvétel és a táborok időtartama alatt napi bruttó 10 000 forintnyi térítésben részesülnek, ha csoportot kísérnek a természetbe.