Két keréken a Bakony és a Balaton vidékén

Forrás: Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.
Kép: Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.

A Bakony hűsítő erdeiben, a Balaton-felvidék mediterrán lankái között, a Balaton csillogó vize körül különleges élmény a bringázás.

A Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. 2013 óta működtet kerékpárkölcsönző hálózatot ezen a gyönyörű vidéken, kiváló lehetőséget kínálva arra, hogy a térségbe utazók két keréken éljék át a szabadság élményét és ismerjék meg az itt található megannyi kis csodát. Az ide érkező vendégeknek nem kell foglalkozni a szállítás nehézségeivel, hiszen helyben minden szükséges eszközt megtalálnak, ami egy kerékpártúrához elengedhetetlen.

 

A Bakony & Balaton kerékpárkölcsönző hálózat a Bakony, a Balaton-felvidék és a Balaton északi parti területén jelenleg 12 település 15 pontján kínál jól felszerelt gyermek- és felnőtt kerékpárokat, gyermek- és csomagszállító utánfutókat a szükséges kiegészítőkkel a szabadidő aktív eltöltéséhez, a vidék kulturális, történelmi és vallási örökségének, változatosan szép tájainak, kulináris kincseinek felfedezéséhez.

 

               

 

A kölcsönzési pontok behálózzák az egész területet, így legyen a célpontunk Balatonkenese, Balatonalmádi, Aszófő, Várpalota, Veszprém, Nemesvámos, Tapolca, Kapolcs, Sümeg, Megyer, a Somló vagy Pénzesgyőr és környéke, bátran tervezhetünk kerékpáros programokat nem csak csillagtúraszerűen, hiszen a kerékpárok bármelyik ponton letehetők, függetlenül attól, hogy hol kölcsönöztük őket.

 

A bérelhető kerékpárok típusa és felszereltsége:

férfi 26″ (Neuzer Venezia 30 férfi 26″ city kerékpár)

női 26″ (Neuzer Venezia 30 női 26″ city kerékpár)

gyerek 24″ (Neuzer Bobby/Cindy City 24″ kerékpár)

gyerek 20 ” (Neuzer Bobby/Cindy City 20″ kerékpár)

 

 

A kerékpárok alkalmasak városi és könnyű terepen történő kerékpározásra is. Elsősorban nem komolyabb teljesítménytúrára, hanem kisebb távolságok kényelmes megtételére alkalmasak, főleg aszfaltozott úton vagy simább erdei terepen, de kicsit ballonosabb gumiköpenyeikkel jól tűrik a kátyúkat és az útpadkákat is. A láthatósági mellény, a bukósisak és a kerékpárzár díjmentesen biztosított.

 

A kerékpárokkal és a kölcsönzéssel kapcsolatos minden információ megtalálható a https://bakony-balaton.hu/hu/aktiv/kerekparozas/kerekparkolcsonzo-halozat oldalon.

 

Aki pedig Bakony & Balaton kedvezménykártyával is rendelkezik, féláron tudja igénybe venni a bringatúra kellékeit. Ehhez elegendő a térség valamelyik kártyakibocsátó szálláshelyén megszállni, a recepción ingyen kézbe kapja a kártyát. Ilyen szálláshelyek találhatók többek között Zircen, Veszprémben és környékén, Tapolcán vagy a Bakony eldugott kis falvaiban.

 

                        

 

A kártyát a kerekezésre feltétlenül vigyük magunkkal, hiszen bármelyik irányba indulunk, komoly összeget takaríthatunk meg, ha útközben egy múzeumba, várba, kalandparkba, strandra szeretnénk bemenni pihenésként, vagy a helyi gasztronómia remekeivel kívánunk töltekezni.

A kedvezmények a kártyahálózat bármelyik szálláshelyének szállóvendégeként, a teljes itt tartózkodás alatt élvezhetők. A kártyához minden esetben jár egy kiadvány, amely tartalmazza az összes, kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatást.

 

A Bakony & Balaton kártya kedvezményei: https://bakony-balaton.hu/hu/elfogadohelyek

 

A kártyakibocsátó szálláshelyek: https://bakony-balaton.hu/hu/szallasajanlo?card=true

 

 

 

Néhány kerékpáros tipp a Bakony-Balaton térségben:

 

1.Kertek, kolostorok Veszprémben

A túra a Várat az Állatkerttel összekötő Veszprémvölgyben – más néven a Kolostorok és Kertek völgyében – halad. A völgyet a Séd patak vájta a dolomit fennsíkba. A kanyargós útvonal a város szívében, mégis gyönyörű természeti környezetben található. A kerékpárral könnyen bejárható, 12 állomásból álló útvonal bemutatja a város történelmi értékeit, rejtett kolostorait és kertjeit, útközben több hangulatos, árnyas játszótérrel – hogy a legkisebbeket se felejtsük el -!

 

Útvonal: Veszprém bármelyik kerékpárkölcsönző pontja (lásd lent) – Úrkút sétány – Szerelem-sziget – Tobak utca – Margit tér – Miklós utca – Kittenberger Kálmán utca – Betekints-völgy

 

Túra hossza: 3,5 km

Nehézsége: könnyű

 

A kerékpárokat felvehetik és a túra végén leadhatják Veszprémben a Hotel História Malomkertben, vagy a Villa Mediciben, esetleg a Hotel História Historante-ban.

Bakony & Balaton kártyatipp Veszprémben: kártyát válthatnak a három kerékpárkölcsönző pont bármelyikén, így a kerékpár kölcsönzés féláron vehető igénybe.

 

 

Veszprém

 

2.Sümegtől Tapolcáig

Útvonal: Tapolca – Sümeg

Két mediterrán hangulatú kisváros bejárható közelségben a Bakony-Balaton UNESCO Geopark területén.

Tapolcán, a festői Malom-Tó partján barátságos kis hotel kínál békés pihenést a régi malom épületében: a Hotel Gabriella Bakony & Balaton kártyát is biztosít szállóvendégeinek, érdemes ezzel útnak indulni!

A sümegi vár ikonikus sziluettje már messziről útba igazít, látványa kíváncsiságot ébreszt, s feltétlen megállásra ösztönöz minden utazót. A vár, a barokk belváros, a lovagi torna és a város színes kulináris kínálata különleges gasztrokulturális élményt ígér az ide érkezőknek.

 

Túra hossza: kb. 36 km

Nehézsége: közepes

 

Mindkét településen felvehetők és leadhatók a kerékpárok.

Bakony & Balaton kártyatipp Tapolcán és Sümegen: Palota Pince Sümeg, Tapolcai Tavasbarlang

 

Sümeg

 

3.Kerekezés a Balatontól Veszprémig és vissza

Könnyed, vízparti tekerés a balatoni bringakörúton Balatonalmádiig, majd kellemes emelkedő Veszprémbe, a Királynék Városába egy hangulatos kulturális és gasztronómiai kikapcsolódásra (https://veszpreminfo.hu/records/helyek). Tekerés közben Veszprémbe jövet vagy visszafelé jólesik egy frissítő ital A Zöld, vagy a Kerekes Pince árnyas kerthelyiségében. Kifejezetten bringásoknak!

Balatonkenesén páratlan kilátópont a magaspartnál található Soós-hegyi kilátó. Jövet vagy menet, érdemes itt is egy pihenőt beiktatni.

 

Útvonal: Balatonkenese – Balatonalmádi – Veszprém – Balatonalmádi – Balatonkenese

Túra hossza: kb. 60 km

Nehézsége: közepes

 

Kerékpárok bérelhetők Balatonkenesén a Balatonfői Yacht Club-ban vagy a Hotel Marina Portban.

Bakony & Balaton kártyatipp Veszprémben: vegye igénybe a kedvezményes idegenvezetést a veszprémi Tourinform irodában, vagy látogassa meg kedvezményesen a Veszprémi Állatkertet.

 

Balaton

 

4.Somló

A Somló hegy tetején vár a Somlói Vár, amit a XIV. század első felében emelhettek, egy magánföldesúri birtok központjaként. (Bővebb információ: https://bakony-balaton.hu/hu/kultura/varak-lovagi-tornak/somlo )

A Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be a botanikus Kitaibel Pál nevét viselő, 3 km hosszú, 9 állomásból álló, önmagába visszatérő tanösvény.
Az ösvény könnyen megközelíthető a 8-as számú útról leágazó, a Somlóvásárhely és a Somló közötti bekötőútról, a Margit-kápolnától indulva.

A várhoz az út gyalogosan is megtehető, de a bátrabbak kerékpárral is vállalhatják.

 

Útvonal: Somlójenőn Tornai Pince- Somlóvásárhely – Somlóvár – Somlójenő

Túra hossza: kb. 30 km

Nehézsége: közepes/nehéz

 

A kerékpárok felvehetők és leadhatók a Somlójenői Tornai Pincészetben.

Bakony & Balaton kártyatipp a Somlón: Tornai Pince kedvezményei

 

 

5.Várpalota

Várpalotáról kiindulva több lehetőség adódik a környék aktív és kulturális felfedezésére. Kezdhetjük túránkat a Thury-várral, hiszen itt Bakony & Balaton kártyánkat duplán is tudjuk használni: egyrészt a vár megtekintésére, másrészt a kerékpárok bérlésére. A vár mellett érdemes ellátogatni a Trianon Múzeumba. Ezután vehetjük utunkat Tés és a szélmalmok felé, de akár egy gyalogtúra keretében útbaejthetjük az árnyas erdőben megbúvó Bátorkő várát is (bár romos, de a látvány impozáns).

 

Tés fő látványosságai a Dunántúlon ritkaságnak számító szélmalmok a XIX. sz. második és a XX. sz. első feléből.
Tésről tovább indulhatunk Bakonynánára, vagy visszafordulhatunk Várpalotára. Bakonynánán különösen szép gyalogtúrát ejthetünk a hűs és árnyas erdőkben, hiszen itt található a Bakony egyik leglátványosabb természetes nevezetessége: a római fürdő, a Gaja patak sziklás vízesése.

 

Rövidebb túra: Várpalota-Tés- Várpalota

Túra hossza: kb. 33 km

Nehézsége: közepes

 

Hosszabb túra: Várpalota-Tés-Bakonynána-Várpalota

Túra hossza: kb. 50 km

Nehézsége: nehéz

 

A kerékpárok a várpalotai Thury-várban bérelhetők, a Bakony & Balaton kártya a bringabérlésnél és a várba való belépésnél is használható.

 

A túrák csak tippek, javaslatok, szabadon változtathatók. További információ a +36 20 323 0610, vagy a +36 20 615 37 10 telefonszámokon és az info@bakony-balaton.hu e-mail címen kérhető.

 

A kerékpárok bérlésével kapcsolatos előzetes egyeztetés javasolt az egyes kölcsönzőpontokon.

A kerékpárokat csak védőfelszereléssel együtt kölcsönzik.

 

 

Címkék: Bakony és Balaton / Bakony&Balaton kedvezménykártya / Kerékpár bérlés / Kerékpártúrák a Balaton és Bakony térségben