Hétvégén rajtol a Nemzeti Regatta

Forrás: http://www.nemzetiregatta.hu/
Kép: http://www.nemzetiregatta.hu/

Június első hétvégéjén rendezik a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját.

A benevezett 50 magyarországi település több versenyszámban is összemérheti majd tudását az idei rendezvényen. Lesznek vízi versenyszámok úgy, mint a vitorlásverseny, illetve 25 település részvételével sárkányhajó verseny, melyet a Sió csatornán rendeznek. A versenyeket nézőhajóról, a partról vagy akár óriáskivetítőről is nyomon lehet majd követni. Ezen kívül a csapatok készülhetnek saját produkcióval is, melyet a nagyszínpadon mutathatnak be a közönségnek. A településekkel és csapataikkal a Települési Ízek Utcájában lehet majd ismerkedni, ahol a sátorstandokban mindenki elkészítheti jellegzetes ételét egy kétnapos főzőverseny keretein belül, a végeredményt szakértő zsűri fogja értékelni. Minden további versenyszámot is zsűri értékel és jutalmaz, így standszépségversenyen is indulnak a csapatok értékes díjakért. Tavaly Zirc látványosan szép standja vitte el az első helyet, de idén minden bizonnyal több kihívója akad majd a dobogós helyek tekintetében. Az összes versenyszámban legjobban teljesítő település nyeri a Nemzeti Regatta összetett fődíját, melyet az elmúlt két évben Baja hódított el.

 

 

A vízen zajló izgalmas versenyszámokhoz társul még a főzőverseny a Települési Ízek Utcájában, melyre rengeteg különleges étellel készülnek a csapatok. Baja „Délvidéki sültes saroglyát” készít, de kóstolhatunk majd Balatonkenese Lecsófesztivál ízelítőjéből is. Budapest 10. kerületének csapata „Zsurek levest” főz, Budapest 18. kerületének csapata a „Lőrinczi marhaszegy füstben”, valamint a „Pestimrei Joe páros kézműves kolbász” nevű ételekkel nevezett. Miskolc is különleges ételekkel készül, úgy, mint a „Nyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel”, ezenkívül Gyöngyös elhozza nekünk a „Mátrai bivalyburgert” és megkóstolhatjuk a Csopak által kreált „Házi hagymás cipóban sült csülköt, zöldfűszeres dresszinggel”. Ezeket és még megannyi további jellegzetes ételt szakértő zsűri véleményez majd, de a nagyközönség részéről is lehetőség lesz a kóstolására.

 

 

A nagyszínpadra különleges produkciókkal is készülnek a települési csapatok. Fellépnek majd táncosok, zenészek, énekesek, lesz operett és musical műsor, néptáncműsor, akrobatikus táncbemutató, fellép majd Csík János és a Mezzo, a Tihanyi Asszonykórus, valamint a fesztivál nagykoncert előzeteseként Vastag Tamás lép fel testvére előtt a nagyszínpadon Balatonkenese település képviseletében.

A családias hangulatú rendezvényen a kicsiknek is készülnek a szervezők, hiszen rengeteg gyerekprogrammal várják az idelátogatókat, lesz ugrálóvár, kézműves sarok és nép játékok, tűzoltóautó, Playmobil játszósarok, körhinta, valamint egy különleges és hatalmas kamion, mely interaktív virtuális kikapcsolódást ígér. Az egészségmegőrzés jegyében a kilátogatókat „egészségsziget” várja, ahol szűrőbuszok és ingyenes anyajegyszűrő sátrak állnak majd a vendégek rendelkezésére állapotfelméréssel.

Az eseménnyel kapcsolatban minden információ és aktuális anyag elérhető a www.nemzetiregatta.hu oldalon.