Jelentős turisztikai beruházás Komárom-Esztergom megyében

Forrás: MTI
Kép: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

12 nagyobb fejlesztés lendítheti fel Komárom-Esztergom megye vendégforgalmát a következő években.

A beruházások összértéke mintegy 50 milliárd forint lesz – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az esztergomi Vármúzeumban tatott sajtótájékoztatóján.

Guller Zoltán az esztergomi projektek közül kiemelte belváros megújítását, a Bazilika és a Kanonoksor környékének rendezését, a Szent István műemlékfürdő felújítását, valamint a dunai gyorshajózás 12,5 milliárd forintos fejlesztését, mely az egész térség turizmusára jelentős hatást gyakorol majd.

 

P1030497

 

Felidézte: 2017 minden idők legjobb turisztikai éve volt, a vendégek száma megközelítette a 12 milliót, és mintegy 30 millió éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. A szállásdíjakból származó bevételek 278 milliárd forintot tettek ki, ami 115 százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest.

A KSH adatai szerint Komárom-Esztergom megyében 200 ezer vendég 477 ezer éjszakát töltött el, az értékek 2010-hez képest közel 70 százalékkal emelkedtek, míg a szállásdíjból származó bevételek 81 százalékkal nőttek. Turisztikai szempontból Komárom-Esztergom megye jelentősebb települései Esztergom, Tata, Várgesztes és Komárom.
Guller Zoltán elmondta, Komárom-Esztergom megye folyamatosan javuló teljesítményéhez hozzájárult, hogy a kormány 2010 óta a megyében közel 8,5 milliárd forint értékben támogatta a turizmus fejlesztését segítő projekteket.

 

P1030656

 

A következő években megvalósul többek között a komáromi Monostori Erőd fejlesztése, élménypark kialakítása a Bánhidai Erőműben, a tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai célú fejlesztése, Dömösön megépül a Rám-szakadék látogatóközpont, Csolnokon kilátót emelnek a Nagy-Getén, fejlesztik a majki kamalduli remeteséget és a bajnai Sándor-Metternich-kastélyt.
A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, további lehetőséget jelent az országosan meghirdetett Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció panziók felújítására. A pályázatra eddig a  létesítmények közel fele jelentkezett a megyében. A nagy érdeklődés miatt az ügynökség a beadási határidőt március 14-ig meghosszabbította.

Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, a fejlesztések nem szigetszerűen, hanem egymáshoz kapcsolódva valósulnak meg. Esztergomban a turisztikai fejlesztéseken kívül is közel egymilliárd forint értékben indultak beruházások, mint a belváros zöld területeinek felújítása, a piac környezetének rendezése, valamint egy kerékpárút építése a Mária-Valéria híd és a Palatinus tó között – ismertette a politikus.

 

Címkék: 50 millió forintos turisztikai beruházás / Komárom-Esztergom megye