Ismét sikert aratott a Vándortábor Program

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely, OEE
Kép: Flatsker Anett

Rendkívül sikeresen zárult az idei Vándortábor, közel 7000 gyermek és számos kísérő túrázott, bringázott és evezett a kijelölt útszakaszokon.

3800 gyermek vett részt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSz) táborhetein, kísérőkkel együtt több, mint 4400 fő. A legnépszerűbb tábor a Szigetköz (Dunasziget, Kisbodak, Ásványráró) volt, de vittek túrát a Felső-Tisza (Tiszabecs, Szatmárcseke, Tivadar, Vásárosnamény), a Dunakanyar (Esztergom, Szob, Dömös, Tahitótfalu, Római-part), az Alsó-Duna (Paks, Kalocsa, Gemenc-Pörböly, Baja) és a Körösök-mentén is.

 

 

A Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MaKeTuSz) szervezte Bringásvándor táborban 67 csoport, 1105 gyermek és 234 kísérő, összesen: 1339 fő tekert.

A megtett túraútvonalak hossza: 746 km (1. Körösök-mentén, 2. Felső-Tisza-vidék – Kisvárda – Vásárosnamény – Tiszabecs – Fehérgyarmat – Csaroda, 3. Őrség – Vendvidék, Vasi-hegyhát, 4. Palócföldtől Dunakanyarig: Salgóbányától Szécsényen, Hollókőn, Bánkon, Szokolyán és Esztergomon át Kesztölcig)

A résztvevők összesen 254 844 km-t kerékpároztak.

 

 

Az Erdei Vándortábor Programban résztvevő iskolás csoportok mintegy 150 ezer kilométernyi utat jártak be idén. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált programban 100 csoport táborozott a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis rengetegeiben.

 

100 csoport több mint 2000 diákja és kísérő tanáraik járták végig a hazai középhegységekben kialakított öt útvonal valamelyikét. A felsős és középiskolás gyerekekből álló csoportok tagjai egy-egy hét alatt 50-80 kilométert gyalogolva fedezték fel a hazai erdőket, összesen 150 ezer kilométert téve meg a 65 napos táborozási időszak alatt.

 

 

A program keretében az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) a helyi állami erdőgazdaságokkal (a Bakonyerdő, az Egererdő, az Ipoly Erdő, a Mecsekerdő és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel) együttműködve alakította ki az útvonalak infrastruktúráját és a táborhelyeket, ahol a fiatalok összesen 13 ezer éjszakát töltöttek jellemzően sátrakban.

 

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által tavaly kezdeményezett program sikerét jelzi, hogy már az első nyáron szinte telt házzal zajlottak a táborok, és számos csoport jelezte, hogy már most szeretné lefoglalni a jövő évi táborozás időpontját, amire a jelentkezési felület újbóli megnyitásakor, 2019 elején lesz lehetőségük. A következő szezonig viszont folytatódik a táborvezető pedagógusok továbbképzése, ami a program részeként már eddig is 700 tanárnak nyújtott akkreditált kiegészítő képzést, és segítette a vándortáborok biztonságos lebonyolítását.